piątek, 7 października 2011

Serowe ciasto ze śliwkami na kruchym spodzie



" Przepis na to ciasto pochodzi z książki " Torty i ciasta, mało kalorii - dużo radości" Dagmar Von Cramm. Mam już ją od jakiegoś czasu, ale jakoś tak mało do niej zaglądałam, a okazuje się, że są tam naprawdę fajne przepisy. Na początek pozostając w owocowym klimacie wybrałam serowe ciasto ze śliwkami. Wyszło naprawdę super! Kruche ciasto, soczyste śliwki i delikatna masa serowa... pycha:) A na zachętę dodam, że porcja tego ciasta ma tylko 152 kcal, więc można się skusić nawet na dokładkę:) "


Składniki:

Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g margaryny
  • 3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Masa serowa:
  • 500 g sera mielonego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego

  • 500 g śliwek

Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. godzinę. Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki. Foremkę o wymiarach 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować i umieścić je w foremce formując 2 cm brzeg. Żółtka ubić z cukrem i sokiem z cytryny na jasny krem, dodać ser i proszek budyniowy. Białka ubić na pianę i wymieszać delikatnie z masą serową. Na cieście ułożyć gęsto śliwki i zalać masą serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 35-40 minut.


28 komentarze:

zauberi pisze...

bosko wygląda :), aż ślinka cieknie!

kabamaiga pisze...

Bardzo podobne ciacho było u mnie wczoraj :)

slyvvia pisze...

Cudownie się prezentuje. Koniecznie muszę kiedyś takie zrobić :D

kruszyna pisze...

Baardzo apetyczne i pięknie podane, aż mi kubki smakowe zwariowały :)

Escapade Gourmande pisze...

Cóż mam powiedzieć...no wygląda bosko! A smakuje pewnie niebiańsko :)

słodkosłona. pisze...

ser i śliwki, tego nie można przegapić.

pewnie się powtórzę po raz milionowy ale zdjęcia... super. ; )

Duś pisze...

apetycznie u Ciebie jak zawsze, lepiej nie wchodzić bo tylko ślinka cieknie ;) żartuje, przyjemnie oglądać tak piekne zdjęcie na którym goszczą cudowne ciacha

Asiek pisze...

Wygląda rewelacyjnie! I bardzo przemawiają do mnie te 152 kalorie:)
Pozdrawiam

Aciri pisze...

Wspaniałe połączenie. I jak zwykle perfekcyjny kawałek:)

mania179 pisze...

Jeju, co za piękne ciasto! Pycha!

Monisia pisze...

Jak serowe,to musi być pyszne;)

Nemi pisze...

Z radością się poczęstuję;)

manoria pisze...

Słodkości, pyszności i jakże tu nie mieć ochoty na kawałeczek, a może nawet dwa ;-) Pozdrawiam

Majana pisze...

Pięknie i smacznie wygląda :)

Ewam pisze...

Przepieknie wyszlo ci to ciasto.wyglada niezmiernie smakowicie ,jak dla mnie juz nawet nie musi byc sliwek,wystarczy to piekne pulchniutkie ciasto.

Emma pisze...

zawsze wkładałam ciasto kruche do zamrażarki, co daje włożenie go do lodówki?

Emma pisze...

ale ze mnie gapa, nie doczytałam, że ciasto trzeba rozwałkować, a nie zetrzeć na tarce, stąd to dziwne pytanie ;)

Atria pisze...

Przed wszystkim podoba mi się tytuł książki "Mało kalorii dużo radości", brzmi naprawdę nieźle!
Ciasto wydaje się dość lekkie jak na ciasto śliwkowe. Lubię ciasta śliwkowe głównie dlatego, że mają fajnie wyważony, lekko kwaskowaty smak.. pozdrawiam!

burczymiwbrzuchu pisze...

Jak zwykle cudne ciasto!

aga pisze...

dziękuję:) to połączenie śliwek i sera jest naprawdę fajne:)
Emma - można też włożyć do zamrażarki, a potem zetrzeć na tarce, trochę docisnąć, uformować brzeg i będzie tak samo. Pozdrawiam:)

magda k. pisze...

chyba każde Twoje ciasto mnie zachwyca :) te też wygląda obłędnie :)

Anonimowy pisze...

czy śliwki można zastąpić na przykład brzoskwiniami?

aga pisze...

Anonimowy - oczywiscie, ze mozna:) taka wersja brzoskwiniowa tez bedzie smaczna:)
Pozdrawiam:)

Anonimowy pisze...

dziękuje za odpowiedź:) Jestem po upieczeniu http://kulinarnespotkania.blogspot.com/2011/12/sernik-z-nuta-pomaranczy-i-ciasteczkowa.html zabieram się niedługo za to serowe ciacho.

aga pisze...

Mam nadzieje, ze sernik smakuje:-)
Pozdrawiam:-)

Anonimowy pisze...

ładnie wygląda i pewnie smakuje ;) a nie wychodzi zakalec?

aga pisze...

Anonimowy - czasami trochę przy cieście się pojawi, ale ciasto i tak super smakuje:)

Mariola pisze...

Jakie pyszne ciasto,uwielbiam połączenie śliwek i sera :)
zapraszam do siebie na ciastka deser śliwkowy:)
http://mariola1975.blogspot.com/2013/08/deser-sliwkowo-czekoladowy.html

Prześlij komentarz