środa, 7 lipca 2010

Muffinki z czerwonymi porzeczkami



"... Wstałam rano, słoneczko ładnie świeciło za oknem, zrobiłam sobie pyszną herbatkę, a wtedy okazało się, że coś by się przydało do tej herbatki :) A co można upiec szybko, prosto i nie budząc Mężusia:) odgłosem miksera? Oczywiście muffinki!!! Bardzo lubię wszelkie ciasta ze świeżymi owocami, a tym razem miałam czerwone porzeczki. Muffinki wyszły bardzo smaczne, mięciutkie, nie za słodkie, a nawet lekko kwaskowe w smaku, co bardzo mi odpowiada ..."


  Składniki:

  • 2 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl.cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 1/4 szkl. oleju
  • czerwone porzeczki

W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej misce wymieszać składniki mokre. Połączyć wszystkie składniki, dodać porzeczki i wymieszać łyżką, ale nie za długo, tylko do połączenia składników. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, i nałożyć ciasto do 2/3 wysokości. Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C z termoobiegiem.

12 komentarze:

Kaś pisze...

pyszności! też dzisiaj zrobiłam muffinki z porzeczkami, tyle że z czarnymi ;)

Crust and Dust pisze...

jakos porzeczki nie sa moimi faworytami w kwestii muffinek, ale takie ladne sa te zdjecia, ze chyba sie skusze :)

kofeina pisze...

pysznie wyglądają te muffinki:)
hmm...z porzeczkami jeszcze nie próbowałam...

kass pisze...

Ależ te mufinki piękne! nie mogę się napatrzeć...miłego weekendu!!

Magoldie pisze...

To juz wiem co moge zrobic z moimi porzeczkami :)

Nika pisze...

Bardzo lubię muffinki i kwaskowate desery!
Twój przepis jet idealny:)a czerwono-biała kompozycja wygląda bardzo apetycznie!

aga pisze...

bardzo dziekuje wszystkim za odwiedziny i mile slowa :) pozdrawiam :)

Anonimowy pisze...

robiłam muffinki jogurtowe z czarnymi porzeczkami, cudownie się te owoce rozpływają :)
trochę mi zabarwiło drewnianą deskę sokiem ;)
twoje muffinki też piękne i apetyczne

Anonimowy pisze...

mam takie pytanie: ile piec muffinki w piekarniku bez termoobiegu?

aga pisze...

Anonimowy - jakieś ok.5-10 minut dłużej, a najlepiej to sprawdzić patyczkiem czy są już upieczone. Pozdrawiam:)

Anonimowy pisze...

mam zamrożone porzeczki, czy mogę dodać w takiej postaci? rysiaa

Anonimowy pisze...

Babeczki zrobiłam, jednak nie jestem zachwycona. Ciasto wyszło twarde, bardzo ciężko było je wymieszać z powodu okropnie gęstej konsystencji. Jak dla mnie za dużo mąki jest w tym przepisie i dlatego takie wyszły. Ale może się mylę, chętnie wysłucham jakiś informacji na ten temat ;)

Prześlij komentarz