" Może nie jest to typowy pleśniak, gdyż zrezygnowałam z dodatkowej warstwy ciemnego ciasta, a zamiast dżemu dałam świeże owoce. Jednak bez względu na nazwę, to ciasto jest przepyszne!!! Bardzo lubię czerwoną porzeczkę i do tego ciasta pasuje wręcz idealnie. Kwaskowy smak porzeczki super łączy się ze słodką pianką i całość smakuje tak pysznie, że nie można sobie odmówić kolejnego kawałeczka:) "
Składniki:
- 3 jajka
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 1/2 szkl. cukru + 1 łyżka
- 1 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 300 g czerwonych porzeczek
Porzeczki umyć i osuszyć. Składniki na ciasto: mąka, żółtka, 1 łyżka cukru, masło i proszek do pieczenia zagnieść, podzielić na dwie części: 3/4 i 1/4. Każdą część zawinąć w folię spożywczą, większą część ciasta włożyć do lodówki, a mniejszą do zamrażalnika. Foremkę o wymiarach 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wyłożyć większą część ciasta (można rozwałkować lub po prostu wylepić) i rozłożyć równomiernie porzeczki. Z białek ubić pianę, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i ubijać jeszcze chwilę. Pianę wyłożyć na porzeczki i na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 40 minut.
53 komentarze:
Tez robilem ciacho z porzeczkami ,ale nie wygladalo tak bajecznie :)))
Wygląda bajecznie. :) Cudo nie ciasto. :)) Zapisuję do wypróbowania, tylko może z innymi owocami, bo za porzeczkami jakoś nie przepadam. :))
zakochałam się! pyszności;)
uwielbiam porzeczki! dobrze, że zamroziłam odpowiednią porcyjkę :)
taki placek to dopiero pychota :)
uwielbiam pleśniaka! zawsze robię z jabłkami...ale te porzeczki tak kusząco wyglądają:) pozdrawiam
Piekne ciasto a do tego z porzeczkami ktorych to nie mialam jeszcze okazji jesc w tym roku :)
Wspaniałe ciasto! Z chęcią spróbuje :)
Pozdrawiam serdecznie!
a jak wygląda! co za kolory! bajka
Wygląda świetnie, na tyle apetycznie, że zaraz chyba je schrupie.
pleśniak... uwielbiam!
jest taki, taki... taki intrygujący!
zawsze lubię przebijac się przez kolejne warstwy.
chrupiąca i krucha kruszonka, delikatna pianka, gęste i wilgotne owoce oraz delikatny i zwarty spód.
Twój, pleśniak wygląda niesamowicie świeżo i apetycznie:)
Pleśniak to dzieciństwo moje... Wtedy wszyscy piekli pleśniaki... Ale porzeczki najulubieńsze w drożdżowym...
Pozdrawiam, Aga, ciepło na długi weekend!
Często piekłam podobnego pleśniaka;) Chociaż nie wyglądał tak pięknie jak twój;)
uwielbiam pleśniaka, Twój wygląda przepysznie :)
ale cudowny! :) w narodowych barwach
Mmmmmm.. pychotka! :D
piękne zdjęcia! wyszedł Ci wspaniały pleśniak, ja nawet preferuję z owocami :) w sumie to łączę, trochę dżemu, trochę owoców :) pozdrawiam ciepło!
Przepiękne ciasto! Narobiłaś mi smaku.
Uwielbiam plesniaki - u nas w domu mowi sie na nie skubance! Zawsze swietnie pasuja z kazdymi owocami, a z czerwona porzeczka to juz klasyka :)
Pyszne zdjecia,
buziaki ;*
Uwielbiam to ciasto. Moja babcia robi podobne, tylko chyba dodaje jeszcze czekolady, muszę wziąć przepis :)
Oj, oj, uwaga, porzeczka w pięknej formie :-) zjadłabym kawałek :-D
wygląda prześlicznie:) zjadłabym teraz taki kawałeczek z wielką chęcią:)
Urocze ciasto:) Zjadłabym kawałek:)
Ale piękne Ci wyszło :) Idealne :)
Pozdrawiam ciepło i życzę miłego weekendu :)
jest niesamowity, śliczny i bardzo smakowicie wygląda....aż mi w brzuszku zaburczało ;)
kocham to ciasto! :) Moja babcia je robi :) mmmrrrr ;)
Muszę je zrobić!
dziękuje Wam bardzo serdecznie:)
Uwielbiam to ciasto i sama często je robię :-)Takie proste ,a jednocześnie takie pyszne :-)
Ja wręcz kocham to ciasto i robię je często , ale z porzeczką jeszcze nie robiłam :) Wygląda cudnie
pozdrawiam
Ależ piękne ciasto! Pozdrawiam!
A ja mam zapas czerwonych porzeczek! I upiekę sobie taki pleśniak, bo uwielbiam pleśniaki, bo uwielbiam czerwoną porzeczkę, bo uwielbiam Twoje ciasta!
Przepysznie wygląda!
Swoją drogą... wiesz, że ja nigdy jeszcze nie próbowałam pleśniaka? ;))
Pozdrawiam!
ślicznie wygląda, musi być pyszne
Wygląda niesamowicie! :)
Kiedyś robiłam z czerwonymi porzeczkami, też był pyszny.
PS Na pewno wiesz, ale... robisz piękne zdjęcia :))
w takiej postaci to porzeczki uwielbiam. :)
Pysznie wygląda ,aj się tyle o tym cieście nasłuchałam ale jeszcze nigdy nie jadłam ,chyba sama muszę sobie upiec:)
takiego pleśniaka jeszcze nie jadłam. Fajny pomysł na urozmaicenie przepisu (:
Ale cudne kolory! Przemawiają do mnie :)
Wygląda slicznie, a ten czerwony kolor aż przyciąga. Pyszne ciasto.
Cudowny plesniak Aga :) I zdjecia fantastyczne. Ja jadlam tylko w wersji z jablkami (taki zawsze robila moja mama:))
Nie ma co owijać w bawełnę, wygląda po prostu bosko, kocham takie ciasta, szczególnie z porzeczką :)
przyznam szczerze,m ze bez tej ciemnej warstwy prezentuje się pięnie:). ja wczoraj piekłam pleśniaka na dzisiejszy festyn ...ale na następny raz spróbuje zrobic bez ciemnej warstwy:) pozdrawiam
prezentuje się pięknie, te warstewki cudnie się prezentują :)
Już od dawna zbieram się do takiego ciasta, pewnie je zrobię, gdy wrócę do domu, bo wygląda bajecznie :)
Bardzo podoba mi się twój pleśniak naprawdę bardzo!
wygląda perfekcyjnie!
takie zdjęcie, że aż czuć smak ciasta :)
:) o rany :) smak mojego dzieciństwa :) Jak ja dawno tego ciasta nie jadłam... Wygląda super!
Kolejna porzeczkowa rozkosz! :)
Kolejne ciasto dla którego mogłabym ci wszystkie okna wyszorować...W sumie to na wakacje powinno się przyjeżdżać do blagierek, które tak gotują i pieką :)
Pięknie dziękuję za wszystkie miłe słowa:)
ja jeszcze napisze...!!aga to ciasto mnie powalilo na kolana,piekne!!
Prześlij komentarz