wtorek, 12 października 2010

Roladki z kurczaka ze szpinakiem w szynce szwarcwaldzkiej



"... Szpinak albo ktoś lubi albo nie..., a ja zdecydowanie należę do tych lubiących i uważam, że odpowiednio przygotowany, doprawiony czosnkiem, świeżo zmielonym pieprzem jest naprawdę smaczny. Właśnie w takiej wersji występuje w moich roladkach, które są naprawdę bardzo smaczne. Połączenie delikatnego mięsa z dobrze doprawionym farszem szpinakowym i aromatyczną szynką daje nam pyszne danie i to zarówno pod względem smakowym jak i wizualnym ..."


Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka podwójna
  • 250 g szpinaku mrożonego
  • 100 g sera feta
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej (lub innej tego typu)
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać  i razem z cebulą zeszklić na oliwie, dodać zamrożony szpinak i podgrzewać aż się odmrozi. Dodać pokruszoną fetę, pieprz, sól i wymieszać, pozostawić do przestudzenia. Każdą pierś rozciąć tak, aby otrzymać 4 cieńsze filety. Z obu stron filety doprawić solą, pieprzem i delikatnie rozbić, aby miały jednakową grubość na całej powierzchni. Na każdy filet nałożyć porcję szpinaku, równo rozsmarować i zwinąć. Każdą roladkę owinąć plastrem szynki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i delikatnie skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. z termoobiegiem i piec ok. 30-35 minut.

28 komentarze:

Ewam pisze...

Ale pieknie ci sie udaly!!!!jak z przyslowiowego zurnala...kocham szpinak!!

Paula pisze...

fantastycznie się prezentują!

ana pisze...

Wygląda cudnie. Ja należę do tych, co lubią szpinak.

paproszek pisze...

pięknie wygląda, pożyczam przepis do wypróbowania:)

majana pisze...

Wygląda wspaniale :) Zjadłabym,bo szpinak lubie:)

lashqueen (italia) pisze...

Mnie do zjedzenia szpinaku nie trzeba długo namawiać, bardzo go lubię. Nie wpadłam do tej pory na to, by go przemycić do takich roladek.

aga-aa pisze...

jak ja lubię takie dania mięsne, typowy kotlet w panierce nie dla mnie

Fuchsia pisze...

Uwielbiam szpinak w każdej postaci. Niestety domownicy za nim nie przepadają, ale ta rolada może się okazać skuteczną metodą na namówienie ich do zjedzenia szpinaku :)

Zapraszam na swojego bloga kulinarnego:
http://kraina-szczesliwosci.blogspot.com/

aga pisze...

fajnie, ze sie Wam podobaja:) dziekuje:)

Kuchareczka pisze...

Kocham szpinak do granic możliwości, w każdej postaci :) I bardzo lubię takie zawijanki. Tylko ja robię z ciasta, bo nie jem miesa :)

arek pisze...

Roladki calkiem profesjonalne - bylyby swietne na talerz mies/tapas etc.

Karolina pisze...

Uwielbiam te roladki, nadają się na każdą okazję :) Twoje wyszły śliczne:)

magda k. pisze...

bardzo malowniczo wyszło, idealnie skomponowane, zjadłabym nawet teraz :)

milk_chocolate84 pisze...

potrawy ze szpinakiem to ja bardzo chętnie :)) Bardzo mi się podoba ta propozycja więc zapisuję przepis :)

Agnieszka pisze...

Nie rozumiem tej ogólnej nienawiści do szpinaku. Chyba utarło się takie przekonanie, że jest niedobry, a przecież dobrze przygotowany i doprawiony smakuje wyśmienicie. Piękne te roladki. :)

Kaś pisze...

jakkolwiek to zabrzmi, piękna pierś :) roladki wyglądają bardzo smakowicie

Kuba pisze...

Roladki wyglądają bardzo smacznie. Ja też należę do grona tych, którzy szpinak bardzo lubią i nie mam do niego uprzedzeń z dzieciństwa...

Szarlotek pisze...

Wyglądają urokliwie! Zapraszam z przepisem do Rózowej akcji :)

Łasuch pisze...

Jak tu pięknie na Twoim blogu i roladki też wspaniale wyglądają i pewnie są przepyszne :-)

aga pisze...

Dziekuje, ze do mnie zagladacie:) i za wszystkie serdeczne komentarze:)

ulcik pisze...

mniam, wyglądają cudownie a pewnie jeszcze lepiej smakują :)

dorota20w pisze...

niesamowicie piękne !

muffingirl pisze...

Zastanawiałam się kiedyś nad roladkami z szynką szwarcwaldzką. Miałam pomysł, żeby zrobić z niej nadzienie. Ale ten sposób jest super. Pozdrawiam serdecznie - muffingirl

Crust&Dust pisze...

Roladki są super. I tak ładnie zwinięte.. i równo :)

turlaczek pisze...

Mmmm, świetnie wyglądają :) zjadłabym, zwłaszcza takie perfekcyjne :)

flusso pisze...

Oj, jakie cudne zawijaski!!!

Tylko Spróbuj pisze...

Perfekcyjnie je zawinęłaś!
Roladki na (d)okładki! :)))

abrze pisze...

w jakiej formie to podawac? kroicie przed podaniem i podajecie w plastrach?

Prześlij komentarz