sobota, 24 lipca 2010

Placki z cukini



"... Bardzo lubię różnego rodzaju placki i placuszki, a tym razem wybór padł na cukinię. Dorzuciłam jeszcze ser biały, który gdzieś mi się plątał po lodówce i wyszła bardzo smaczna kolacja. Placki są delikatne w smaku i pyszne z kwaśną śmietaną ..."


  Składniki:

  • 1/2 kg cukini
  • 250 g sera białego twarogowego
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • ok. 4-5 łyżek mąki
  • sól, pieprz

Cukinię ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i wyłożyć na sitko do odsączenia. Ser włożyć do miski, dokładnie rozgnieść widelcem, cukinię jeszcze odcisnąć i dodać do sera. Dodać posiekaną cebulę, rozmącone jajka, mąkę. Wszystko wymieszać i doprawić solą i dużą ilością pieprzu. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać ciasto formując placuszki i smażyć na złotobrązowy kolor z obu stron. Odkładać na papierowy ręcznik, aby odsączyć z tłuszczu. Podawać z kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym lub innymi ulubionymi dodatkami.

12 komentarze:

Ciastella pisze...

piękne;D ostatnio i mi coraz bardziej podoba się cukinia;))

pozdrowienia

Beata pisze...

cukinia jest pycha:) bardzo ładnie Ci wyszły:)
pozdrawiam,Beata
Ps. zapraszam do jabłkowej akcji:)

aga pisze...

Ciastella - dziękuje:) cukinia jest wszechstronna, bo pasuje i na slodko i na slono,
Beata - dziękuje:) tak, tak cukinia jest smaczna pod roznymi postaciami, pozdrawiam:)

asieja pisze...

bardzo lubię takie placki. latem smakują cudnie.

Anonimowy pisze...

Aga, różne już placuszki z cukinii jadłam, ale takich jak Twoje, z dodatkiem sera jeszcze nie. Przepis zapisuję :) Pzdr Aniado

aga pisze...

Asieja - tak, sa smaczne:)a teraz mozna dowoli delektowac sie cukinia
Aniado - cukinia jest dosc uniwersalna i pasuja do niej rozne dodatki, ktore dadza nam fajne smaki:)

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

ja też z dodatkiem sera nie jadłam, trzeba wykorzystać okazję że cukinia jest na ryneczku :)

peggykombinera pisze...

cukinia jest uniwersalna. znakomicie sprawdza się w każdej postaci i w każdej odsłonie.
bardzo lubię placki z cukinią. Nie dodaję twarogu. Poza cukinią trę na tarce marchew, ser żółty i cebulę. Do masy dodaję 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Reszta bez zmian :)

aga pisze...

aga-aa - tak, teraz jest dobry okres na dania z cukini, pozdrawiam:)
peggykombinera - nastepnym razem sprobuje Twojej wersji plackow, brzmią smacznie:) pozdrawiam:)

mania179 pisze...

O, a te sobie zapisuję, bo mam ochotę na jakieś wytrawne placuszki :)

Crust and Dust pisze...

ostatnio myslalam nad tym, co by tu zrobic z cukinia :) super pomysl!

Anonimowy pisze...

my tez lubimy cukinie ha:)!!!!!musisz nam takie placuszki zrobic ok!!!!!

Prześlij komentarz