" Przepis ten wpadł mi w oko gdy przeglądałam książkę "Torty i ciasta, mało kalorii - dużo radości" i od razu postanowiłam go wypróbować, gdyż zaciekawił mnie dodatek wina. Po upieczeniu, stety lub niestety - jak kto woli, smaku i aromatu wina w ogóle się nie wyczuwa, ale za to ciasto jest miękkie, wilgotne i dobrze zachowuje świeżość nawet na drugi dzień. Podaną w książce ilość składników dostosowałam do wielkości swojej foremki, czyli użyłam 1,5 porcji i taki zmieniony przepis podaję poniżej. W oryginale ciasto jest polukrowane, ale ja jakoś nie przepadam za lukrem, więc posmarowałam je podgrzaną konfiturą morelową. "
Składniki:
- 125 g margaryny lub masła
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 240 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 ml białego wina wytrawnego + 2 łyżki
- 125 g cukru pudru
- 3-4 jabłka
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st. C. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać 150 ml wina i wszystko zmiksować. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i podzielić na ćwiartki lub ósemki. Cząstki jabłek naciąć wzdłuż na wypukłej stronie. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki i na wierzchu ułożyć cząstki jabłek nacięciami do góry. Wstawić do piekarnika i piec ok. 35-40 minut. Cukier puder wymieszać z 2 łyżkami wina i po ostudzeniu polukrować ciasto. Zamiast lukru ciasto można posypać cukrem pudrem lub posmarować podgrzaną konfiturą morelową/brzoskwiniową.
22 komentarze:
Lubię i nie lubię takich ciach. Lubię, bo są przepyszne, mokrawe, lekko kwaskowate, a nie lubię, bo zjadam pół blachy w godzinę:-( I to jest mój problem. Twoje mi wygląda na takie, co to blacha na raz pójdzie, za jednym posiedzeniem:-)
Wygląda naprawdę pysznie...
Wspaniałe ciasto!:)
No może i powstało ciasto niewinne, ale za to jakie kuszące :)
Wygląda wspaniale. Chętnie takiego spróbuję :)
Wygląda fantastycznie :)
pięknie wygląda, podobne do dzisiejszego mojego:)
wspaniałe ciasto! bardzo lubię ciasta "mokre" :)
kulinarnyoliwek.blox.pl
Cudne ciasto! Mam teraz w domu peeeełno jabłek, więc niedługo i u mnie pojawi się pewnie jakieś ciacho z jabłkiem. ;) Może skorzystam z tego przepisu? ;)
faktycznie ten dodatek wina intryguje, szkoda że winny smak się nie ostał:) tak czy siak, ciasto musiało być pyszne!
To ja się piszę na kawałek a nawet na dwa. Wygląda bardzo smkowicie :)
Ciacho wygląda obłędnie ...
Pozdrawiam :)
Lubię takie słoneczne,lekko wilgotne, pachnące jabłkami ciasta :)
mm z winkiem, musi mieć niepowtarzalny smak:)
dziekuję:)
Wygląda tak słodko i wspaniale :)
typowo jesienne ciasto :)
pysznie wygląda. na ciasto z jabłkami piszę się zawsze i wszędzie
Aga bo to ciasto jest w pełni winne jak się je winem popija:) ...a tak serio to śliczne ciasto Ci wyszło i wygląda na bardzo wilgotne, a takie to ja lubię:)
A to ciekawe. Ostatnio właśnie kusiło mnie ciasto z dodatkiem wina (coś z ucieranych) i jakże zszokowało mnie, że nie czuć go po upieczeniu! Nic a nic? Nawet delikatny aromat nie pozostał?
Prezentuje się apetycznie :)
Wygląda bardzo apetycznie!
własnie spróbowałam, jest cudowne, pyszne i delikatne<3
Właśnie upiekłam ale wyszedł zakalec :/ może być ze za duże kawałki jabłek dałam?
Prześlij komentarz