poniedziałek, 16 maja 2011

Ciasto z rabarbarem i bezą



     " Długo nie trzeba było czekać na kolejny rabarbarowy wypiek. Skorzystałam z tego przepisu, który troszkę na swój sposób pozmieniałam i  taki też tutaj podaję. Zmniejszyłam też ilość cukru, jednak dla mnie i tak wyszło troszkę za słodkie. Tą słodycz doskonale przełamuje kwaśny rabarbar i ogólnie ciasto jest naprawdę bardzo smaczne. 
Kruchy spód, duża ilość kwaskowego rabarbaru i delikatna słodka pianka... wyobraźcie sobie jak to smakuje:) "


Składniki:

  • 300 g masła
  • 500 g mąki
  • 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 5 żółtek
  • 600 g rabarbaru świeżego
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 5 białek
  • 200 g cukru

Masło rozpuścić, mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do letniego tłuszczu. Żółtka utrzeć z cukrem (wystarczy wymieszać energicznie trzepaczką) i dodać do tłuszczu. Zagnieść ciasto, wyłożyć na folię spożywczą, zawinąć i odłożyć do zamrożenia. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce do formy na tartę (ja piekłam w blaszce 22 x 26 cm), małą część ciasta zostawić na wierzch. Starte ciasto delikatnie rozłożyć na dnie i bokach formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C i podpiec ok. 25 minut. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. W międzyczasie umyć rabarbar, pokroić na kawałki, zasypać cukrem i cynamonem i wymieszać. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Na ostudzony spód wyłożyć rabarbar, następnie wyłożyć bezę i zetrzeć pozostałe zamrożone ciasto. Całość piec w temp. 170 st. C ok. 40 – 45 min.


46 komentarze:

Unknown pisze...

Wygląda obłędnie...i ja już się domyślam jak może smakować. Super pomysł z tą bezą na górze :)

Usagi pisze...

Wygląda przepięknie. A jaka śliczniutka beza Ci wyszła.

Marianna Hall pisze...

Coś pysznego!! :) Wygląda bardzo smakowicie :)

milk_chocolate84 pisze...

wspaniała beza. Mi jakoś rzadko takie wychodzą. Z reguły robią mi psikusa i upadaja na sam koniec ;) Cudne fotki.. aż chce się sięgnąć po kawałek :)

Buziaczek pisze...

ale słodko :)

Lekka pisze...

Jeśli smakuje choć w połowie, jak wygląda, to myślę, że to najlepsze ciasto na świecie!
Chyba przeszłaś samą siebie!
Obłędny widok!

Maggie pisze...

Wyobrazam sobie. I slinka m cieknie. I coraz bardziej kusi mnie to ciasto - mysle, ze bedzie u mnie zwienczeniem rabarbarowego sezonu!

zauberi pisze...

cudnie wygląda, szczególne ta beza :)

kolorowo w kuchni pisze...

nie no nawet ja bym się na to ciasto skusiła!..a do miłośników łakoci nie należę!:) pozdrawiam.

Avelina pisze...

Wygląda bajecznie, poproszę o kawałek.

Amber pisze...

Cudowne,piękne! Pyszne na pewno!
Aga,może otworzysz jakąś cukiernię? Będę Twoją klientką.

wiosenka27 pisze...

Wspaniałe ciacho:)

kulinarne-smaki pisze...

dech zapiera, gdy na to patrzę. Kiedy mogę wpaść na kawałek ? ;P

ewe.kott pisze...

mniam, słodka bezowa pianka musiała wspaniale się komponować z kwaśnym rabarbarem. pyszności! ech, ten kawałek aż do mnie krzyczy :D

anytsujx pisze...

Z tą bezą ciacho wygląda mega pysznie ... bardzo fajny przepis !:)

Pozdrawiam :)

ALB pisze...

ojej, aż żal, że nie mam nic takiego w domu, a jedynie ciecierzyca moczy się na parapecie.., Zajrzyj do mnie na http://alkitchen.blogspot.com/
Pozdrawiam :)

kasandraa6 pisze...

ale cudeńko :-)

Danuta pisze...

ja ostatnio tez się rzuciłam na rabarbar (: Twoje ciasto wygląda bardzo smacznie z ta pianka (:

OlaCruz pisze...

Jaka cudna ta beza na wierzchu! Wyobrażam sobie właśnie jak to smakuje... :)

Majana pisze...

Ależ cudnie napakowane rabarbarem , no i ta beza, coś wspaniałego!:)

ewelajna Korniowska pisze...

Robiłam prawie to samo, ale rabarbar papeczką był - pycha! Zresztą wszystko, co z rabarbarem pycha - biorę w ciemno!

Kulinarnie pisze...

O matko, jakie piękne ! Jem oczami...

Kinga ⚬ Yummy Lifestyle pisze...

o mamusiu! :o nieprzyzwoicie piękne ciasto!

Słodziutkie Okazje pisze...

Piękne, piękne, piękne ciasto!!! Zapisuję sobie..cudownie wygląda!!

Karmel-itka pisze...

och, mogę pogrzeszyc?
takie ciasto... warte tego, oj warte!

Anonimowy pisze...

Aga, jakie pyszności. bajka :)

DaisyDukes pisze...

nie mogę się napatrzeć! jest tak piękne, że sam widok sprawia przyjemność. Rabarobarowe cudo :)

aga pisze...

dziękuję i ciesze się, ze ciasto się spodobało:)

Izaa pisze...

cudnie wygląda...;):)

bryssska pisze...

boże jak to ciasto obłędnie wygląda, ale kusisz

Kuba pisze...

Piękne ciacho. Rabarbar prezentuje się znakomicie :-)
Pozdrawiam!

Ivon pisze...

Widzę, że na blogach jest rabarbarowe szaleństwo.
Ciacho wygląda genialnie Aguś :D

kabamaiga pisze...

Wow i nic więcej nie powiem.

Ola pisze...

ta beza wygląda jak chmurka!

afterschool pisze...

lubie bezy a to ciasto wyglada oblednie smacznie!

Anucha pisze...

Cudowne ciasto i piękne zdjęcia. Tylko ręką sięgać:))
Pozdrawiam:)

Menu na weekend pisze...

ooo, piękne! wygląda kusząco - nic dodać, nic ująć :)

Karolina pisze...

Uwielbiam! Rabarbar z bezą to jest to! :)

Asia pisze...

Właśnie sobie wydrukowałam przepis, tak ogromnie mi się to ciasto podoba :)

Tylko Spróbuj pisze...

dlaczego ja tu zajrzałam?
no dlaczego?
i pewnie nie mogę już liczyć na kawałek?
ach zadowoliłabym się i okruszkami :)

Sylvia F. pisze...

Pyszne ciastko! Pamiętam jak robiła je moja Mama, normalnie poezja :]
A jaka Ci piękna beza wyszła!

Dusia pisze...

Fantastycznie wygląda, a jak musi smakować! mmmm :)

Anonimowy pisze...

kochana a ile tego cukru do ciasta, ile do białek a ile do rabarbaru?

aga pisze...

Anonimowy - już wszystko wyjaśniam:
100 g cukru idzie do ciasta, 2 łyżki cukru do rabarbaru, a 200 g cukru do białek.
pozdrawiam:)

Waniliowa Chmurka pisze...

o ja cie.. pychota! o.o

Anonimowy pisze...

To ciasto przed zamrożeniem ma być takie rzadkie? Bo wyszło mi trochę gęstsze od śmietany...

Prześlij komentarz