"... Wstałam rano, słoneczko ładnie świeciło za oknem, zrobiłam sobie pyszną herbatkę, a wtedy okazało się, że coś by się przydało do tej herbatki :) A co można upiec szybko, prosto i nie budząc Mężusia:) odgłosem miksera? Oczywiście muffinki!!! Bardzo lubię wszelkie ciasta ze świeżymi owocami, a tym razem miałam czerwone porzeczki. Muffinki wyszły bardzo smaczne, mięciutkie, nie za słodkie, a nawet lekko kwaskowe w smaku, co bardzo mi odpowiada ..."
Składniki:
- 2 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl.cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szkl. mleka
- 2 jajka
- 1/4 szkl. oleju
- czerwone porzeczki
W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej misce wymieszać składniki mokre. Połączyć wszystkie składniki, dodać porzeczki i wymieszać łyżką, ale nie za długo, tylko do połączenia składników. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, i nałożyć ciasto do 2/3 wysokości. Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C z termoobiegiem.
12 komentarze:
pyszności! też dzisiaj zrobiłam muffinki z porzeczkami, tyle że z czarnymi ;)
jakos porzeczki nie sa moimi faworytami w kwestii muffinek, ale takie ladne sa te zdjecia, ze chyba sie skusze :)
pysznie wyglądają te muffinki:)
hmm...z porzeczkami jeszcze nie próbowałam...
Ależ te mufinki piękne! nie mogę się napatrzeć...miłego weekendu!!
To juz wiem co moge zrobic z moimi porzeczkami :)
Bardzo lubię muffinki i kwaskowate desery!
Twój przepis jet idealny:)a czerwono-biała kompozycja wygląda bardzo apetycznie!
bardzo dziekuje wszystkim za odwiedziny i mile slowa :) pozdrawiam :)
robiłam muffinki jogurtowe z czarnymi porzeczkami, cudownie się te owoce rozpływają :)
trochę mi zabarwiło drewnianą deskę sokiem ;)
twoje muffinki też piękne i apetyczne
mam takie pytanie: ile piec muffinki w piekarniku bez termoobiegu?
Anonimowy - jakieś ok.5-10 minut dłużej, a najlepiej to sprawdzić patyczkiem czy są już upieczone. Pozdrawiam:)
mam zamrożone porzeczki, czy mogę dodać w takiej postaci? rysiaa
Babeczki zrobiłam, jednak nie jestem zachwycona. Ciasto wyszło twarde, bardzo ciężko było je wymieszać z powodu okropnie gęstej konsystencji. Jak dla mnie za dużo mąki jest w tym przepisie i dlatego takie wyszły. Ale może się mylę, chętnie wysłucham jakiś informacji na ten temat ;)
Prześlij komentarz