" Długo nie trzeba było czekać na kolejny rabarbarowy wypiek. Skorzystałam z tego przepisu, który troszkę na swój sposób pozmieniałam i taki też tutaj podaję. Zmniejszyłam też ilość cukru, jednak dla mnie i tak wyszło troszkę za słodkie. Tą słodycz doskonale przełamuje kwaśny rabarbar i ogólnie ciasto jest naprawdę bardzo smaczne.
Kruchy spód, duża ilość kwaskowego rabarbaru i delikatna słodka pianka... wyobraźcie sobie jak to smakuje:) "
Kruchy spód, duża ilość kwaskowego rabarbaru i delikatna słodka pianka... wyobraźcie sobie jak to smakuje:) "
Składniki:
- 300 g masła
- 500 g mąki
- 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 5 żółtek
- 600 g rabarbaru świeżego
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- 5 białek
- 200 g cukru
Masło rozpuścić, mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do letniego tłuszczu. Żółtka utrzeć z cukrem (wystarczy wymieszać energicznie trzepaczką) i dodać do tłuszczu. Zagnieść ciasto, wyłożyć na folię spożywczą, zawinąć i odłożyć do zamrożenia. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce do formy na tartę (ja piekłam w blaszce 22 x 26 cm), małą część ciasta zostawić na wierzch. Starte ciasto delikatnie rozłożyć na dnie i bokach formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C i podpiec ok. 25 minut. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. W międzyczasie umyć rabarbar, pokroić na kawałki, zasypać cukrem i cynamonem i wymieszać. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Na ostudzony spód wyłożyć rabarbar, następnie wyłożyć bezę i zetrzeć pozostałe zamrożone ciasto. Całość piec w temp. 170 st. C ok. 40 – 45 min.
46 komentarze:
Wygląda obłędnie...i ja już się domyślam jak może smakować. Super pomysł z tą bezą na górze :)
Wygląda przepięknie. A jaka śliczniutka beza Ci wyszła.
Coś pysznego!! :) Wygląda bardzo smakowicie :)
wspaniała beza. Mi jakoś rzadko takie wychodzą. Z reguły robią mi psikusa i upadaja na sam koniec ;) Cudne fotki.. aż chce się sięgnąć po kawałek :)
ale słodko :)
Jeśli smakuje choć w połowie, jak wygląda, to myślę, że to najlepsze ciasto na świecie!
Chyba przeszłaś samą siebie!
Obłędny widok!
Wyobrazam sobie. I slinka m cieknie. I coraz bardziej kusi mnie to ciasto - mysle, ze bedzie u mnie zwienczeniem rabarbarowego sezonu!
cudnie wygląda, szczególne ta beza :)
nie no nawet ja bym się na to ciasto skusiła!..a do miłośników łakoci nie należę!:) pozdrawiam.
Wygląda bajecznie, poproszę o kawałek.
Cudowne,piękne! Pyszne na pewno!
Aga,może otworzysz jakąś cukiernię? Będę Twoją klientką.
Wspaniałe ciacho:)
dech zapiera, gdy na to patrzę. Kiedy mogę wpaść na kawałek ? ;P
mniam, słodka bezowa pianka musiała wspaniale się komponować z kwaśnym rabarbarem. pyszności! ech, ten kawałek aż do mnie krzyczy :D
Z tą bezą ciacho wygląda mega pysznie ... bardzo fajny przepis !:)
Pozdrawiam :)
ojej, aż żal, że nie mam nic takiego w domu, a jedynie ciecierzyca moczy się na parapecie.., Zajrzyj do mnie na http://alkitchen.blogspot.com/
Pozdrawiam :)
ale cudeńko :-)
ja ostatnio tez się rzuciłam na rabarbar (: Twoje ciasto wygląda bardzo smacznie z ta pianka (:
Jaka cudna ta beza na wierzchu! Wyobrażam sobie właśnie jak to smakuje... :)
Ależ cudnie napakowane rabarbarem , no i ta beza, coś wspaniałego!:)
Robiłam prawie to samo, ale rabarbar papeczką był - pycha! Zresztą wszystko, co z rabarbarem pycha - biorę w ciemno!
O matko, jakie piękne ! Jem oczami...
o mamusiu! :o nieprzyzwoicie piękne ciasto!
Piękne, piękne, piękne ciasto!!! Zapisuję sobie..cudownie wygląda!!
och, mogę pogrzeszyc?
takie ciasto... warte tego, oj warte!
Aga, jakie pyszności. bajka :)
nie mogę się napatrzeć! jest tak piękne, że sam widok sprawia przyjemność. Rabarobarowe cudo :)
dziękuję i ciesze się, ze ciasto się spodobało:)
cudnie wygląda...;):)
boże jak to ciasto obłędnie wygląda, ale kusisz
Piękne ciacho. Rabarbar prezentuje się znakomicie :-)
Pozdrawiam!
Widzę, że na blogach jest rabarbarowe szaleństwo.
Ciacho wygląda genialnie Aguś :D
Wow i nic więcej nie powiem.
ta beza wygląda jak chmurka!
lubie bezy a to ciasto wyglada oblednie smacznie!
Cudowne ciasto i piękne zdjęcia. Tylko ręką sięgać:))
Pozdrawiam:)
ooo, piękne! wygląda kusząco - nic dodać, nic ująć :)
Uwielbiam! Rabarbar z bezą to jest to! :)
Właśnie sobie wydrukowałam przepis, tak ogromnie mi się to ciasto podoba :)
dlaczego ja tu zajrzałam?
no dlaczego?
i pewnie nie mogę już liczyć na kawałek?
ach zadowoliłabym się i okruszkami :)
Pyszne ciastko! Pamiętam jak robiła je moja Mama, normalnie poezja :]
A jaka Ci piękna beza wyszła!
Fantastycznie wygląda, a jak musi smakować! mmmm :)
kochana a ile tego cukru do ciasta, ile do białek a ile do rabarbaru?
Anonimowy - już wszystko wyjaśniam:
100 g cukru idzie do ciasta, 2 łyżki cukru do rabarbaru, a 200 g cukru do białek.
pozdrawiam:)
o ja cie.. pychota! o.o
To ciasto przed zamrożeniem ma być takie rzadkie? Bo wyszło mi trochę gęstsze od śmietany...
Prześlij komentarz