"... Proste ciasto z jabłkami, takie zwyczajne, ale ja właśnie takie najbardziej lubię.
Skąd pochodzi przepis, nie wiadomo, mam go tak długo, że nie pamiętam już jak dostał się w moje ręce. Ciasto jest puszyste, lekkie, ale też i wilgotne, można je piec z różnymi owocami i za każdym razem smakuje pysznie ..."
Skąd pochodzi przepis, nie wiadomo, mam go tak długo, że nie pamiętam już jak dostał się w moje ręce. Ciasto jest puszyste, lekkie, ale też i wilgotne, można je piec z różnymi owocami i za każdym razem smakuje pysznie ..."
Składniki:
- 4 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 100 g masła
- 150 ml mleka
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4-5 jabłek
- 2-3 łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Masło i mleko umieścić w garnuszku, podgrzać, aby masło się rozpuściło i zostawić do przestygnięcia. Jajka ubić z cukrem do białości, dodać ostudzoną mieszaninę mleka z masłem i wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać całość łyżką. Blaszkę 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, ułożyć cząstki jabłek i posypać cynamonem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C z termoobiegiem i piec ok. 35 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
36 komentarze:
ja bardzo lubię takie proste , ładne ciasta
Z doświadczenia wiem, że takie "zwyczajne" ciasta są najlepsze. Pozdrawiam.
cudownie to ciacho wygląda! z chęcią zjadłabym kawałek :)
Śliczne puszyste ciasto. A te kawałki jabłek są urocze.Bardzo mi się podoba!
pysznie wyglada...
dziekuje:) i fajnie, ze sie Wam podoba:)
Wspaniale się prezentuje :) Takie proste ciasta są najlepsze :)
Takie stare przepisy są ponadczasowe i najlepsze.
Ja też mam stary przepis na szarlotkę. Twoja- pycha :)
Wygląda lekko i puszyście...pysznie!!!
i sposób przygotowania i wygląd przypadły mi do gustu. :)
Moja mama takie piecze, jest pyszne.
Apetyczne bardzo :)
pyszna klasyka
duże kawałki jabłek.. TO LUBIĘ!! :D
Pysznie i prosto:)
Uwielbiam wszystkie ciasta z jabłkami - Twoje wygląda idealnie:)
Pozdrawiam!
już mi ślinka pociekła.
zapowiada się ślinotok.
piękne ciasto ;]
bardzo dziekuje za tak mile slowa:)
ciasto super - szybkie, dobre i zawsze sie udaje. A najbardziej mi sie podoba w nim duza ilosc cynamonu :)
Wygląda wspaniale. Kusząco bardzo. Bardzo...
I tak lekko :)
jesień i jabłka.. lubię.
no to mi się zamarzyło z malinami... piękne jest.
proste, ale śliczne i bardzo apetyczne :)
Bardzo proste ciasto i bardzo smaczne....Polecam dla kazdego
dziękuję i cieszę się, że smakowało:)
A na wierzch nic się nie polewa ciasta ???
Anonimowy - wierzch można sobie "udekorować" w dowolny sposób, może to być polewa kakaowa lub lukier, tarta czekolada, cukier puder czy co nam tylko przyjdzie na myśl.
Ciasto nie wyszło. Zakalec... Wysokość ok. 1cm. Nie wiem co poszło nie tak, strasznie jestem zawiedziona.
własnie się robi w piekarniku :))
Właśnie zrobilysmy i niestety wyszedl zakalec.... Ciasto po wyrobieniu jest bardzo rzadkie wg mnie cos jest nie tak z ilościami skladnikow (proporcje mąka z resztą). Beznadzieja takze się zawiodlam, i lipton nie mam nic na niedziele a i sił już brak
Ciasto jak najbardziej wyszło i zaryzykuję porównanie, że wręcz takie jak na zdjęciu. Owszem ciasto po wyrobieniu rzadkie, ale widocznie takie ma być. To warunkuje tę wilgoć ciasta. Tajemnicą udanego ciasta prawdopodobnie jest dobre ubicie jaj z cukrem a potem ustawienie piekarnika na pieczenie góra-dół z termoobiegiem. Ciasto pięknie rośnie.
ciasto przepyszne mi wyszło!!! dzieki za przepis ;)
Z ciekawoscia przeczytałam przepis,ale z niedowierzaniem zaczęłam roic-bo jak to? tylko 100 g masła,150 ml mleka,250 g mąki??? zrobiłam wszystko według instrukcji -zmartwiło mnie ,ze ciasto jest takie rzadkie ale po 35 min wyjęłam ciasto ,przestudziłam, posypałam pudrem no i za chwilę ...juz go nie było ;) było pyyyyszne-wszystkim smakowało ;) dodałam tylko cukier waniliowy do smaku;) polecam ten przepis każdemu!
Wyszedł zakalec :-(
Niestety mi też wyszedł zakalec na palec a wszystko robiłam zgodnie z instrukcją.
Prześlij komentarz