piątek, 12 sierpnia 2011

Pleśniak z czerwonymi porzeczkami



     " Może nie jest to typowy pleśniak, gdyż zrezygnowałam z dodatkowej warstwy ciemnego ciasta, a zamiast dżemu dałam świeże owoce. Jednak bez względu na nazwę, to ciasto jest przepyszne!!! Bardzo lubię czerwoną porzeczkę i do tego ciasta pasuje wręcz idealnie. Kwaskowy smak porzeczki super łączy się ze słodką pianką i całość smakuje tak pysznie, że nie można sobie odmówić kolejnego kawałeczka:) "


Składniki:

  • 3 jajka
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 1/2 szkl. cukru + 1 łyżka
  • 1 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 300 g czerwonych porzeczek

      Porzeczki umyć i osuszyć. Składniki na ciasto: mąka, żółtka, 1 łyżka cukru, masło i proszek do pieczenia zagnieść, podzielić na dwie części: 3/4 i 1/4. Każdą część zawinąć w folię spożywczą, większą część ciasta włożyć do lodówki, a mniejszą do zamrażalnika. Foremkę o wymiarach 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wyłożyć większą część ciasta (można rozwałkować lub po prostu wylepić) i rozłożyć równomiernie porzeczki. Z białek ubić pianę, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i ubijać jeszcze chwilę. Pianę wyłożyć na porzeczki i na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 40 minut.


      53 komentarze:

      Anonimowy pisze...

      Tez robilem ciacho z porzeczkami ,ale nie wygladalo tak bajecznie :)))

      Kasia, Slodkie fantazje pisze...

      Wygląda bajecznie. :) Cudo nie ciasto. :)) Zapisuję do wypróbowania, tylko może z innymi owocami, bo za porzeczkami jakoś nie przepadam. :))

      Panna Malwinna pisze...

      zakochałam się! pyszności;)

      myniolinka pisze...

      uwielbiam porzeczki! dobrze, że zamroziłam odpowiednią porcyjkę :)
      taki placek to dopiero pychota :)

      Anonimowy pisze...

      uwielbiam pleśniaka! zawsze robię z jabłkami...ale te porzeczki tak kusząco wyglądają:) pozdrawiam

      afterschool pisze...

      Piekne ciasto a do tego z porzeczkami ktorych to nie mialam jeszcze okazji jesc w tym roku :)

      Kass pisze...

      Wspaniałe ciasto! Z chęcią spróbuje :)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Dusia pisze...

      a jak wygląda! co za kolory! bajka

      Unknown pisze...

      Wygląda świetnie, na tyle apetycznie, że zaraz chyba je schrupie.

      Karmel-itka pisze...

      pleśniak... uwielbiam!
      jest taki, taki... taki intrygujący!
      zawsze lubię przebijac się przez kolejne warstwy.
      chrupiąca i krucha kruszonka, delikatna pianka, gęste i wilgotne owoce oraz delikatny i zwarty spód.

      ewelajna Korniowska pisze...

      Twój, pleśniak wygląda niesamowicie świeżo i apetycznie:)
      Pleśniak to dzieciństwo moje... Wtedy wszyscy piekli pleśniaki... Ale porzeczki najulubieńsze w drożdżowym...
      Pozdrawiam, Aga, ciepło na długi weekend!

      Aneta pisze...

      Często piekłam podobnego pleśniaka;) Chociaż nie wyglądał tak pięknie jak twój;)

      Anonimowy pisze...

      uwielbiam pleśniaka, Twój wygląda przepysznie :)

      zauberi pisze...

      ale cudowny! :) w narodowych barwach

      Juska pisze...

      Mmmmmm.. pychotka! :D

      Kasia pisze...

      piękne zdjęcia! wyszedł Ci wspaniały pleśniak, ja nawet preferuję z owocami :) w sumie to łączę, trochę dżemu, trochę owoców :) pozdrawiam ciepło!

      Hania-Kasia pisze...

      Przepiękne ciasto! Narobiłaś mi smaku.

      pieczarkamysia pisze...

      Uwielbiam plesniaki - u nas w domu mowi sie na nie skubance! Zawsze swietnie pasuja z kazdymi owocami, a z czerwona porzeczka to juz klasyka :)

      Pyszne zdjecia,
      buziaki ;*

      slyvvia pisze...

      Uwielbiam to ciasto. Moja babcia robi podobne, tylko chyba dodaje jeszcze czekolady, muszę wziąć przepis :)

      skoraq cooks pisze...

