"... Szpinak albo ktoś lubi albo nie..., a ja zdecydowanie należę do tych lubiących i uważam, że odpowiednio przygotowany, doprawiony czosnkiem, świeżo zmielonym pieprzem jest naprawdę smaczny. Właśnie w takiej wersji występuje w moich roladkach, które są naprawdę bardzo smaczne. Połączenie delikatnego mięsa z dobrze doprawionym farszem szpinakowym i aromatyczną szynką daje nam pyszne danie i to zarówno pod względem smakowym jak i wizualnym ..."
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka podwójna
- 250 g szpinaku mrożonego
- 100 g sera feta
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej (lub innej tego typu)
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać i razem z cebulą zeszklić na oliwie, dodać zamrożony szpinak i podgrzewać aż się odmrozi. Dodać pokruszoną fetę, pieprz, sól i wymieszać, pozostawić do przestudzenia. Każdą pierś rozciąć tak, aby otrzymać 4 cieńsze filety. Z obu stron filety doprawić solą, pieprzem i delikatnie rozbić, aby miały jednakową grubość na całej powierzchni. Na każdy filet nałożyć porcję szpinaku, równo rozsmarować i zwinąć. Każdą roladkę owinąć plastrem szynki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i delikatnie skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. z termoobiegiem i piec ok. 30-35 minut.
28 komentarze:
Ale pieknie ci sie udaly!!!!jak z przyslowiowego zurnala...kocham szpinak!!
fantastycznie się prezentują!
Wygląda cudnie. Ja należę do tych, co lubią szpinak.
pięknie wygląda, pożyczam przepis do wypróbowania:)
Wygląda wspaniale :) Zjadłabym,bo szpinak lubie:)
Mnie do zjedzenia szpinaku nie trzeba długo namawiać, bardzo go lubię. Nie wpadłam do tej pory na to, by go przemycić do takich roladek.
jak ja lubię takie dania mięsne, typowy kotlet w panierce nie dla mnie
Uwielbiam szpinak w każdej postaci. Niestety domownicy za nim nie przepadają, ale ta rolada może się okazać skuteczną metodą na namówienie ich do zjedzenia szpinaku :)
Zapraszam na swojego bloga kulinarnego:
http://kraina-szczesliwosci.blogspot.com/
fajnie, ze sie Wam podobaja:) dziekuje:)
Kocham szpinak do granic możliwości, w każdej postaci :) I bardzo lubię takie zawijanki. Tylko ja robię z ciasta, bo nie jem miesa :)
Roladki calkiem profesjonalne - bylyby swietne na talerz mies/tapas etc.
Uwielbiam te roladki, nadają się na każdą okazję :) Twoje wyszły śliczne:)
bardzo malowniczo wyszło, idealnie skomponowane, zjadłabym nawet teraz :)
potrawy ze szpinakiem to ja bardzo chętnie :)) Bardzo mi się podoba ta propozycja więc zapisuję przepis :)
Nie rozumiem tej ogólnej nienawiści do szpinaku. Chyba utarło się takie przekonanie, że jest niedobry, a przecież dobrze przygotowany i doprawiony smakuje wyśmienicie. Piękne te roladki. :)
jakkolwiek to zabrzmi, piękna pierś :) roladki wyglądają bardzo smakowicie
Roladki wyglądają bardzo smacznie. Ja też należę do grona tych, którzy szpinak bardzo lubią i nie mam do niego uprzedzeń z dzieciństwa...
Wyglądają urokliwie! Zapraszam z przepisem do Rózowej akcji :)
Jak tu pięknie na Twoim blogu i roladki też wspaniale wyglądają i pewnie są przepyszne :-)
Dziekuje, ze do mnie zagladacie:) i za wszystkie serdeczne komentarze:)
mniam, wyglądają cudownie a pewnie jeszcze lepiej smakują :)
niesamowicie piękne !
Zastanawiałam się kiedyś nad roladkami z szynką szwarcwaldzką. Miałam pomysł, żeby zrobić z niej nadzienie. Ale ten sposób jest super. Pozdrawiam serdecznie - muffingirl
Roladki są super. I tak ładnie zwinięte.. i równo :)
Mmmm, świetnie wyglądają :) zjadłabym, zwłaszcza takie perfekcyjne :)
Oj, jakie cudne zawijaski!!!
Perfekcyjnie je zawinęłaś!
Roladki na (d)okładki! :)))
w jakiej formie to podawac? kroicie przed podaniem i podajecie w plastrach?
Prześlij komentarz