piątek, 6 maja 2011

Ciasto genueńskie z musem czekoladowym



     " Intensywnie czekoladowe ciasto dla prawdziwych czekoholików. Przygotowałam je na specjalne życzenie jednego z nich, czyli mojego Mężusia, który już od dawna domagał się czegoś takiego mocno czekoladowego. Ciasto  robiłam już jakiś czas temu i wystąpiło u nas w roli tortu urodzinowego właśnie dla Męża. Wcześniej robiłam już takie ciasto z musem, więc i tym razem sięgnęłam również do tego samego źródła. Oczywiście nie zawiodłam się i ciasto wyszło wspaniale pyszne! U mnie jest może trochę niższe, gdyż robiłam w większej tortownicy, a spód w ogóle zrobiłam z połowy porcji, tak aby stanowił tylko podstawę, a w większej ilości przeważał cudowny, aksamitny, delikatny mus... Ciasto w smaku jest bardzo mocno czekoladowe, a wręcz stwierdziłabym, że nawet wytrawne, ale nam akurat bardzo odpowiada taki intensywny smak czekolady. Cóż mogłabym tu jeszcze dodać... chyba tylko to, że ciasto jest po prostu przepyszne!!! "


Składniki:

Biszkopt genueński:
  • 60 g masła
  • 4 jajka
  • 115 g cukru
  • 115 g mąki
  • 60 g kakao

Mus czekoladowy:
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka kakao
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 100 g masła
  • 250 g gorzkiej czekolady + 50 g do dekoracji
  • 1 łyżka brandy

Piekarnik nagrzać do 170 st. C. Okrągłą formę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, dno wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia.

Biszkopt: Masło roztopić i ostudzić. Ubić jajka z cukrem na sztywną pianę, następnie wsypać przesianą mąkę wraz z kakao i delikatnie wymieszać, starając się jak najmniej zmniejszyć objętość piany. Wlać roztopione masło i ponownie delikatnie wymieszać (jeśli masa nie jest puszysta biszkopt może być twardy i zbity). Ciasto przelać do formy i piec w środkowej części piekarnika przez 20 - 25 minut (sprawdzić patyczkiem środek ciasta, po wyjęciu powinien on być suchy). Biszkopt ostudzić, następnie wyjąć z formy i usunąć krążek z papieru. Formę umyć, całą wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej biszkopt.

Mus: Do metalowej miski wsypać 50 g cukru, dodać 6 żółtek, kakao i śmietankę. Miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą. Mieszać drewnianą łyżką aż masa będzie gorąca lub do czasu aż zgęstnieje i zacznie przyklejać się do łyżki. Zdjąć miskę z garnka, dodać pokrojone w kostkę masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż składniki się roztopią i połączą ze sobą. Wymieszać z brandy a następnie z białkami ubitymi na pianę z pozostałym cukrem. Mus wylać na biszkopt, wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Ozdobić np. tartą czekoladą.

61 komentarze:

Maggie pisze...

Jesli dla czekoholikow, to znaczy, ze idealne dla mnie :) Niestety, moj Mezczyzna wielkim fanem czekolady nie jest. Ale przeciez czasem trzeba pomyslec o sobie!

goh. pisze...

mój mąż też jest czekoholikiem:) chyba mu kiedyś zrobię taką niespodziankę jak twoja, bo wygląda rewelacyjnie:)

Marianna Hall pisze...

Idealne ciasto dla mnie! Rewelacyjnie wygląda, a smak? Mogę sobie tylko wyobrazić...;)

Obywatelka Matka pisze...

Ale smakowicie wygląda to ciasto! :D

Słodziutkie Okazje pisze...

Mój mąż też jest czekoholikiem, więc przepis już zapisane. Poza tym wygląda bardzo smakowicie:D

DaisyDukes pisze...

Fantastyczne. Już sobie wyobrażam smak tego musu! :)

Winet pisze...

