" Z chęcią ponownie sięgnęłam po książkę "Torty i ciasta, mało kalorii - dużo radości" i ponownie jestem bardzo zadowolona z wypieku. Ciasto wyszło naprawdę super! Ma taki fajny cynamonowy smak, do tego soczyste i kwaśne jabłka, a całość wieńczy słodka i delikatna beza. Jest bardzo pyszne:) "
Składniki:
Ciasto:
- 180 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 125 g margaryny lub masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Krem cynamonowy:
- 300 ml mleka
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
Warstwa jabłkowa:
- 600 g jabłek (twardych i kwaśnych)
- 200 ml soku jabłkowego
Beza:
- 3 białka
- 100 g cukru
Ze wszystkich składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Jabłka zagotować z sokiem jabłkowym i zostawić na 8 minut na bardzo małym ogniu. Jabłka powinny delikatnie zmięknąć, ale nie rozgotować się. Wyłożyć jabłka na sitko i zostawić do wystygnięcia.
Żółtka z cukrem i cynamonem ubijać kilka minut, aż powstanie gęsty, jasny krem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać dokładnie z pięcioma łyżkami mleka. Resztę mleka zagotować, zdjąć garnek z ognia, dodać mąkę rozmieszaną z mlekiem, następnie ubite żółtka i wszystko dokładnie wymieszać. Ponownie zagotować, zdjąć z ognia i ostudzić.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C z termoobiegiem, foremkę o wymiarach 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto i przełożyć do przygotowanej blaszki formując wysoki brzeg, spód ciasta nakłuć gęsto widelcem. Foremkę z ciastem wstawić do piekarnika i podpiec ok. 20 minut. Na spodzie rozsmarować krem cynamonowy i wyłożyć przygotowane jabłka. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i wyłożyć na jabłka. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut.
41 komentarze:
pieknie sie prezentuje! porywam kawałeczek
Wspaniała!!! i nic więcej mówić nie trzeba.
I w dodatku z kropelkami rosy!
Piękne Ci wyszło to ciasto! Poproszę do popołudniowej kawki;)
jaka smaczna odsłona jabłkowego wypieku! :)
Aga, kto u Ciebie zjada te wszystkie ciasta? Pytam, bo gdybys nie miala, chetnych to ja sie zglaszam na ochotnika :)) Naprawde piekne ciasto. Wyglada tak pysznie, ze ach! :)
Pozdrawiam cieplo.
Bardzo efektowne.
Wiem,że pyszne.U mnie nazywa się to szarlotka z budyniem i bezą.
Pozdrowienia!
Ten krem cynamonowy chyba zacznie za mną chodzić :). Wspaniałe ciasto.
pyszności :)zapisuję i pozdrawiam :)
Wspaniale się prezentuje. Ta beza działa na moje ślinianki ;)
Ale pyszne ciacho:)
Wygląda wspaniale.
Już je kocham
Cudowności!! Bardzo smakowicie się prezentuje!!
Pozdrawiam
ślicznie wygląda (:
Tyle pysznych rzeczy naraz :)
Pysznie! Takie jesienne ciasta w ogóle mi się nie nudzą! :)
ciasto wygląda cudnie, uwielbiam takie połączenia :)
Boskie!
Cudownie wygląda!
Dostałam w sekundę ślinotoku! Amen:-)
Oj, jakie to musi być pyszne !!!
uwielbiam taką lekko 'spoconą' bezę :) te zastygnięte kropelki są takie śliczne :)
ten wierzch wygląda cudownie.
Wygląda niesamowicie, aż tu czuję zapach cynamonu...
Gdy tylko zobaczyłam zdjęcie pomyślałam: ,, o mamuniu!! Beza!! '' Dawno nie jadłam żadnego ciasta z bezą, a jest boskie. ;)
W tym jablkowym sezonie napewno skorzystam z Twojego przepisu ;*
ajjj wygląda bosko!!!!!!!!!!
Toż to ciasto ideał - wszystko co uwielbiam :)
Boskie, idealne, mniam!!
Choć,nie gustuję w bezach,ale kruche ciasto i jesienne jabłka,jak najbardziej w moim guście;)W Twoim wykonaniu prezentują się bardzo smakowicie.
Wspaniale wygląda! Jak wszystko u Ciebie:))
pięknie Wam dziękuje za te wszystkie miłe słowa:)
Bosko po prostu. Zapisane:)Pozdrawiam:)
Dawno nie jadłam ciasta z bezową pianką. A z tym cynamonowym kremem to idealne na jesień! :)
Niezwykle kuszacy wypiek! Szczegolnie ta bezowa pianka... :)
Wczoraj zgodnie z przepisem zrobiłam szarlotkę, była wspaniała!!! :) Bardzo polecam wszyskim!!!
Anonimowy - bardzo dziękuję i cieszę się, że smakowała:) Pozdrawiam:)
..zaraz zabieram się do dzieła. : )
Nie wiem co zrobiłam nie tak...masa cynamonowa była zbyt płynna i całą wypłynęła po upieczeniu:-(
Rewelacyjne!
Prześlij komentarz