" Intensywnie czekoladowe ciasto dla prawdziwych czekoholików. Przygotowałam je na specjalne życzenie jednego z nich, czyli mojego Mężusia, który już od dawna domagał się czegoś takiego mocno czekoladowego. Ciasto robiłam już jakiś czas temu i wystąpiło u nas w roli tortu urodzinowego właśnie dla Męża. Wcześniej robiłam już takie ciasto z musem, więc i tym razem sięgnęłam również do tego samego źródła. Oczywiście nie zawiodłam się i ciasto wyszło wspaniale pyszne! U mnie jest może trochę niższe, gdyż robiłam w większej tortownicy, a spód w ogóle zrobiłam z połowy porcji, tak aby stanowił tylko podstawę, a w większej ilości przeważał cudowny, aksamitny, delikatny mus... Ciasto w smaku jest bardzo mocno czekoladowe, a wręcz stwierdziłabym, że nawet wytrawne, ale nam akurat bardzo odpowiada taki intensywny smak czekolady. Cóż mogłabym tu jeszcze dodać... chyba tylko to, że ciasto jest po prostu przepyszne!!! "
Składniki:
Piekarnik nagrzać do 170 st. C. Okrągłą formę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, dno wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia.
Biszkopt: Masło roztopić i ostudzić. Ubić jajka z cukrem na sztywną pianę, następnie wsypać przesianą mąkę wraz z kakao i delikatnie wymieszać, starając się jak najmniej zmniejszyć objętość piany. Wlać roztopione masło i ponownie delikatnie wymieszać (jeśli masa nie jest puszysta biszkopt może być twardy i zbity). Ciasto przelać do formy i piec w środkowej części piekarnika przez 20 - 25 minut (sprawdzić patyczkiem środek ciasta, po wyjęciu powinien on być suchy). Biszkopt ostudzić, następnie wyjąć z formy i usunąć krążek z papieru. Formę umyć, całą wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej biszkopt.
Mus: Do metalowej miski wsypać 50 g cukru, dodać 6 żółtek, kakao i śmietankę. Miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą. Mieszać drewnianą łyżką aż masa będzie gorąca lub do czasu aż zgęstnieje i zacznie przyklejać się do łyżki. Zdjąć miskę z garnka, dodać pokrojone w kostkę masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż składniki się roztopią i połączą ze sobą. Wymieszać z brandy a następnie z białkami ubitymi na pianę z pozostałym cukrem. Mus wylać na biszkopt, wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Ozdobić np. tartą czekoladą.
Biszkopt genueński:
- 60 g masła
- 4 jajka
- 115 g cukru
- 115 g mąki
- 60 g kakao
Mus czekoladowy:
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 1 łyżka kakao
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady + 50 g do dekoracji
- 1 łyżka brandy
Piekarnik nagrzać do 170 st. C. Okrągłą formę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, dno wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia.
Biszkopt: Masło roztopić i ostudzić. Ubić jajka z cukrem na sztywną pianę, następnie wsypać przesianą mąkę wraz z kakao i delikatnie wymieszać, starając się jak najmniej zmniejszyć objętość piany. Wlać roztopione masło i ponownie delikatnie wymieszać (jeśli masa nie jest puszysta biszkopt może być twardy i zbity). Ciasto przelać do formy i piec w środkowej części piekarnika przez 20 - 25 minut (sprawdzić patyczkiem środek ciasta, po wyjęciu powinien on być suchy). Biszkopt ostudzić, następnie wyjąć z formy i usunąć krążek z papieru. Formę umyć, całą wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej biszkopt.
Mus: Do metalowej miski wsypać 50 g cukru, dodać 6 żółtek, kakao i śmietankę. Miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą. Mieszać drewnianą łyżką aż masa będzie gorąca lub do czasu aż zgęstnieje i zacznie przyklejać się do łyżki. Zdjąć miskę z garnka, dodać pokrojone w kostkę masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż składniki się roztopią i połączą ze sobą. Wymieszać z brandy a następnie z białkami ubitymi na pianę z pozostałym cukrem. Mus wylać na biszkopt, wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Ozdobić np. tartą czekoladą.
61 komentarze:
Jesli dla czekoholikow, to znaczy, ze idealne dla mnie :) Niestety, moj Mezczyzna wielkim fanem czekolady nie jest. Ale przeciez czasem trzeba pomyslec o sobie!
mój mąż też jest czekoholikiem:) chyba mu kiedyś zrobię taką niespodziankę jak twoja, bo wygląda rewelacyjnie:)
Idealne ciasto dla mnie! Rewelacyjnie wygląda, a smak? Mogę sobie tylko wyobrazić...;)
Ale smakowicie wygląda to ciasto! :D
Mój mąż też jest czekoholikiem, więc przepis już zapisane. Poza tym wygląda bardzo smakowicie:D
Fantastyczne. Już sobie wyobrażam smak tego musu! :)
Wygląda świetnie! I tak też smakuje, robiłam je daaawno temu i trochę żałuje, że mi o nim przypomniałaś bo znowu mam na nie ochotę :D
cudnie wygląda to ciacho;)
Pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej pewnie smakuje!
Aga! Boskie!!!! Do zrobienia na mus!
och, jak ono wygląda! czekoladowe szaleństwo - idealne dla mnie, zwłaszcza na zły humor :)
Ten Twój Mąż to ma prawdziwego Mistrza Słodkości w kuchni. Ago, cudowne ciasto...a ten mus...ach...słów brak... :)
Aleee ciacho, palce lizać. Moja córka jest takim czekoholikiem .
