" W sezonie śliwkowym nie mogło u mnie zabraknąć drożdżowego wypieku z tymi właśnie owocami. Przepis już dość dawno znalazłam tutaj, spodobał mi się i dlatego chętnie i często go wykorzystuję. Przygotowanie tego ciasta jest naprawdę bardzo proste, wszystkie składniki umieszcza się w misce, zostawia na noc, potem miesza łyżką i piecze. Dzięki temu można z samego rana cieszyć się pachnącą i świeżutką drożdżówką. Ciasto jest takie miękkie, puszyste i pysznie smakuje z mlekiem, kakao lub herbatką. "
Składniki:
- 20 g drożdży
- 1/4 szkl. cukru
- 2 jajka
- 1/2 szkl. mleka
- 1/4 szkl. oleju
- 250 g mąki pszennej
Do miski, na dno pokruszyć drożdże, na to wsypać cukier, potem roztrzepane jajka, wlać letnie mleko i olej. Nie mieszać! Odstawić na kilka godzin (min. to 4 godziny) lub na noc (tak robię najczęściej). Po tym czasie dodać mąkę i całość wymieszać łyżką. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Na cieście ułożyć śliwki skórką do dołu i całość wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na 170 st. C z termoobiegiem i piec ok. 30-35 minut. Przed pieczeniem wierzch ciasta można dodatkowo posypać kruszonką.
28 komentarze:
To ja poproszę kawałeczek, bo wygląda przepysznie :)
Uwielbiam takie przepisy!!! Ciasto praktycznie samo sie robi :) Na pewno wyprobuje!
musi być takie pyszne!
Wygląda zachęcająco!
Wyglada mieciutko i pysznie. Lubie takie ciasta drozdzowe, przy ktorych nie trzeba sie napracowac :)
Pozdrawiam cieplutko.
Bez pracy, efekt gwarantowany. Pysznie!
Wygląda rewelacyjnie i takie pulchniutkie (:
Jadłam takie ciasto :) Piekła je moja teściowa. Myślałam, że sobie żartuje z tym zostawianiem na noc ale wzięłam kartkę z kalendarza gdzie był przepis i rzeczywiście :)
Częstuję się z radością:)
Tradycyjnie i niezwykle pysznie :D
ale puszek, pysznie wygląda
tradycyjne i pyszne , bo drożdżówki z śliwkami i wiśniami to moje ukochane z ukochanych chyba
Świetne! Drożdżowe ze śliwkami lubię:)
Pięknie wygląda... tak puchato i lekko! Aż chce się zjeść:)
Pozdrawiam:)
Drożdżówa ze śliwkami - to lubię! :) zresztą u mnie podobnie na blogu dzisiaj :))
Pyszne i łatwe ciasto, często go robię z różnymi dodatkami
Jesienne pyszności :)
Rzeczywiście bardzo proste ciasto :)
Chociaż wymaga trochę czasu, ale sądząc po tym, jak się prezentuje, to warto :)
Chętnie się nim poczęstuje! Tymbardziej, ze jest z kruszonką :)
Drożdżowe i śliwki to chyba najlepsze połączenie! Do tego kruszonka... ;) Super u Ciebie wygląda ;)
coś fantastycznego! u mnie w domu ciasto drożdżowe jest tym najbardziej lubianym;) przepis zadziwiająco prosty, muszę się przekonać i w najbliższym czasie go zrobię :)
Takie prawdziwe, domowe ciasto jakie pamietam z dziecinstwa! Cudnie sie prezentje :)
Pozdrawiam!
dziękuję za te wszystkie serdeczne komentarze:)
dzisiaj przygotowalam a jutro upieke...zobaczymy co mi wyjdzie bo na zdjeciu takie apetyczne:))))super prosty przepis wiec sie skusilam chociaz nigdy nie pieklam ciast!Pozdrawiam.
Anonimowy - to ciasto drożdżowe jest bardzo proste w obsłudze, więc na pewno wyjdzie:)
Zrobiłam z tego przepisu parę razy ciasto, ze śliwkami, innymi razem tylko z rodzynkami, innym z jabłkami, ale ze śliwkami jest the best. Wszystkim smakuje i szybko się robi. Polecam.
A ja zrobiłam to ciasto 2 razy i nie wiem,czy coś nie tak robię,ale ani puszyste,ani wyrośnięte. W smaku dobre i jak na łatwość robienia to w sumie nie ma co narzekać,ale to nie to co pokazane.Taki gniot raczej.
Z mrożonymi śliwkami tez wyjdzie? 😉
Prześlij komentarz