czwartek, 14 października 2010

Ciasto z jabłkami



"... Proste ciasto z jabłkami, takie zwyczajne, ale ja właśnie takie najbardziej lubię. 
Skąd pochodzi przepis, nie wiadomo, mam go tak długo, że nie pamiętam już jak dostał się w moje ręce. Ciasto jest puszyste, lekkie, ale też i wilgotne, można je piec z różnymi owocami i za każdym razem smakuje pysznie ..."  


Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 100 g masła
  • 150 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 jabłek
  • 2-3 łyżeczki cynamonu

Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Masło i mleko umieścić w garnuszku, podgrzać, aby masło się rozpuściło i zostawić do przestygnięcia. Jajka ubić z cukrem do białości, dodać ostudzoną mieszaninę mleka z masłem i wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać całość łyżką. Blaszkę 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, ułożyć cząstki jabłek i posypać cynamonem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C z termoobiegiem i piec ok. 35 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

36 komentarze:

margot pisze...

ja bardzo lubię takie proste , ładne ciasta

Gosia pisze...

Z doświadczenia wiem, że takie "zwyczajne" ciasta są najlepsze. Pozdrawiam.

Paula pisze...

cudownie to ciacho wygląda! z chęcią zjadłabym kawałek :)

Amber pisze...

Śliczne puszyste ciasto. A te kawałki jabłek są urocze.Bardzo mi się podoba!

Ewam pisze...

pysznie wyglada...

aga pisze...

dziekuje:) i fajnie, ze sie Wam podoba:)

Majana pisze...

Wspaniale się prezentuje :) Takie proste ciasta są najlepsze :)

kabamaiga pisze...

Takie stare przepisy są ponadczasowe i najlepsze.

grazyna pisze...

Ja też mam stary przepis na szarlotkę. Twoja- pycha :)

andzia-35 pisze...

Wygląda lekko i puszyście...pysznie!!!

cukrowa wróżka pisze...

i sposób przygotowania i wygląd przypadły mi do gustu. :)

ana pisze...

Moja mama takie piecze, jest pyszne.

Pat pisze...

Apetyczne bardzo :)

Kaś pisze...

pyszna klasyka

milk_chocolate84 pisze...

duże kawałki jabłek.. TO LUBIĘ!! :D

wiosenka27 pisze...

Pysznie i prosto:)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Uwielbiam wszystkie ciasta z jabłkami - Twoje wygląda idealnie:)
Pozdrawiam!

Karmel-itka pisze...

już mi ślinka pociekła.
zapowiada się ślinotok.
piękne ciasto ;]

aga pisze...

bardzo dziekuje za tak mile slowa:)

Crust and Dust pisze...

ciasto super - szybkie, dobre i zawsze sie udaje. A najbardziej mi sie podoba w nim duza ilosc cynamonu :)

amarantka pisze...

Wygląda wspaniale. Kusząco bardzo. Bardzo...
I tak lekko :)

asieja pisze...

jesień i jabłka.. lubię.

viridianka pisze...

no to mi się zamarzyło z malinami... piękne jest.

magda k. pisze...

proste, ale śliczne i bardzo apetyczne :)

Anonimowy pisze...

Bardzo proste ciasto i bardzo smaczne....Polecam dla kazdego

aga pisze...

dziękuję i cieszę się, że smakowało:)

Anonimowy pisze...

A na wierzch nic się nie polewa ciasta ???

aga pisze...

Anonimowy - wierzch można sobie "udekorować" w dowolny sposób, może to być polewa kakaowa lub lukier, tarta czekolada, cukier puder czy co nam tylko przyjdzie na myśl.

Anonimowy pisze...

Ciasto nie wyszło. Zakalec... Wysokość ok. 1cm. Nie wiem co poszło nie tak, strasznie jestem zawiedziona.

Anonimowy pisze...

własnie się robi w piekarniku :))

Sonia Wienzek pisze...

Właśnie zrobilysmy i niestety wyszedl zakalec.... Ciasto po wyrobieniu jest bardzo rzadkie wg mnie cos jest nie tak z ilościami skladnikow (proporcje mąka z resztą). Beznadzieja takze się zawiodlam, i lipton nie mam nic na niedziele a i sił już brak

Anonimowy pisze...

Ciasto jak najbardziej wyszło i zaryzykuję porównanie, że wręcz takie jak na zdjęciu. Owszem ciasto po wyrobieniu rzadkie, ale widocznie takie ma być. To warunkuje tę wilgoć ciasta. Tajemnicą udanego ciasta prawdopodobnie jest dobre ubicie jaj z cukrem a potem ustawienie piekarnika na pieczenie góra-dół z termoobiegiem. Ciasto pięknie rośnie.

Anonimowy pisze...

ciasto przepyszne mi wyszło!!! dzieki za przepis ;)

Anonimowy pisze...

Z ciekawoscia przeczytałam przepis,ale z niedowierzaniem zaczęłam roic-bo jak to? tylko 100 g masła,150 ml mleka,250 g mąki??? zrobiłam wszystko według instrukcji -zmartwiło mnie ,ze ciasto jest takie rzadkie ale po 35 min wyjęłam ciasto ,przestudziłam, posypałam pudrem no i za chwilę ...juz go nie było ;) było pyyyyszne-wszystkim smakowało ;) dodałam tylko cukier waniliowy do smaku;) polecam ten przepis każdemu!

Anonimowy pisze...

Wyszedł zakalec :-(

Anonimowy pisze...

Niestety mi też wyszedł zakalec na palec a wszystko robiłam zgodnie z instrukcją.

Prześlij komentarz