Wygląda świetnie! I tak też smakuje, robiłam je daaawno temu i trochę żałuje, że mi o nim przypomniałaś bo znowu mam na nie ochotę :D

Panna Malwinna pisze...

cudnie wygląda to ciacho;)

Kamila pisze...

Pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej pewnie smakuje!

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Aga! Boskie!!!! Do zrobienia na mus!

Ola pisze...

och, jak ono wygląda! czekoladowe szaleństwo - idealne dla mnie, zwłaszcza na zły humor :)

Unknown pisze...

Ten Twój Mąż to ma prawdziwego Mistrza Słodkości w kuchni. Ago, cudowne ciasto...a ten mus...ach...słów brak... :)

Anucha pisze...

Aleee ciacho, palce lizać. Moja córka jest takim czekoholikiem .
Pozdrawiam serdecznie:)

Atria C. pisze...

Robiłam to ciasto też z przepisu Asi i jest po prostu świetne i obłędnie czekoladowe! Twoje zdjęcie oddaje urodę tego ciasta w zupełności. pozdrawiam:)

Unknown pisze...

jeeej... cudowne, marzę o takim od jakiegoś czasu... a mój piekarnik zepsuty i nawet cienkich ciasteczek nie dopieka... a mi się tak chce takiego domowego ciasta
czy można Cię wypożyczyć do upieczenia takiego cuda? :)

dżolina pisze...

Wyglada mega smakowicie!!!

zauberi pisze...

ale cudo! Musi być niezwykle czekoladowe, mniam

Kasia pisze...

zjadłabym, oj zjadłabym... ten mus wygląda obłędnie... zapewne z czekoladą mleczną byłoby słodsze, ale nie osiągnęłabym takiej głębi barwy ciasta, jak to ma miejsce z czekoladą gorzką... bardzo apetyczne ciacho, Twój Mężuś to ma dobrze :P

aga pisze...

pięknie Wam dziękuje za takie mile słowa:)
i jakbym mogła to obczęstowałabym Was z chęcią:)

Kaś pisze...

ciasto po prostu zachwyca! wole sobie nawet nie wyobrażać smaku, bo jeszcze zaślinię klawiaturę :)

jolanta szyndlarewicz pisze...

To ciasto wyglądem powala na kolana ...i podejrzewam, ze smakiem też:)

Pluskotka pisze...

Od samego patrzenia można stać się czekoholikiem. :)

http://www.kuchareczka81.bloog.pl/ pisze...

jakie cudo!wspaniały kawał ciasta!!!chetnie bym sie poczestowała!:):):)

Dusia pisze...

Coś wspaniałego! Idealnego! Chyba zrobię na swoje urodziny:)

afterschool pisze...

Piekne jest !

Tylko Spróbuj pisze...

aj aj aj!
potrzebuję urządzenie do teleportacji na gwałt!
żeby choć odrobinkę spróbować :)

kulinarne-smaki pisze...

ja tu chyba przestanę zaglądać, bo za każdym razem co kuknę to chce mi się tych cudeniek. A ja tak nie potrafię piec :(

Trzcinowisko pisze...

och, matko,wygląda świetnie:)

cukrowa wróżka pisze...

ile bym teraz dała za taką pyszną porcję czekolady..

just-great-food pisze...

Wow, szczególnie ten mus wygląda oszałamiająco!

Majana pisze...

Co za okropne ciasto! ;-)))) hehe :D Oczywiscie żartuję! Jest genialne! Wygląda tak, że nie mogę przestac na nie patrzeć. Jakie wilgotne, no super !:))))

Pozdrawiam:)))

kasandraa6 pisze...

wygląda cudownie oj takiemu to bym się nie oparła :-) ...

kabamaiga pisze...

Ile ja bym dała za taki kawałek tego ciasta. Teraz, oczywiście, że teraz w środku nocy. Chyba nie zasnę.