      Oj, oj, uwaga, porzeczka w pięknej formie :-) zjadłabym kawałek :-D

      goh. pisze...

      wygląda prześlicznie:) zjadłabym teraz taki kawałeczek z wielką chęcią:)

      Nemi pisze...

      Urocze ciasto:) Zjadłabym kawałek:)

      kasiaaaa24 pisze...

      Ale piękne Ci wyszło :) Idealne :)

      Pozdrawiam ciepło i życzę miłego weekendu :)

      Kacik slodkosci pisze...

      jest niesamowity, śliczny i bardzo smakowicie wygląda....aż mi w brzuszku zaburczało ;)

      Kasia Nowakowska pisze...

      kocham to ciasto! :) Moja babcia je robi :) mmmrrrr ;)

      Kasia Nowakowska pisze...

      Muszę je zrobić!

      aga pisze...

      dziękuje Wam bardzo serdecznie:)

      Podróż w głąb smaków życia... pisze...

      Uwielbiam to ciasto i sama często je robię :-)Takie proste ,a jednocześnie takie pyszne :-)

      Beata pisze...

      Ja wręcz kocham to ciasto i robię je często , ale z porzeczką jeszcze nie robiłam :) Wygląda cudnie
      pozdrawiam

      Kamila pisze...

      Ależ piękne ciasto! Pozdrawiam!

      KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

      A ja mam zapas czerwonych porzeczek! I upiekę sobie taki pleśniak, bo uwielbiam pleśniaki, bo uwielbiam czerwoną porzeczkę, bo uwielbiam Twoje ciasta!

      Anonimowy pisze...

      Przepysznie wygląda!

      Swoją drogą... wiesz, że ja nigdy jeszcze nie próbowałam pleśniaka? ;))

      Pozdrawiam!

      Kasia pisze...

      ślicznie wygląda, musi być pyszne

      Panna L pisze...

      Wygląda niesamowicie! :)

      mania179 pisze...

      Kiedyś robiłam z czerwonymi porzeczkami, też był pyszny.
      PS Na pewno wiesz, ale... robisz piękne zdjęcia :))

      cukrowa wróżka pisze...

      w takiej postaci to porzeczki uwielbiam. :)

      Katka pisze...

      Pysznie wygląda ,aj się tyle o tym cieście nasłuchałam ale jeszcze nigdy nie jadłam ,chyba sama muszę sobie upiec:)

      Danuta pisze...

      takiego pleśniaka jeszcze nie jadłam. Fajny pomysł na urozmaicenie przepisu (:

      Patrycja pisze...

      Ale cudne kolory! Przemawiają do mnie :)

      Avelina pisze...

      Wygląda slicznie, a ten czerwony kolor aż przyciąga. Pyszne ciasto.

      majka pisze...

      Cudowny plesniak Aga :) I zdjecia fantastyczne. Ja jadlam tylko w wersji z jablkami (taki zawsze robila moja mama:))

      burczymiwbrzuchu pisze...

      Nie ma co owijać w bawełnę, wygląda po prostu bosko, kocham takie ciasta, szczególnie z porzeczką :)

      jolanta szyndlarewicz pisze...

      przyznam szczerze,m ze bez tej ciemnej warstwy prezentuje się pięnie:). ja wczoraj piekłam pleśniaka na dzisiejszy festyn ...ale na następny raz spróbuje zrobic bez ciemnej warstwy:) pozdrawiam

      magda k. pisze...

      prezentuje się pięknie, te warstewki cudnie się prezentują :)

      Domi z kuchni pisze...

      Już od dawna zbieram się do takiego ciasta, pewnie je zrobię, gdy wrócę do domu, bo wygląda bajecznie :)

      ozzie pisze...

      Bardzo podoba mi się twój pleśniak naprawdę bardzo!

      Kaś pisze...

      wygląda perfekcyjnie!

      Aleksandra pisze...

      takie zdjęcie, że aż czuć smak ciasta :)

      moje pasje pisze...

      :) o rany :) smak mojego dzieciństwa :) Jak ja dawno tego ciasta nie jadłam... Wygląda super!

      Russkaya pisze...

      Kolejna porzeczkowa rozkosz! :)

      Szarlotek pisze...

      Kolejne ciasto dla którego mogłabym ci wszystkie okna wyszorować...W sumie to na wakacje powinno się przyjeżdżać do blagierek, które tak gotują i pieką :)

      aga pisze...

      Pięknie dziękuję za wszystkie miłe słowa:)

      Ewam pisze...

      ja jeszcze napisze...!!aga to ciasto mnie powalilo na kolana,piekne!!

      Prześlij komentarz