niedziela, 25 lipca 2010

Jogurtowiec jagodowy



"... Bardzo lekkie ciasto o intensywnym jagodowym smaku. Delikatna konsystencja masy sprawia, że po prostu rozpływa się w ustach. Pycha! ..."


  Składniki:

  Spód:
  • biszkopty podłużne lub okrągłe

Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć folią spożywczą i ułożyć biszkopty.

  Masa jogurtowa:
  • 1200 g jogurtu naturalnego (3 kubki po 400 g)
  • 200 g jagód
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny
  • 100 ml gorącej wody

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do ostygnięcia. Jagody zmiksować z cukrem pudrem, dodać do jogurtu, wymieszać. Następnie dodać ostygniętą żelatynę i całość zmiksować. Masę wylać do formy na biszkopty i wstawić do lodówki, aby stężała.

  Galaretka jagodowa:
  • 150 g jagód
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 szkl. wody
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml gorącej wody

Żelatynę zalać gorącą wodą, rozpuścić i ostudzić. Jagody, cukier, sok z cytryny i wodę zmiksować w blenderze na mus. Dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać. Galaretkę wylać na zastygniętą masę i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

20 komentarze:

Ciastella pisze...

prześlicznie wygląda, mój ulubiony fioletowy kolor- zapisuje ;DD

pozdrowienia

Bez sosiku pisze...

Ale to szybki deser! :D I jakie kolory :> Bardzo fajne, wypróbuję, póki jeszcze jagody można dostać świeże, nie mrożone.

Beata pisze...

ale ładnie Ci wyszedł:) jak od linijki:)
pozdrawiam

mania179 pisze...

Jaki ma intensywny kolor! Piękny!

aga pisze...

Ciastella - dziekuje:) ja tez lubie fiolet
Bez sosiku - tak, bardzo szybko sie go przygotowuje, a potem mozna juz tylko smakowac:)
Beata - dziekuje:) sama sie zdziwilam ze wyszedl taki rowny, no moze prawie rowny...
Mania179 - dziekuje:) tak ten kolor jest cudowny...

Anonimowy pisze...

nawet nie czytałam, wystarczy ma sam fakt, że z jagodami <3

cozerka pisze...

podobnie jak małgo. wystarczy, że jagodowy i lekki jak pianka, czego można chcieć więcej :)

asieja pisze...

piękny jest ten fiolet
takie ciasto.. uzależniające
wizualnie i smakowo:-)

Crust and Dust pisze...

Aga, sliczne kolory.

aga pisze...

dziekuje wszystkim za tak mile slowa:) pozdrawiam cieplutko:)

paproszkowe smaki pisze...

ojej! jakie piękne to ciasto!

Paula pisze...

wygląda rewelacyjnie!

Pozdrawiam,
Paula

aga pisze...

Paproszek, Paula - dziękuję:)

Retrose pisze...

Absolutnie to cudne! Wspaniałe ciasto, uwielbiam takie owocowe pianki, pięknie to wygląda i tak świeżo i lekko smakuje

Anonimowy pisze...

a w jaki sposób jogurt wymieszać z żelatyną bo ja to zrobiłam łyżką i nie bardzo mi się zmieszało????

aga pisze...

Anonimowy - najlepiej zmiksować mikserem, wtedy wszystko razem się dobrze połączy. Szkoda tylko, że nie napisałam tego dokładnie w przepisie, wówczas nie miałabyś tego problemu. Pozdrawiam:)

Anonimowy pisze...

w smaku ciasto b.dobre więc za jakiś czas spróbuję jeszcze raz mam nadzieję ze wtedy mi zastygnie całkowicie.

aga pisze...

Anonimowy - Trzymam kciuki, żeby się udało:)

Anonimowy pisze...

Bardzo fajny przepisy na lekkie ciasto.

Czy można zrobić je w innej wersji? np zastąpić jagody ajerkoniakiem ?

Anonimowy pisze...

pojawiły się jagody, mam chęć na ten deser.

który jogurt lepiej się sprawdzi:
mocno płynny czy gęsty?

Prześlij komentarz