środa, 18 maja 2011

Placuszki z rabarbarem i cynamonem
na kwaśnej śmietanie



     " W sezonie rabarbarowym nie mogło zabraknąć u mnie takich placuszków. Bardzo lubię zajadać takie smakołyki np. na podwieczorek do herbatki. Puszyste, mięciutkie, z delikatnym aromatem cynamonu, kwaśnością rabarbaru i słodyczą utulającego je cukru pudru... smakują naprawdę pysznie:) "


Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany (będą równie dobre z jogurtem, kefirem lub maślanką)
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • około 350 g rabarbaru, obranego i pokrojonego w grubsze plasterki

Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, cynamonem, cukrem. Kwaśną śmietanę wymieszać z mlekiem i rozbełtanymi jajkami. Połączyć składniki suche z mokrymi, wymieszać, by nie było grudek (można zmiksować). Do ciasta dodać pokrojony rabarbar, wymieszać łyżką. Nabierać większą łyżką porcje ciasta i smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron, do zrumienienia. Podawać oprószone z cukrem pudrem.


38 komentarze:

Oczko pisze...

piękne zdjęcia ! aż mi w brzuchu zaburczało... :) A przepis na pewno wykorzystam na środowy podwieczorek .

Ola pisze...

jaaaa! rabarbarowe racuchy! pychota :)

zauberi pisze...

domyślam się, że smakują wybornie :)

Aciri pisze...

Uwielbiam takie racuszki - mam na nie ogromną ochotę:)

Lekka pisze...

Jakie cudeńka!:)
Jak to robisz, że są takie puchate?
Dzisiaj smażyłam takie placuszki, tylko niestety bez rabarbaru, nad czym ubolewam, ale wyszły płaskie, choć pyszne.:) Doszłam do wniosku, że to kwestia gęstości ciasta - moje było chyba ciut za rzadkie i trochę popłynęło.:)
Wspaniałe zdjęcia!:)

Patrycja Reszko pisze...

Dawno nie jadłam racuchów ani naleśników na słodko...

Marianna Hall pisze...

Ale puszyście i delikatnie wyglądają :) bardzo mi się podobają!:)

Hania-Kasia pisze...

Bardzo apetyczne placuszki Ci wyszły, Ago.

Kamila pisze...

Apetyczne, i tak dawno u mnie nierobione. Pozdrawiam!

Paula pisze...

na śniadanie by mi się takie przydały :)

goh. pisze...

wyglądają niezwykle apetycznie:) faktycznie trzeba będzie spróbować w tym sezonie:)

Anonimowy pisze...

Mmm... Doskonałe.
Na śniadanie.

Justinek pisze...

Świetny pomysł na rabarbar, przepisuję przepis :)

Bożena pisze...

Przepis zapisany.. jutro będzie wypróbowany..

Bernadeta pisze...

bardzo apetyczne takie lekkie i pulchne.

Nemi pisze...

Co za smakołyki! Czasem na śniadanko przyrządzam podobne pyszności i do tego szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy...niebo!

Kasia pisze...

ładne te placuszki :-) i widać super puchatki Ci wyszły, takie lubię!

cudawianki pisze...

zapisuje przepis! super!

Słodziutkie Okazje pisze...

bardzo ładne!! coraz bardziej mam ochotę spróbować ten rabarbar...jak wrócę chyba jako pierwsze to kupię...:)

ana pisze...

Są cudowne!

Unknown pisze...

Wyglądają pysznie! Na pewno tak też smakują...rabarbar i cynamon..to lubię ;)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Ja poproszę na deser! Piękne!

flusso pisze...

Zjadłabym takie na drugie śniadanie :)

aga pisze...

wszystkim bardzo dziekuje za mile slowa:) i prosze czestujcie sie chocby tylko wirtualnie:)
Pozdrawiam slonecznie:)

Ivon pisze...

Dziś je zrobię. Mam rabarbar :)

Buziaki !!!

ilka pisze...

Witaj, jak tu u Ciebie ładnie. Widzę, że sezon rabarbarowy w pełni:))

Justinek pisze...

Polecam! Dziś je usmażyłam i są pyyyszne :)

magda k. pisze...

świetny przepis na placuszki i ten dodatek rabarbaru :) muszę koniecznie zrobić :)

kabamaiga pisze...

Jadłam kilka dni temu na kolację podobne placuszki. Ba nawet mam zdjęcia, ale wpisu nie ma kiedy przygotować.

Avelina pisze...

Placuszki wyglądają bardzo smacznie. Można prosić o jeden?

berrypunch pisze...

Jak tu rabarbarowo. Cudownie :)

Asia pisze...

Aż wstyd, nigdy nie robiłam placuszków z niczym innym oprócz jabłek. Musze sie poprawić. Bo jako zjadacz jestem do wszystkich placków na słodko pierwsza, tylko robić się nie chce :)

Anonimowy pisze...

Aga, brzmi i wygląda fantastycznie! Następny przepis na ciasto z rabarbarem też genialny! Oba zapisuję i muszę koniecznie wypróbować :)
Pzdr Aniado
Ps. A zdjęcia... Co tu ukrywać, tylko zielenieć z zazdrości :)

kass pisze...

Wszystko co z rabarbarem biorę w ciemno:))
Takie placuszki to poezja!

aga pisze...

dziękuję:)

burczymiwbrzuchu pisze...

Naprawdę wspaniałe placuszki, muszę ich koniecznie spróbować!

Anonimowy pisze...

Dzisiaj przeczytałam ten przepis, a że kilka łodyg rabarbaru zostało w lodówce to już wiedziałam co zrobię jak wrócę z pracy. Miałam resztkę świeżego ananasa i dodałam go do placuszków. Wyszły pyszne. Zjadłam z musem rabarbarowym ;) Pozdrawiam B.
P.S. To mój pierwszy komentarz na blogu kulinarnym a czytam różne od kilku lat:)

aga pisze...

Anonimowy - bardzo mi miło, że mnie odwiedziłaś i napisałaś parę słów:) I cieszę się, że placuszki smakowały, takie z dodatkiem ananasa muszą być na pewno smaczne:) Serdecznie zapraszam na kolejne odwiedziny:) Pozdrawiam:)

Prześlij komentarz