Karmel-itka pisze...

boskie! kurczę, kraina rozkoszy! cudowne ;]

Danuta pisze...

nie mogę na nie patrzeć, bo zaślinię całego laptopa ;P

Szarlotek pisze...

To jest to co lubię....Dużo czekolady i solidna porcja przyjemności :)

anytsujx pisze...

Rewelacja ... ciasto wygląda cudnieeeeeee już mam ochotę na ten kawałek ze zdjęcia !:)

Pozdrawiam ciepło :)

Lekka pisze...

Dla czekoholików to bardziej wskazane są... jabłka.:) Moje - pierwszego czekoholika Rzeczypospolitej - zetknięcie z tym ciastem mogłoby się skończyć tragicznie - tj. pochłonięciem całego naraz - bezpieczniej by mi było nawet się do niego nie zbliżać, ewentualnie oglądać je na monitorze laptopa, tak jak robię to teraz.:)
A zdecydowanie jest co oglądać!
I podziwiać!
A nawet kontemplować wręcz!
Co teraz, już w ciszy, uczynię.:)

Justin&Dorothy pisze...

Wow.... oj mocno czekoladowe jest to ciasto:) Wgląda fantastycznie.. i ten mus :)

magda k. pisze...

nigdy takiego cudu nie robiłam i nawet nie jadłam, koniecznie muszę kiedyś te ciasto zrobić :) wygląda genialnie

dorota20w pisze...

jej jakie PIĘKNE !

Aciri pisze...

Jest niesamowite!!!!!

burczymiwbrzuchu pisze...

Ohh co za rozupusta!:)

flusso pisze...

Jaki piękny kawałek! :)

Agata Kuliś pisze...

coś wspaniałego, cudowne po prostu!

judik1119 pisze...

Dosłownie czekoladowa rozpusta:)

aga pisze...

dziękuję:) i cieszę się, że takie ciasto się podoba:)

DominikaD pisze...

SUPER! Szkoda tylko, że nie mogę jeść czekolady... :(

tjaryma pisze...

ciasto naprawdę fajne ale mam wątpliwości co do nazwy genueński, bo biszkopt genueński to jak masło maślane. Genoise to po prostu biszkopt po francusku i angielsku.

OSa pisze...

Wygląda absolutnie zjawiskowo

Kinga ⚬ Yummy Lifestyle pisze...

o matko! przepiękne to ciasto!

kornik pisze...

Ooo! to cos dla mnie!
świetnie się prezentuje a obstawiam że i bombowo smakuje:)

Nemi pisze...

Nie mogę oczu oderwać! Ależ mam na nie chrapkę!

skoraq cooks pisze...

Wygląda obłędnie:-D Nic dodać, nic ująć :-)

Kulinarnefascynacje pisze...

Wspaniały :) Pycha

Anonimowy pisze...

pięknie wygląda i smakuje cudownie, niestety mus czekoladowy po całej nocy w lodówce ciągle w formie płynnej, ktoś chyba zapomniał wspomnieć o żelatynie !!!

aga pisze...

Anonimowy - ... nie zapomniałam, gdyż do tego musu nie dodaje się żelatyny i ten mus nie wychodzi taki bardzo sztywny. Podstawą są bardzo dobrze ubite białka.

Anonimowy pisze...

jednym slowem pychota.... mus rewelacja.... trzeba dobrze ubic bialka zeby sie udal... zamierzam wykorzystywac ten mus w innych przepisach. polecam wszystkim

aga pisze...

Anonimowy - to super, że ciasto się udało i smakuje. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie:)

Anonimowy pisze...

Jak dodać mąkę z kakao, żeby piana nie opadła? Na raz czy stopniowo?
Mieszać ręcznie czy mikserem?

Wojciech Roszkowski pisze...

Bardzo ciekawy artykuł. Jestem pod wielkim wrażeniem.

Prześlij komentarz