"... Dzisiaj upiekłam swój pierwszy chleb:). Taki prosty, zwyczajny, łatwy w przygotowaniu, ale dla mnie to powód do dumy:). Zawsze podziwiam Wasze piękne wypieki chlebowe i tak sobie myślę, że może kiedyś i ja się odważę, a ten chlebek, to właśnie taki mały kroczek w tym kierunku. Chleb wyszedł bardzo smaczny, mięciutki, z cudownie chrupiącą skórką, a z masełkiem smakuje pysznie. Nawet nie pozwoliłam mu dobrze przestygnąć, bo tak bardzo chciałam spróbować, a potem to aż musiałam się powstrzymywać, żeby nie zjeść całego od razu:) ..."
Przepis oryginalny tutaj
Przepis oryginalny tutaj
Składniki:
- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 7 g drożdży instant (jedno opakowanie)
- 2 łyżeczki soli
- 500 ml letniej wody
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- odrobina oleju do posmarowania blaszki
W dużej misce wymieszać mąkę, sól i drożdże. Cukier rozpuścić w wodzie i wlać do mąki. Dokładnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki (ok. 2-3 minuty), aż ciasto będzie lekko odstawać od brzegów miski. Keksówkę 20 x 11 cm wysmarować olejem, przełożyć ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Po tym czasie wstawić chleb do piekarnika i piec 40 minut w 200 st. C.
35 komentarze:
brawo , brawo , pierwszy chleb i taki sukces , brawo
mam ochotę na taką kromeczkę :)
Aga, cudnie! Gratuluję pierwszego wypieku!
Chlebek wygląda bardzo smakowicie.
Pozdrowienia.
gratuluje,jest piekny,dla mnie wazne bo bez zakwasu,jakos nie moge sie za niego zabrac,:))zapisze sobie ten przepis...
Moje gratulacje! Piękny chlebek upiekłaś!:)
bardzo ładny chlebek:) gratuluję pierwszego bochenka;) ja też niedawno upiekłam swój pierwszy chleb:)
Chleb nie ma być wykwintny, ma być nasz powszedni :)
Całkiem nieźle Ci się upiekło, wygląda bardzo apetycznie. Uwielbiam wszelkie pieczywo i nie rozumiem ludzi, którzy wyeliminowali je ze swojej diety.
Ja niestety nie mam doświadczenia w pieczeniu chleba, ale w końcu chciałąbym zacząć. Może w przyszłym roku na dzień chleba coś ukręcę :)
Fantastyczny i jaki prosty - uwielbiam takie chlebki :)
podpinam się pod komentarz lashqueen - z wielu rzeczy potrafię zrezygnować, ale na pewno nie z pieczywa...
Bardzo ładnie Ci wyszedł. Lubię taki rodzaj chleba.
Wspaniały dzień na pierwszy chleb - gratulacje, bo jest cudny,
nom ... szybko łatwo i przyjemnie ..oraz smakowicie :) fajny przepis , czas wypróbować , pozdrowienia!
Bardzo ładnie wyszedł :) Ja też dziś upiekłam swój pierwszy ;)
bardzo Wam dziekuje za tak mile slowa:)
Jakie to proste. Może też sobie taki chlebek upiekę...hmmmmm
Gratulacje, ja swój pierwszy chlebek zepsułam totalnie. Zakalec koszmarny. Zniechęciłam się i dopiero rok poźniej upiekłam następny-z gotowej mieszanki i w maszynie do chleba... A Twój pierwszy chlebek jest piękny :) Pozdrawiam serdecznie - muffingirl
Aż nieprawdopodobne że pierwszy chleb i od razu taki udany! Oby wszystkie następne były takie!
rewelacyjny!
taki łatwy, a jaki efektywny!
Fajny chlebek, super smacznie wygląda:-)
Takie proste chleby są genialne!
cudowny .. mogę prosić o kromeczkę ;)
pozdrawiam
serdecznie Wam dziekuje:) i fajnie, ze chlebek sie podoba:)
Jej jak pięknie wygląda. Podoba się podoba ! Muszę go upiec koniecznie :)
Na sam widok ślinka leci mniammm:)
Jeszcze nigdy nie piekłam chleba i chyba się w końcu skuszę, bo Twój chlebek bardzo kusi i zapewne pysznie smakuje:)
http://zanadrze.blogspot.com/
Twój chlebek wygląda wyśmienie, aż wzięłabym taką kromeczkę do śniadania ;)
Pozdrawiam :)
Wygląda pysznie, prosty w wykonaniu, zapisuję przepis :)
Gratuluję:) Do pierwszego chlebka się często wraca pamięcią ...a i powiem tyle, zobaczysz że wkrótce wsiąkniesz w ten świat domowego pieczywa całkowicie:) ...bo to wspaniała przygoda:)
robiłam już dwa razy, pyszny i łatwy!
ciesze sie, ze Ci smakuje:) i ja znowu nabralam ochoty na taki chlebek:)
to jest na keksówke 20x11 czy 30x11 bo widze ten przepis raz tak raz tak ;)
Emma - w przepisie, z ktorego pieklam jest napisane, ze na 30 cm, ale ja takiej nie mam, wiec zrobilam w mniejszej i tez wyszedl i byl bardzo smaczny:)
ja chyba mam problem z piekarnikiem bo pięknie wyrósł, ale w piekarniku kompletnie opadł i jak go wyjąłem to w środku bardzo płynny ...
To moze rzeczywiscie cos z tym piekarnikiem jest nie tak, bo ja robilam juz wiele razy ten chlebek i zawsze wychodzil. Szkoda, ze nie mogles go poprobowac, bo jest naprawde smaczny:-)
zgadzam się z Anonimowym. Ja piekłam dwa razy w dwóch innych piekarnikach i skórka przypieczona ładnie wyrośnięty chlebek a w środku mokre surowe i opadnięte ciasto :(
Upiekłam wczoraj, faktycznie szybki i prosty, chyba nic ni da się tu zepsuć :-), dorzuciłam jeszcze pół szklanki słonecznika , polecam ! Dzięki za przepis :-)
acha no i robiłam go z mąki pszennej razowej, super :)
Prześlij komentarz