" W zamrażarce mam jeszcze trochę jagód, a że ciasta z owocami bardzo lubię, więc wybór był dość prosty. I tak samo proste jest właśnie to ciasto, a do tego jest jeszcze smaczne i dałoby się jeszcze ten smak trochę podkręcić dodając np. skórkę z cytryny. Takie owocowe ciasto pasuje mi w sam raz do popołudniowej aromatycznej herbatki. "
Składniki:
- 1 1/3 szkl. mąki pszennej
- 2/3 szkl. mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. cukru
- 4 jajka
- 3/4 szkl. oleju
- ok. 150 g jagód (dałam mrożone)
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Foremkę o wymiarach 22 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć część ciasta i posypać częścią jagód. Następnie wyłożyć pozostałą część ciasta i posypać resztą jagód. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 40 min. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
39 komentarze:
Wspaniałe! Zjadłabym teraz ciasto z jagodami...
uwielbiam jagody, śliczne ciasto, zjadłabym teraz kawałek :)
Ciasto wygląda wybitnie, uwielbiam takie. Tymi jagodami zrobiłaś mi ogromnego smaka.
Czy jagody należy rozmrozić?
I znów kusicielka wróciła z fantastycznym przepisem :) Już się nie mogę doczekać świeżych jagód
Aga,niesamowita jesteś! Takie piękne ciasto.Naprawdę smacznie do Ciebie zaglądać.
Jaką ma piękną strukturę. Taka puszysta gąbeczka:)
Już zapomniałam jak smakują jagody.
Ciacho pysznie się prezentuje i zapewne tak smakuje. Też bardzo lubię ciasta z owocami:)
Pozdrawiam:)
Chętnie spróbuję...
robisz w zamrażarce miejsce na nowe borówki, ciasto po mimo wiosny pachnie latem
Apetycznie! Zaraz sięgam po swoje jagódki z zamrażalnika, i odpalam piekarnik. Pozdrawiam
To ciacho jest na pewno pyszne :)
jakw yrosło cudownie!mmmm
mi też pasuje do herbatki, szkoda, że nie mam takiego :( a Twoje tak pysznie wygląda
Ja też dostałam mrożone maliny i truskawki i od razu wykorzystałam do ciasta i koktajlu...
wydaje się być lekkie jak puch! :)
pozdrawiam serdecznie! :)
kurczę tak oglądam te fotki,aż mam spadek cukru.:).muszę szybko iść coś zjeść:)bym poprosiła o kawałek..ale na kawałku by się nie skończyło!mniam! pozdrawiam!
Niezmiernie kusząco letnie to ciasto! ;)
Niczym owocowa gąbeczka, którą w całości bym pochłonęła ;-D
www.przysmakiewy.pl
O nie, ja jagód już nie mam :(
ja chcę jagódki!
zazdroszczę jagód... no i uwieeeelbiam przepisy 'na szklanki' Pozdrawiam ;)
Och jak ja zazdroszczę Ci tych zapasów w zamrażarce! :) Już postanowiłam - w tym roku również "zamrożę lato" :) Pozdrawiam!
jakie puszyste (:
Pychotka:)
ale kusisz tym ciachem;)
Ależ Ty kusisz takim ciastem - pyszności:)
czuję lato! :)
Hmm a ja mam borówki w słoiku. Może to nie to samo, aaaale :)
dziekuje:) bardzo mi milo, ze jagódkowe ciasto się podoba:)
troche mi jeszcze jagód zostało, więc może jeszcze Was pokuszę...:)
tęsknie do lata przez takie ciasta z pysznymi dodatkami :D
bardzo ładnie Ci się udało to ciasto, takie wyrośnięte i puszyste, po prostu sliczne!:)
Kobieto, ty mnie wykończysz tymi ciastami :) Od samego patrzenia puchnę z zazdrości a zamrażalnik wieje chłodem.... Może by użyć takich ze słoika z syropu? Kto mi da jagód....
Aga, powiem Ci, ze nie widziałam jeszcze wersji: jagody w środku ciasta. Raczej są na wierzchu pod kruszonką! Ale Twoja wersja też mi się bardzo podoba :)
jagód chcę, jagód! :) pyszne ciasto. zapachniało latem
Jajka utrzeć z cukrem, tzn? Najpierw białka z cukrem, potem żółtka? Z góry dziękuję za odpowiedź! :) Ciasto wygląda super! :))
Ciasto jest troszeczke za suche,faktycznie do herbatki. Wyszlo dokladnie jak twoje na zdejciu,ladnie uroslo i slodkie jest w sam raz.
Ciasto super!! Łatwo, szybko i przyjemnie :) Ja natomiast piekłam je w halogenie :P Czy ktoś z Was również piecze w tym cudzie?? !!
Odkąd tylko kojarzę to praktycznie zawsze przyjemnie i słodko było spędzać czas w kuchni. Oczywiście jeszcze bardziej, iż mając do dyspozycji takie porady jak https://basiazsercem.pl/ można naprawdę stworzyć idealne zestawy dań. Zdecydowanie zadowala mnie to, że każdemu one smakują, czyli nie ma najmniejszego kłopotu z ich szybkim przygotowaniem.
Prześlij komentarz