"... Bardzo lekkie ciasto o intensywnym jagodowym smaku. Delikatna konsystencja masy sprawia, że po prostu rozpływa się w ustach. Pycha! ..."
Składniki:
Spód:
- biszkopty podłużne lub okrągłe
Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć folią spożywczą i ułożyć biszkopty.
Masa jogurtowa:
- 1200 g jogurtu naturalnego (3 kubki po 400 g)
- 200 g jagód
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 4 łyżki żelatyny
- 100 ml gorącej wody
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do ostygnięcia. Jagody zmiksować z cukrem pudrem, dodać do jogurtu, wymieszać. Następnie dodać ostygniętą żelatynę i całość zmiksować. Masę wylać do formy na biszkopty i wstawić do lodówki, aby stężała.
Galaretka jagodowa:
- 150 g jagód
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 szkl. wody
- 3 łyżeczki żelatyny
- 50 ml gorącej wody
Żelatynę zalać gorącą wodą, rozpuścić i ostudzić. Jagody, cukier, sok z cytryny i wodę zmiksować w blenderze na mus. Dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać. Galaretkę wylać na zastygniętą masę i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
20 komentarze:
prześlicznie wygląda, mój ulubiony fioletowy kolor- zapisuje ;DD
pozdrowienia
Ale to szybki deser! :D I jakie kolory :> Bardzo fajne, wypróbuję, póki jeszcze jagody można dostać świeże, nie mrożone.
ale ładnie Ci wyszedł:) jak od linijki:)
pozdrawiam
Jaki ma intensywny kolor! Piękny!
Ciastella - dziekuje:) ja tez lubie fiolet
Bez sosiku - tak, bardzo szybko sie go przygotowuje, a potem mozna juz tylko smakowac:)
Beata - dziekuje:) sama sie zdziwilam ze wyszedl taki rowny, no moze prawie rowny...
Mania179 - dziekuje:) tak ten kolor jest cudowny...
nawet nie czytałam, wystarczy ma sam fakt, że z jagodami <3
podobnie jak małgo. wystarczy, że jagodowy i lekki jak pianka, czego można chcieć więcej :)
piękny jest ten fiolet
takie ciasto.. uzależniające
wizualnie i smakowo:-)
Aga, sliczne kolory.
dziekuje wszystkim za tak mile slowa:) pozdrawiam cieplutko:)
ojej! jakie piękne to ciasto!
wygląda rewelacyjnie!
Pozdrawiam,
Paula
Paproszek, Paula - dziękuję:)
Absolutnie to cudne! Wspaniałe ciasto, uwielbiam takie owocowe pianki, pięknie to wygląda i tak świeżo i lekko smakuje
a w jaki sposób jogurt wymieszać z żelatyną bo ja to zrobiłam łyżką i nie bardzo mi się zmieszało????
Anonimowy - najlepiej zmiksować mikserem, wtedy wszystko razem się dobrze połączy. Szkoda tylko, że nie napisałam tego dokładnie w przepisie, wówczas nie miałabyś tego problemu. Pozdrawiam:)
w smaku ciasto b.dobre więc za jakiś czas spróbuję jeszcze raz mam nadzieję ze wtedy mi zastygnie całkowicie.
Anonimowy - Trzymam kciuki, żeby się udało:)
Bardzo fajny przepisy na lekkie ciasto.
Czy można zrobić je w innej wersji? np zastąpić jagody ajerkoniakiem ?
pojawiły się jagody, mam chęć na ten deser.
który jogurt lepiej się sprawdzi:
mocno płynny czy gęsty?
Prześlij komentarz