czwartek, 20 października 2011

Kruche ciasto z kremem cynamonowym, jabłkami i bezą



" Z chęcią ponownie sięgnęłam po książkę "Torty i ciasta, mało kalorii - dużo radości" i ponownie jestem bardzo zadowolona z wypieku. Ciasto wyszło naprawdę super! Ma taki fajny cynamonowy smak, do tego soczyste i kwaśne jabłka, a całość wieńczy słodka i delikatna beza. Jest bardzo pyszne:) "


Składniki:

Ciasto:
  • 180 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 125 g margaryny lub masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Krem cynamonowy:
  • 300 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Warstwa jabłkowa:
  • 600 g jabłek (twardych i kwaśnych)
  • 200 ml soku jabłkowego

Beza:
  • 3 białka
  • 100 g cukru

Ze wszystkich składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. 
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Jabłka zagotować z sokiem jabłkowym i zostawić na 8 minut na bardzo małym ogniu. Jabłka powinny delikatnie zmięknąć, ale nie rozgotować się. Wyłożyć jabłka na sitko i zostawić do wystygnięcia. 
Żółtka z cukrem i cynamonem ubijać kilka minut, aż powstanie gęsty, jasny krem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać dokładnie z pięcioma łyżkami mleka. Resztę mleka zagotować, zdjąć garnek z ognia, dodać mąkę rozmieszaną z mlekiem, następnie ubite żółtka i wszystko dokładnie wymieszać. Ponownie zagotować, zdjąć z ognia i ostudzić. 
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C z termoobiegiem, foremkę o wymiarach 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto i przełożyć do przygotowanej blaszki formując wysoki brzeg, spód ciasta nakłuć gęsto widelcem. Foremkę z ciastem wstawić do piekarnika i podpiec ok. 20 minut. Na spodzie rozsmarować krem cynamonowy i wyłożyć przygotowane jabłka. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i wyłożyć na jabłka. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut. 


41 komentarze:

Aleksandra pisze...

pieknie sie prezentuje! porywam kawałeczek

Wiewióra pisze...

Wspaniała!!! i nic więcej mówić nie trzeba.

Patrycja Reszko pisze...

I w dodatku z kropelkami rosy!

ANNA pisze...

Piękne Ci wyszło to ciasto! Poproszę do popołudniowej kawki;)

DaisyDukes pisze...

jaka smaczna odsłona jabłkowego wypieku! :)

majka pisze...

Aga, kto u Ciebie zjada te wszystkie ciasta? Pytam, bo gdybys nie miala, chetnych to ja sie zglaszam na ochotnika :)) Naprawde piekne ciasto. Wyglada tak pysznie, ze ach! :)

Pozdrawiam cieplo.

Amber pisze...

Bardzo efektowne.
Wiem,że pyszne.U mnie nazywa się to szarlotka z budyniem i bezą.
Pozdrowienia!

Anonimowy pisze...

Ten krem cynamonowy chyba zacznie za mną chodzić :). Wspaniałe ciasto.

moje pasje pisze...

pyszności :)zapisuję i pozdrawiam :)

slyvvia pisze...

Wspaniale się prezentuje. Ta beza działa na moje ślinianki ;)

wiosenka27 pisze...

Ale pyszne ciacho:)

ana pisze...

Wygląda wspaniale.

Renata pisze...

Już je kocham

Asiek pisze...

Cudowności!! Bardzo smakowicie się prezentuje!!
Pozdrawiam

Danuta pisze...

ślicznie wygląda (:

Patrycja pisze...

Tyle pysznych rzeczy naraz :)

burczymiwbrzuchu pisze...

Pysznie! Takie jesienne ciasta w ogóle mi się nie nudzą! :)

magda k. pisze...

ciasto wygląda cudnie, uwielbiam takie połączenia :)

Aciri pisze...

Boskie!

Majana pisze...

Cudownie wygląda!

Unknown pisze...

Dostałam w sekundę ślinotoku! Amen:-)

Karola pisze...

Oj, jakie to musi być pyszne !!!

Kinga ⚬ Yummy Lifestyle pisze...

uwielbiam taką lekko 'spoconą' bezę :) te zastygnięte kropelki są takie śliczne :)

asieja pisze...

ten wierzch wygląda cudownie.

Anonimowy pisze...

Wygląda niesamowicie, aż tu czuję zapach cynamonu...

Sue pisze...

Gdy tylko zobaczyłam zdjęcie pomyślałam: ,, o mamuniu!! Beza!! '' Dawno nie jadłam żadnego ciasta z bezą, a jest boskie. ;)

pieczarka mySia pisze...

W tym jablkowym sezonie napewno skorzystam z Twojego przepisu ;*

Kaś pisze...

ajjj wygląda bosko!!!!!!!!!!

Silverose pisze...

Toż to ciasto ideał - wszystko co uwielbiam :)

mania179 pisze...

Boskie, idealne, mniam!!

Monika pisze...

Choć,nie gustuję w bezach,ale kruche ciasto i jesienne jabłka,jak najbardziej w moim guście;)W Twoim wykonaniu prezentują się bardzo smakowicie.

andzia-35 pisze...

Wspaniale wygląda! Jak wszystko u Ciebie:))

aga pisze...

pięknie Wam dziękuje za te wszystkie miłe słowa:)

Mary pisze...

Bosko po prostu. Zapisane:)Pozdrawiam:)

Komarka pisze...

Dawno nie jadłam ciasta z bezową pianką. A z tym cynamonowym kremem to idealne na jesień! :)

Bea pisze...

Niezwykle kuszacy wypiek! Szczegolnie ta bezowa pianka... :)

Anonimowy pisze...

Wczoraj zgodnie z przepisem zrobiłam szarlotkę, była wspaniała!!! :) Bardzo polecam wszyskim!!!

aga pisze...

Anonimowy - bardzo dziękuję i cieszę się, że smakowała:) Pozdrawiam:)

AgataOz M-up pisze...

..zaraz zabieram się do dzieła. : )

Anonimowy pisze...

Nie wiem co zrobiłam nie tak...masa cynamonowa była zbyt płynna i całą wypłynęła po upieczeniu:-(

Deresia pisze...

Rewelacyjne!

Prześlij komentarz