środa, 20 października 2010

Klopsiki w sosie pomidorowo-warzywnym



"... Lubię potrawy, w których przygotowując sobie bazę i modyfikując dodatki za każdym razem mogę otrzymać inne danie. W takiej roli świetnie sprawdzają się właśnie klopsiki, które można podawać z różnymi sosami: pomidorowym, grzybowym, koperkowym, chrzanowym... i na pewno jeszcze z wieloma innymi, a do tego można je podać z makaronem, ryżem, pieczywem itd. Istnieje tu naprawdę bardzo duża dowolność i możliwość, a nawet pewność, że za każdym razem tworzymy nowe, smakowite danie:)


Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 500 g przecieru pomidorowego lub puszka krojonych pomidorów
  • 1 marchewka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • zioła prowansalskie
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

Do mięsa mielonego dodać 1 cebulę pokrojoną w drobną kostkę, jajko, paprykę w proszku, bułkę tartą, sól, pieprz do smaku i wszystko razem wyrobić na jednolitą masę. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Drugą cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w cienkie półplasterki, a paprykę w paseczki. Na dużej patelni lub w garnku podsmażyć na oliwie z oliwek pokrojone warzywa, ale tak aby nadal były lekko chrupkie. Dodać przecier pomidorowy, szczyptę cukru, zioła prowansalskie, doprawić solą i pieprzem do smaku. Do sosu włożyć uformowane klopsiki, przykryć pokrywką i dusić ok. 20 minut. Można podawać z makaronem, ziemniakami, pieczywem lub tak jak u mnie jako samodzielne danie.

23 komentarze:

Gosia pisze...

pysznie sie prezentuja :)
Pozdrawiam :)

shinju pisze...

Stanowczo wszelkie klopsiki, pulpeciki w sosie górują u mnie nad zwykłymi kotletami mielonymi. Takie kotlety mogłabym z łatwością wyrzucić z jadłospisu, a klopsików nie umiałabym. Twoje w tym warzywnym sosie wyglądają bardzo smacznie.

Anucha pisze...

Bardzo lubię warzywne sosy.U mnie zazwyczaj klopsiki w sosie pomidorowym.Jakoś nie pomyślałam, żeby przyrządzić je w takim warzywnym sosie.Twoje danie wygląda smakowicie, muszę i ja się postarać.
W takim blogowaniu najpiękniejsze jest to, że można skorzystać z przepisów,pomysłów i podpowiedzi innych osób.No i ta miła atmosfera:)
Pozdrawiam serdecznie.

Kaś pisze...

robię bardzo podobne, tylko bez bułki tartej
zdjęcie bardzo mi się podoba

Ewam pisze...

Zdjecie faktycznie jest ladne...takie kuszace...juz sobie skubnelam jednego pulpecika...bo naprawde jest smaczny!!

wiosenka27 pisze...

Przepysznie:)

An-na pisze...

O Boże! Właśnie przed chwilą opublikowałam bardzo podobny przepis. A niemal identyczny jak Twój też mi się czasami zdarza przygotować...

Pozdrawiam :)

amarantka pisze...

Jak one wspaniale wyglądają :)
niby zwykłe klopsiki... a jednak takie niezwykłe!

Paula pisze...

i do tego z bazylią :) mniam!

Sylvia F. pisze...

Najbardziej lubię w takim właśnie sosie z dużą ilością warzywek ;) pomidorowe i koperkowe też są samaczne.

aga pisze...

slicznie Wam dziekuje:) i ciesze sie, ze sie podobaja:)

cudawianki pisze...

wyglada bardzo smacznie!

gosiaa99 pisze...

Wspanile, aptyczne zdjecia:)

kasiac pisze...

Lubię takie klopsiki! Są pyszne i lubię je też właśnie za względu na to, że tyle dodatków do nich pasuje:)
Bardzo smacznie wygladają Twoje klopsiki!

Szarlotek pisze...

Ja nic nie powiem, ale nabrałamohoty na zrobienie takich kuleczek dla M :) Zdjęcie jest mega apetyczne !

andzia-35 pisze...

Ale u Ciebie apetycznie wyglądaja!
Uwielbiam klopsiki, wiec przepis spisuję:) i niebawem wypróbuję:))))
Pozdrawiam cieplutko!

skoraq cooks pisze...

Ach to jeden z moich ulubionych jesienno-zimowych obiadów :-)

Tylko Spróbuj pisze...

Mniam :)

asieja pisze...

och, tak tu pysznie domowo. kolorowo.

Anonimowy pisze...

Uwielbiam klopsiki w sosie pomidorowym. Ogólnie uwielbiam klopsiki w sosach warzywnych, zwłaszcza jak tak dobrze przesiąkną tym sosem... niebo w gębie.
No i znów jestem głodna :)

Kuba pisze...

Nie jestem miłośnikiem mięsa, ale Twoje klopsiki wyglądają tak smakowicie, że chętnie wpadłbym do Ciebie na obiad :-))) Pozdrawiam!

ana pisze...

Ja także nie przepadam za mięsem, ale Twoje zdjęcie bardzo do mnie przemawia, jest piękne.

kabamaiga pisze...

Takie lubimy najbardziej

Prześlij komentarz