"... Ten wpis powinien ukazać się wczoraj, ale jakoś nie wyszło, więc dzisiaj będzie o wczorajszym cieście i święcie:). Jest to kolejne ciasto, które robiłam bardzo dawno temu (poprzednie to zebra). Przypomniałam sobie o nim, kiedy zastanawiałam się nad czymś słodkim na Dzień Chłopaka. Ciasto jest łatwe i szybkie w przygotowaniu i jak zawsze smaczne. A Mężuś jest bardzo zadowolony, gdyż jest to jedno z jego ulubionych ciast, więc taki słodki prezent okazał się jak najbardziej trafiony ..."
Składniki:
- 1 litr mleka
- 1/2 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 kostka margaryny
- 1 szkl. kaszy mannej
- 2 łyżki kakao
- 5 paczek herbatników
Blaszkę wyłożyć folią i ułożyć na dnie warstwę herbatników. Kakao rozmieszać z niewielką ilością wody, aby nie było grudek. Mleko wlać do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy i margarynę. Podgrzewać, aż margaryna i cukier się rozpuszczą. Całość zagotować i powoli wsypywać kaszę manną cały czas mieszając, aby nie porobiły się grudki. Do gorącej masy dodać kakao i wymieszać dokładnie. Gdy masa zgęstnieje wylać na herbatniki, wyrównać i na wierzchu ułożyć warstwę herbatników. Ciasto polać polewą.
67 komentarze:
wygląda przepysznie :) też lubię takie proste "stare" przepisy na ciasta :)
Całkiem fajne to ciasto! Swego czasu robiło furorę na rodzinnych uroczystościach. :)
Pozdrawiam!
Śliczne zdjęcie. Lubię stefankę. Całkiem o tym przepisie zapomniałam, a kiedyś robiłam ją czesto
Świetne to jest, jadałam 'stefankę' jak byłam mała, ale to chyba był niedokładnie taki przepis, tak mi się kojarzy coś z pamięci (to nie zarzut tylko walka z własną pamięcią, która wyblakła;-)
Pozdrawiam!
pamiętam kiedyś często robiłam to ciasto...;)
Robiłam kiedyś takie ciacho!!! mniam mniam mniam :)
musiałabym spróbować , bo wygląda niesamowicie pysznie (:
kiedyś robiłam ciasto, ktore takze nazywalo się stefanka, ale masa byla bez kaszy manny i bylo w niej sporo żołtek ;d ciekawa jestem jak smakuje Twoja, bo powiem szczerze, że nie przepadam za surowymi jajkami w ciastach ;)
Moi domownicy także uwielbiają to ciacho.Tylko, ze ja do masy dodaje jeszcze bakalie typu rodzynki i orzechy oraz mały kieliszek alkoholu.Pychotka...
wygląda genialnie! barrdzo mi się spodobało!
Wspaniale wygląda! Równiutko ukrojone a środek mega wspaniały:)
Pozdrowienia.
wgląda wspaniale, takie równiutkie
jakie idealne, jak spod linijki :)
Idealne:)
Wygląda pięknie:), nawet przepięknie:), ale zastanawiam się co by.... gdyby masło, nie margarynę dodać..., bo nie znam Stefanii.
Moja babcia była Stefcia:)
Jedno z moich ulubionych ciast:)
Śliczne Ci wyszło!!!
babcia kilkakrotnie je zrobiła. więc i ja je zrobię. bo wygląda niesamowicie ;]
Bardzo elegancko się prezentuje!!!
aga, świetne!
Bardzo lubię takie ciasta, które sa proste do zrobienia, a wychodzi efektownie. Odpisuję przepis :)
ciasto jak z okladki magazynu,tak slicznie pokrojone,az szkoda go dziabac lyzką....bardzo mi sie podoba.
Ale fajne. I jaki równy kawałek!
Właśnie je robię :) ale z masłem zamiast margaryny, bo nie lubię jej posmaku... Ale Twoje jest tak piękne, że niemogłam o nim od wczoraj zapomnieć :)
Perfekcyjne w każdym calu. Zachwycająco równiutkie... Cudowne. :-)
bardzo dziekuje za tak mile i serdeczne komentarze:) duza buzka dla Was:)
a ciasto jest naprawde niezawodne zarowno w smaku i wykonaniu, takze polecam:)
Wygląda bardzo smakowicie :)
Jestem pod wrazeniem. Wyglada jak z prawdziwej cukierni. Nie, wyglada jeszcze lepiej :) Pycha!
Wyglada pysznie i do tego tak profesjonalnie jak z cukierni, swietnie Ci wyszło to ciacho !:)
Pozdrawiam :)
bardzo lubię to ciasto
twoj prostokącik IDEALNIE sie prezentuje !
dziekuje:) i ciesze sie, ze Wam sie podoba:0
ciasto i zdjęcie idealne! :)
Stefanię uwielbiam. No ale Twoje zdjęcie to perfekcja !!!!
Pierwszy raz jestem na Twoim blogu i widzę tu same smakowitości! A to ciasto chyba rozpływa sie w ustach... pozdrawiam
To ciasto też kiedyś bardzo dawno robiłam. Ale równiutkie!
