środa, 6 kwietnia 2011

Ciasto z jagodami



     " W zamrażarce mam jeszcze trochę jagód, a że ciasta z owocami bardzo lubię, więc wybór był dość prosty.  I tak samo proste jest właśnie to ciasto, a do tego jest jeszcze smaczne i dałoby się jeszcze ten smak trochę podkręcić dodając np. skórkę z cytryny. Takie owocowe ciasto pasuje mi w sam raz do popołudniowej aromatycznej herbatki. "


Składniki:

  • 1 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 2/3 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. oleju
  • ok. 150 g jagód (dałam mrożone)

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Foremkę o wymiarach 22 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć część ciasta i posypać częścią jagód. Następnie wyłożyć pozostałą część ciasta i posypać resztą jagód. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 40 min. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

38 komentarze:

andzia-35 pisze...

Wspaniałe! Zjadłabym teraz ciasto z jagodami...

slyvvia pisze...

uwielbiam jagody, śliczne ciasto, zjadłabym teraz kawałek :)

Ag Pe pisze...

Ciasto wygląda wybitnie, uwielbiam takie. Tymi jagodami zrobiłaś mi ogromnego smaka.

Anonimowy pisze...

Czy jagody należy rozmrozić?

kulinarne-smaki pisze...

I znów kusicielka wróciła z fantastycznym przepisem :) Już się nie mogę doczekać świeżych jagód

Amber pisze...

Aga,niesamowita jesteś! Takie piękne ciasto.Naprawdę smacznie do Ciebie zaglądać.

Ania pisze...

Jaką ma piękną strukturę. Taka puszysta gąbeczka:)

Anucha pisze...

Już zapomniałam jak smakują jagody.
Ciacho pysznie się prezentuje i zapewne tak smakuje. Też bardzo lubię ciasta z owocami:)
Pozdrawiam:)

Gosia pisze...

Chętnie spróbuję...

bryssska pisze...

robisz w zamrażarce miejsce na nowe borówki, ciasto po mimo wiosny pachnie latem

Kamila pisze...

Apetycznie! Zaraz sięgam po swoje jagódki z zamrażalnika, i odpalam piekarnik. Pozdrawiam

Majana pisze...

To ciacho jest na pewno pyszne :)

Duś pisze...

jakw yrosło cudownie!mmmm

zauberi pisze...

mi też pasuje do herbatki, szkoda, że nie mam takiego :( a Twoje tak pysznie wygląda

mikimama pisze...

Ja też dostałam mrożone maliny i truskawki i od razu wykorzystałam do ciasta i koktajlu...

Kini^^ pisze...

wydaje się być lekkie jak puch! :)
pozdrawiam serdecznie! :)

kolorowo w kuchni pisze...

kurczę tak oglądam te fotki,aż mam spadek cukru.:).muszę szybko iść coś zjeść:)bym poprosiła o kawałek..ale na kawałku by się nie skończyło!mniam! pozdrawiam!

Zaytoon pisze...

Niezmiernie kusząco letnie to ciasto! ;)

Biedr_ona pisze...

Niczym owocowa gąbeczka, którą w całości bym pochłonęła ;-D

www.przysmakiewy.pl

kabamaiga pisze...

O nie, ja jagód już nie mam :(

aga-aa pisze...

ja chcę jagódki!

vanilla pisze...

zazdroszczę jagód... no i uwieeeelbiam przepisy 'na szklanki' Pozdrawiam ;)

DominikaD pisze...

Och jak ja zazdroszczę Ci tych zapasów w zamrażarce! :) Już postanowiłam - w tym roku również "zamrożę lato" :) Pozdrawiam!

danusia pisze...

jakie puszyste (:

SłodziutkieOkazje pisze...

Pychotka:)

Panna Malwinna pisze...

ale kusisz tym ciachem;)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Ależ Ty kusisz takim ciastem - pyszności:)

Paula pisze...

czuję lato! :)

turlaczek pisze...

Hmm a ja mam borówki w słoiku. Może to nie to samo, aaaale :)

aga pisze...

dziekuje:) bardzo mi milo, ze jagódkowe ciasto się podoba:)
troche mi jeszcze jagód zostało, więc może jeszcze Was pokuszę...:)

Szana pisze...

tęsknie do lata przez takie ciasta z pysznymi dodatkami :D

ilka_86 pisze...

bardzo ładnie Ci się udało to ciasto, takie wyrośnięte i puszyste, po prostu sliczne!:)

Szarlotek pisze...

Kobieto, ty mnie wykończysz tymi ciastami :) Od samego patrzenia puchnę z zazdrości a zamrażalnik wieje chłodem.... Może by użyć takich ze słoika z syropu? Kto mi da jagód....

mollisia pisze...

Aga, powiem Ci, ze nie widziałam jeszcze wersji: jagody w środku ciasta. Raczej są na wierzchu pod kruszonką! Ale Twoja wersja też mi się bardzo podoba :)

Kaś pisze...

jagód chcę, jagód! :) pyszne ciasto. zapachniało latem

Anonimowy pisze...

Jajka utrzeć z cukrem, tzn? Najpierw białka z cukrem, potem żółtka? Z góry dziękuję za odpowiedź! :) Ciasto wygląda super! :))

Anonimowy pisze...

Ciasto jest troszeczke za suche,faktycznie do herbatki. Wyszlo dokladnie jak twoje na zdejciu,ladnie uroslo i slodkie jest w sam raz.

Eve April pisze...

Ciasto super!! Łatwo, szybko i przyjemnie :) Ja natomiast piekłam je w halogenie :P Czy ktoś z Was również piecze w tym cudzie?? !!

Prześlij komentarz