czwartek, 15 lipca 2010

Pavlova



"... Chyba każdy kto choć raz spróbował tego deseru jest nim zachwycony. Dla mnie jest przepyszny! Lekka jak mgiełka beza, chrupiąca na zewnątrz i mięciutka w środku, obłożona bitą śmietaną i jagodami wprost rozpływa się w ustach ..."


  Składniki:

  • 3 białka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego (soku z cytryny)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 250 ml śmietany 36%
  • owoce

Białka ubić prawie na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, następnie ocet winny i mąkę ziemniaczaną. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na papierze narysować okrąg o średnicy 20 cm i nałożyć na niego pianę. Piekarnik nagrzać do 180 st. C z termoobiegiem, włożyć blaszkę i piec 5 min, a następnie zmniejszyć temperaturę do 150 st. C i piec 40 min. Bezę studzić w uchylonym piekarniku. Ostygniętą bezę przełożyć na paterę (można do góry dnem) i zdjąć papier. Śmietanę ubić na sztywno, nałożyć na bezę i udekorować owocami.

9 komentarze:

Amber pisze...

Mniammm,Pavlova...Cudny deser.Jestem fanką.Twoja wersja pysznie wygląda!

aga pisze...

dziękuję za odwiedziny:) ja tez zaliczam sie do grona fanow Pavlovej:)

Kaś pisze...

kolejna fanka się melduje, aż się rozmarzyłam patrząc na zdjęcie i wspominając jej smak

cozerka pisze...

oh! jaka piękna i to połączenie z jagodami :] pysznie!

Ciastella pisze...

pięknie wygląda, aż chce się spróbować; śliczne zdjęcia;D

pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Ależ piękni Ci wyszła ta beza! Powód do zazdrości murowany. Pzdr Aniado

aga pisze...

dziękuje wszystkim za tak mile slowa:)
Pavlova zawsze ma swoich fanow:) oj, nabralam znowu smaku, wiec moze bedzie powtorka:)

ewena pisze...

A czy ja jeszcze kawałeczek mogę?

aga pisze...

bardzo prosze sie czestowac:) czyzby kolejna fanka Pavlovej?:)

Prześlij komentarz