"... Chyba każdy kto choć raz spróbował tego deseru jest nim zachwycony. Dla mnie jest przepyszny! Lekka jak mgiełka beza, chrupiąca na zewnątrz i mięciutka w środku, obłożona bitą śmietaną i jagodami wprost rozpływa się w ustach ..."
Składniki:
- 3 białka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżeczka octu winnego (soku z cytryny)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 250 ml śmietany 36%
- owoce
Białka ubić prawie na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, następnie ocet winny i mąkę ziemniaczaną. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na papierze narysować okrąg o średnicy 20 cm i nałożyć na niego pianę. Piekarnik nagrzać do 180 st. C z termoobiegiem, włożyć blaszkę i piec 5 min, a następnie zmniejszyć temperaturę do 150 st. C i piec 40 min. Bezę studzić w uchylonym piekarniku. Ostygniętą bezę przełożyć na paterę (można do góry dnem) i zdjąć papier. Śmietanę ubić na sztywno, nałożyć na bezę i udekorować owocami.
9 komentarze:
Mniammm,Pavlova...Cudny deser.Jestem fanką.Twoja wersja pysznie wygląda!
dziękuję za odwiedziny:) ja tez zaliczam sie do grona fanow Pavlovej:)
kolejna fanka się melduje, aż się rozmarzyłam patrząc na zdjęcie i wspominając jej smak
oh! jaka piękna i to połączenie z jagodami :] pysznie!
pięknie wygląda, aż chce się spróbować; śliczne zdjęcia;D
pozdrawiam
Ależ piękni Ci wyszła ta beza! Powód do zazdrości murowany. Pzdr Aniado
dziękuje wszystkim za tak mile slowa:)
Pavlova zawsze ma swoich fanow:) oj, nabralam znowu smaku, wiec moze bedzie powtorka:)
A czy ja jeszcze kawałeczek mogę?
bardzo prosze sie czestowac:) czyzby kolejna fanka Pavlovej?:)
Prześlij komentarz