Ah jak pięknie się u Ciebie prezentuje :)
a zeby wyszla taka polewa to jak zrobic?
Anonimowy - dziękuję za odwiedziny na moim blogu:)
Z tego co pamiętam to polewę do tego ciasta robiłam z takiego przepisu od mojej Mamy. Jest ona z dodatkiem żelatyny i dzięki temu polewa jest elastyczna i nie łamie się przy krojeniu.
Polewa z żelatyną:
1/4 kostki margaryny
2 łyżki kakao
1/2 szkl. mleka
1-2 łyżki cukru
1 łyżeczka żelatyny
Margarynę rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i mleko. Całość dokładnie wymieszać i zagotować. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, żeby się rozpuściła. Lekko przestudzić i polać ciasto.
Nie bardzo pamiętam jaka ilość wyszła tej polewy, ale myślę, że na taka dużą blaszkę wystarczy.
Pozdrawiam serdecznie:)
dziekuje Ci slicznie :) robie w poniedzialek to ciasto i rowniez szarlotke z Twojego przepisu :) Piene ciasta i super blog. :) Bede wpadac czesciej! :)
A pół szklanki cukru to nie będzie za mało, gdzieś wyczytałam że dają całą szklankę
Aha i jaką formę wykorzystałaś, że tak pięknie Ci wyszło? :)
Witaj Anonimowa:)
I sprawa - ja osobiście nie lubię bardzo słodkich rzeczy, wiec prawie w każdym przepisie redukuje ilość cukru. Możesz po prostu spróbować ta masę i jeżeli dla Ciebie będzie mało słodka to dosypiesz więcej cukru, tak żeby odpowiadało Ci smakowo.
II sprawa - z tego co pamiętam ciasto to robiłam w foremce 22 x 26 cm.
Serdecznie Cię pozdrawiam i mam nadzieję, że ciasto smakuje:)
i to ciasto jest na zimno ,nie cza go wogóle piec??
Anonimowy - właśnie tak, wystarczy tylko ugotować tą masę z kaszy manny, wylać na herbatniki, ułożyć kolejną warstwę herbatników i odstawić do zastygnięcia i wystygnięcia. A potem można już zajadać:)
Znakomite. Delikatne, kremowe i wilgotne. Takie kakaowe. Jak dla mnie idealne!
Bardzo dziękuję za przepis! To była moja pierwsza stefanka, która od razu wpisała się na stałe do mojej książki kucharskiej!
Anonimowy - bardzo dziękuję, jest mi naprawdę miło czytać takie serdeczne słowa:)
a czy kaszka manna ma być zwykła czy błyskawiczna??:D
zwykła
ja zawsze robię ze zwykłą:)
ślicznie się prezentuje... ale mam pytanko ile warstw tych herbatników wyłożyć bo kiedyś robiłam podobne i jedna to było za mało:) pozdrawiam
jak szybko ciato powinno zastygnac? mase wylalam njak byla gesta, teraz jeszcze nie wystyglo ale sie rozlewa
właśnie zrobiłam ..z połowy porcji ..stygnie i czeka na dzieci ..wyglada zachęcająco!Pozdrawiam
UWIELBIAM!! pychota
Anonimowy - mam nadzieję, że wszystko poszło ok i smakowało:)
mp3 eska - dziękuję:)
ja jeszcze urozmaiciłem ten przepis bo zrobiłem piankę na wierzch z bitej śmietany i galaretki i dopiero później czekoladę :D jeszcze pyszniejsze :D Aga POLECAM!
z bitą smietaną tez dobree ;D POLECAM
robię podobne tzn mannowca jest nieziemsko smaczny im starszy tym lepszy niestety szybki znika!!! I dobrze ze bez pieczenia
Co zrobić jak mi mleko wykipiało? Zagapiłam się na kalendarz, jaki przyniósł mąż z roboty ;(
Na jakiej brytwance robiłas to ciasto ? chodzi mi o wymiary ;)
W jakiej blaszce wyłożyć ciasto?
mase kładziemy ciepłą czy musi troche ozimieć ?
Zrobiłam właśnie ciasto, wygląda super. Jeszcze nie ruszona, ale już nie moge się doczekać. Najwazniejsze że jest szybkie i bardzo proste, a do tego pyszne, pozdrawiam
Pyszne:-) moje dzieci uwielbiaja to ciacho
ciasto wyszło wg przepisu wyśmienicie. :)
KASZY MANNY!!!!!
Witam.Chcialam zapytac czy mozna zrobic Stefanke truskawkowa lub jakas inna owocowa? co by bylo gdybym zamiast kakao dodala galaretke (nie rozpuszczona) do goracej masy? ciekawe czy ktos probowal? Ewentualnie jakis inny dodatek owocowy.
Masa jest bez smaku, wydaje mi się że powinno być 3x więcej cukru.
ciacho bardzo pyszne robię często bo córka uwielbia
Kaszy MANNY!
Prześlij komentarz