"... Już dość dawno zanotowałam sobie ten przepis do wypróbowania, bo ciekawiła mnie właśnie ta polewa. Jednak długo się do niego zabierałam, gdyż albo nie miałam śliwek, a jak już je miałam to znowu jakiś inny przepis się nawinął pod rękę. Tym razem w końcu się udało i upiekłam. Ciasto wyszło bardzo dobre, nie jest za słodkie, bo śliwki dają kwaskowy posmak, a polewa fajnie komponuje się z całością, naprawdę smaczne ciasto:) ..."
Składniki:
ciasto:
- 25 dag mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. oleju słonecznikowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- ok. 1/2 kg śliwek
polewa śmietanowa:
- 150 ml śmietany 12%
- 1 jajko
- 1 budyń śmietankowy z cukrem (proszek)
- 1 łyżka cukru
Składniki polewy: śmietanę, jajko i cukier zmiksować, na końcu dodać budyń.
Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na połówki lub ćwiartki.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, po czym dalej ucierając dodać olej, następnie wsypać cukier waniliowy, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość wymieszać, dodać ubitą pianę z białek i wszystko razem delikatnie połączyć.
Foremkę 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto, na wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C z termoobiegiem i piec ok. 40 minut. Po upływie 20 minut uchylić drzwiczki piekarnika, zalać ciasto polewą i dopiec.
Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na połówki lub ćwiartki.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, po czym dalej ucierając dodać olej, następnie wsypać cukier waniliowy, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość wymieszać, dodać ubitą pianę z białek i wszystko razem delikatnie połączyć.
Foremkę 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto, na wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C z termoobiegiem i piec ok. 40 minut. Po upływie 20 minut uchylić drzwiczki piekarnika, zalać ciasto polewą i dopiec.
20 komentarze:
Super się prezentuje. Poza tym bardzo lubię ciasta ze śliwkami.
Bardzo apetycznie wygląda:)
zainteresowala mnie zwlaszcza polewa, jeszcze nie jadlam takiej :)
Piękne ciasto i z tą polewą cudownie wygląda :-)
Pozdrawiam.
świetne to ciacho! i polewa kusi :)
Ta polewa... Musi cudownie smakować!
o, bardzo podobne robiłam, tylko w formie tarty. ta masa śmietanowa pyszna wychodzi.. :)
dziekuje:) fajnie czytac takie mile slowa, jest to dobry poczatek dnia:)
Polewa, proszę Pani... Budyń i śmietana... To musi byc smakowite.. Wciąż za mną chodzą śliwki...
Dobrego dnia, Agnieszko:)
Wow, jedno ciacho lepsze od drugiego, stefanka z kaszą i nie wspomnę o placku ze śliwkami...małe cuda:) A że uwielbiam śliwki, to myślę, że to z polewą jest na liście do upieczenia. Ja upiekę to się podzielę jeszcze jednym komentarzem :) Wygląda smakowicie. Pozdrawiam
O, fajne! super! Z chęcią bym zrobiłam to ciacho, ale nie mam dobrej ręki do ciast ucieranych i boję się , że wyjdzie mi zakalczyk :DDD
Ciasto z tą polewa to fajne połączenie, bardzo apetycznie wygląda ...
Uwielbiam twoje zdjęcia !
Piękne ciacho
Aga, bardzo ładnie wygląda. Równiutkie i ładnie upieczone. I podoba mi sie polewa śmietanowa - nigdy takiej nie robiłam, a wyglada na zdjęciu smacznie.
TO MOZE JAKIS PAN SIE WYPOWIE... ...ZJADŁ BYM, i wszystko jasne ;)
Chętnie wpadłabym do Ciebie na kawałeczek tego ciasta.
piękne ciasto. polewa musi być przepyszna, podobną jadłam kiedyś na serniku, ale najbardziej na zdjęciu urzekły mnie śliwki - idealne :) u mnie zawsze gdzieś opadną na dół albo się pokurczą i nieciekawie wyglądają
wygląda smakowicie :)
alez duzo milych komentarzy na mnie czeka:) dziekuje Wam bardzo za takie serdeczne slowa:)
Dzisiaj wypróbuję przepis, jednak muszę powiedzieć, że jak dla mnie to jest on całkowicie od tyłu napisany.
Prześlij komentarz