Pozdrawiam serdecznie:)
Robiłam to ciasto też z przepisu Asi i jest po prostu świetne i obłędnie czekoladowe! Twoje zdjęcie oddaje urodę tego ciasta w zupełności. pozdrawiam:)
jeeej... cudowne, marzę o takim od jakiegoś czasu... a mój piekarnik zepsuty i nawet cienkich ciasteczek nie dopieka... a mi się tak chce takiego domowego ciasta
czy można Cię wypożyczyć do upieczenia takiego cuda? :)
Wyglada mega smakowicie!!!
ale cudo! Musi być niezwykle czekoladowe, mniam
zjadłabym, oj zjadłabym... ten mus wygląda obłędnie... zapewne z czekoladą mleczną byłoby słodsze, ale nie osiągnęłabym takiej głębi barwy ciasta, jak to ma miejsce z czekoladą gorzką... bardzo apetyczne ciacho, Twój Mężuś to ma dobrze :P
pięknie Wam dziękuje za takie mile słowa:)
i jakbym mogła to obczęstowałabym Was z chęcią:)
ciasto po prostu zachwyca! wole sobie nawet nie wyobrażać smaku, bo jeszcze zaślinię klawiaturę :)
To ciasto wyglądem powala na kolana ...i podejrzewam, ze smakiem też:)
Od samego patrzenia można stać się czekoholikiem. :)
jakie cudo!wspaniały kawał ciasta!!!chetnie bym sie poczestowała!:):):)
Coś wspaniałego! Idealnego! Chyba zrobię na swoje urodziny:)
Piekne jest !
aj aj aj!
potrzebuję urządzenie do teleportacji na gwałt!
żeby choć odrobinkę spróbować :)
ja tu chyba przestanę zaglądać, bo za każdym razem co kuknę to chce mi się tych cudeniek. A ja tak nie potrafię piec :(
och, matko,wygląda świetnie:)
ile bym teraz dała za taką pyszną porcję czekolady..
Wow, szczególnie ten mus wygląda oszałamiająco!
Co za okropne ciasto! ;-)))) hehe :D Oczywiscie żartuję! Jest genialne! Wygląda tak, że nie mogę przestac na nie patrzeć. Jakie wilgotne, no super !:))))
Pozdrawiam:)))
wygląda cudownie oj takiemu to bym się nie oparła :-) ...
Ile ja bym dała za taki kawałek tego ciasta. Teraz, oczywiście, że teraz w środku nocy. Chyba nie zasnę.
boskie! kurczę, kraina rozkoszy! cudowne ;]
nie mogę na nie patrzeć, bo zaślinię całego laptopa ;P
To jest to co lubię....Dużo czekolady i solidna porcja przyjemności :)
Rewelacja ... ciasto wygląda cudnieeeeeee już mam ochotę na ten kawałek ze zdjęcia !:)
Pozdrawiam ciepło :)
Dla czekoholików to bardziej wskazane są... jabłka.:) Moje - pierwszego czekoholika Rzeczypospolitej - zetknięcie z tym ciastem mogłoby się skończyć tragicznie - tj. pochłonięciem całego naraz - bezpieczniej by mi było nawet się do niego nie zbliżać, ewentualnie oglądać je na monitorze laptopa, tak jak robię to teraz.:)
A zdecydowanie jest co oglądać!
I podziwiać!
A nawet kontemplować wręcz!
Co teraz, już w ciszy, uczynię.:)
Wow.... oj mocno czekoladowe jest to ciasto:) Wgląda fantastycznie.. i ten mus :)
nigdy takiego cudu nie robiłam i nawet nie jadłam, koniecznie muszę kiedyś te ciasto zrobić :) wygląda genialnie
jej jakie PIĘKNE !
Jest niesamowite!!!!!
Ohh co za rozupusta!:)
Jaki piękny kawałek! :)
coś wspaniałego, cudowne po prostu!
Dosłownie czekoladowa rozpusta:)
dziękuję:) i cieszę się, że takie ciasto się podoba:)
SUPER! Szkoda tylko, że nie mogę jeść czekolady... :(
ciasto naprawdę fajne ale mam wątpliwości co do nazwy genueński, bo biszkopt genueński to jak masło maślane. Genoise to po prostu biszkopt po francusku i angielsku.
Wygląda absolutnie zjawiskowo
o matko! przepiękne to ciasto!
Ooo! to cos dla mnie!
świetnie się prezentuje a obstawiam że i bombowo smakuje:)
Nie mogę oczu oderwać! Ależ mam na nie chrapkę!
Wygląda obłędnie:-D Nic dodać, nic ująć :-)
Wspaniały :) Pycha
pięknie wygląda i smakuje cudownie, niestety mus czekoladowy po całej nocy w lodówce ciągle w formie płynnej, ktoś chyba zapomniał wspomnieć o żelatynie !!!
Anonimowy - ... nie zapomniałam, gdyż do tego musu nie dodaje się żelatyny i ten mus nie wychodzi taki bardzo sztywny. Podstawą są bardzo dobrze ubite białka.
jednym slowem pychota.... mus rewelacja.... trzeba dobrze ubic bialka zeby sie udal... zamierzam wykorzystywac ten mus w innych przepisach. polecam wszystkim
Anonimowy - to super, że ciasto się udało i smakuje. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie:)
Jak dodać mąkę z kakao, żeby piana nie opadła? Na raz czy stopniowo?
Mieszać ręcznie czy mikserem?
Bardzo ciekawy artykuł. Jestem pod wielkim wrażeniem.
Prześlij komentarz