"... Lubię potrawy, w których przygotowując sobie bazę i modyfikując dodatki za każdym razem mogę otrzymać inne danie. W takiej roli świetnie sprawdzają się właśnie klopsiki, które można podawać z różnymi sosami: pomidorowym, grzybowym, koperkowym, chrzanowym... i na pewno jeszcze z wieloma innymi, a do tego można je podać z makaronem, ryżem, pieczywem itd. Istnieje tu naprawdę bardzo duża dowolność i możliwość, a nawet pewność, że za każdym razem tworzymy nowe, smakowite danie:)
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa
- 2 cebule
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 500 g przecieru pomidorowego lub puszka krojonych pomidorów
- 1 marchewka
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- zioła prowansalskie
- szczypta cukru
- sól, pieprz
Do mięsa mielonego dodać 1 cebulę pokrojoną w drobną kostkę, jajko, paprykę w proszku, bułkę tartą, sól, pieprz do smaku i wszystko razem wyrobić na jednolitą masę. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Drugą cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w cienkie półplasterki, a paprykę w paseczki. Na dużej patelni lub w garnku podsmażyć na oliwie z oliwek pokrojone warzywa, ale tak aby nadal były lekko chrupkie. Dodać przecier pomidorowy, szczyptę cukru, zioła prowansalskie, doprawić solą i pieprzem do smaku. Do sosu włożyć uformowane klopsiki, przykryć pokrywką i dusić ok. 20 minut. Można podawać z makaronem, ziemniakami, pieczywem lub tak jak u mnie jako samodzielne danie.
23 komentarze:
pysznie sie prezentuja :)
Pozdrawiam :)
Stanowczo wszelkie klopsiki, pulpeciki w sosie górują u mnie nad zwykłymi kotletami mielonymi. Takie kotlety mogłabym z łatwością wyrzucić z jadłospisu, a klopsików nie umiałabym. Twoje w tym warzywnym sosie wyglądają bardzo smacznie.
Bardzo lubię warzywne sosy.U mnie zazwyczaj klopsiki w sosie pomidorowym.Jakoś nie pomyślałam, żeby przyrządzić je w takim warzywnym sosie.Twoje danie wygląda smakowicie, muszę i ja się postarać.
W takim blogowaniu najpiękniejsze jest to, że można skorzystać z przepisów,pomysłów i podpowiedzi innych osób.No i ta miła atmosfera:)
Pozdrawiam serdecznie.
robię bardzo podobne, tylko bez bułki tartej
zdjęcie bardzo mi się podoba
Zdjecie faktycznie jest ladne...takie kuszace...juz sobie skubnelam jednego pulpecika...bo naprawde jest smaczny!!
Przepysznie:)
O Boże! Właśnie przed chwilą opublikowałam bardzo podobny przepis. A niemal identyczny jak Twój też mi się czasami zdarza przygotować...
Pozdrawiam :)
Jak one wspaniale wyglądają :)
niby zwykłe klopsiki... a jednak takie niezwykłe!
i do tego z bazylią :) mniam!
Najbardziej lubię w takim właśnie sosie z dużą ilością warzywek ;) pomidorowe i koperkowe też są samaczne.
slicznie Wam dziekuje:) i ciesze sie, ze sie podobaja:)
wyglada bardzo smacznie!
Wspanile, aptyczne zdjecia:)
Lubię takie klopsiki! Są pyszne i lubię je też właśnie za względu na to, że tyle dodatków do nich pasuje:)
Bardzo smacznie wygladają Twoje klopsiki!
Ja nic nie powiem, ale nabrałamohoty na zrobienie takich kuleczek dla M :) Zdjęcie jest mega apetyczne !
Ale u Ciebie apetycznie wyglądaja!
Uwielbiam klopsiki, wiec przepis spisuję:) i niebawem wypróbuję:))))
Pozdrawiam cieplutko!
Ach to jeden z moich ulubionych jesienno-zimowych obiadów :-)
Mniam :)
och, tak tu pysznie domowo. kolorowo.
Uwielbiam klopsiki w sosie pomidorowym. Ogólnie uwielbiam klopsiki w sosach warzywnych, zwłaszcza jak tak dobrze przesiąkną tym sosem... niebo w gębie.
No i znów jestem głodna :)
Nie jestem miłośnikiem mięsa, ale Twoje klopsiki wyglądają tak smakowicie, że chętnie wpadłbym do Ciebie na obiad :-))) Pozdrawiam!
Ja także nie przepadam za mięsem, ale Twoje zdjęcie bardzo do mnie przemawia, jest piękne.
Takie lubimy najbardziej
Prześlij komentarz