poniedziałek, 24 października 2011

Makaron penne z brokułami,
szynką parmeńską, oliwkami i kaparami



" Przyznaję, że jest to udane połączenie i ten makaron smakuje naprawdę bardzo dobrze. Szynka parmeńska nadaje ciekawego smaku, a dodatek kaparów i oliwek odpowiednio urozmaica smak całego dania. Dodatkowo można jeszcze dorzucić świeże pomidorki koktajlowe lub suszone pomidory w oliwie. A zatem powiem krótko - to jest pycha:) "


Składniki:

  • 250 g makaronu penne
  • 250 g brokułów
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 10-15 szt. czarnych oliwek
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • świeżo mielony pieprz

Brokuły podzielić na różyczki i ugotować. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać drobno posiekaną cebulę, czosnek i podsmażyć. Szynkę parmeńską pokroić na cienkie paski, dodać do cebuli z czosnkiem i całość lekko przesmażyć. Na patelnie dodać kapary drobno posiekane, przekrojone na pół oliwki, ugotowane brokuły i wszystko wymieszać. Makaron ugotować al dente, wrzucić na patelnię, doprawić tylko pieprzem (szynka i kapary są słone, więc z solą należy uważać) i całość wymieszać. Nałożyć na talerze i skropić oliwą z oliwek.



Ten przepis bierze udział w konkursie:


27 komentarze:

Kamila pisze...

Na pewno pycha!

Ola pisze...

jak tylko przeczytałam tytul notki od razu pomyślalam "muszę to zrobić". kiedy przeczytałam przepis i zobaczyłam zdjęcia, pomyślałam - muszę to zrobić jak najszybciej! to moje ulubione smaki połączone w jedno - pycha!

Maggie pisze...

Choc zwykle wole prostsze polaczenia, czasem lubie zjesc taki makaron "na bogato" :) Zdjecia przepiekne, az slinka cieknie!

monami pisze...

ostaatnio zakochałam się w kaparach - jedna łyżeczka i od razu danie nabiera charakteru :)

Majana pisze...

Pyszności !:))

Asiek pisze...

Z takimi dodatkami musi być pyszne!! Fantastycznie się prezentuje:)
Pozdrawiam!

ANNA pisze...

Hmmm....co za połączenie...pycha! I cudnie wygląda!

panti pisze...

Wygląda Aguś bajecznie!!! :D chyba wiem co zrobię niedługo na obiad :D

pepa w kuchni pisze...

Smakowity makaronik, zapewne pyszny :)

piegusek1976 pisze...

oj zdecydowanie zgadzam się z Tobą-wygląda pysznie!!! pozdrawiam

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Aga! Talerz dla mnie poproszę, tzn. to wszystko co na nim tak pysznie wygląda!
Pozdrawiam:)

Anonimowy pisze...

Italian style :). Pycha.

Domi Kowalczyk pisze...

Mmm.... co za wyrafinowane połączenie, ale jednocześnie wspaniałe :)

Sabienne pisze...

Co za zdjęcia, kolory, wyrazistość! I samo danie, pomysł-fantastyczne! Śródziemnomorskie klimaty, ach.

aga pisze...

dziękuję:)
Anna-Maria - z chęcią bym się z Tobą podzieliła, ale niestety ten pyszny makaron zniknął za jednym podejściem:)

Monika - Twoja Asystentka pisze...

cudny, kolorowy makaron. Pasowałby do bento.

Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com

Grażyna pisze...

To danie przypadłoby do gustu mojemu mężowi. Bo zrobiłaś z ulubionych jego składników :)

Bernadeta pisze...

pyszne połączenie. rewelka.

judik1119 pisze...

Pyszne danie, bardzo podoba mi się to połączenie:-)

peggykombinera pisze...

ostatnio codziennie mam ochotę na makaron.
kończą mi się pomysły własne. skorzystam z Twojego :)

może to ta jesienna pora wzmaga moje makaronowe pragnienie. nie wiem :)

aga pisze...

dziękuję:)
peggykombinera - powiem Ci, że ja też mam ciągle smaka na wszelkie makaronowe dania, więc może i ta jesień temu sprzyja:) Pozdrawiam:)

peggykombinera pisze...

:)
dzisiaj na obiad...makaron :D
miłego dnia!

panti pisze...

Aguniu GRATULUJĘ WYRÓŻNIENIA W KONKURSIE BASTA :D

Agnieszka L. pisze...

Już wiem co chcę jutro na obiad :)

Ania pisze...

Wszystkie składniki uwielbiam, a jeszcze wszystkie razem, to już spełnienie marzeń:)

Anonimowy pisze...

Szukałam czegoś jarskiego... Nie wiem czemu ten przepis jest otagowany jako bezmięsne, skoro szynka to raczej mięsko? Pozdrawiam! -Mrówka

aga pisze...

jeszcze raz bardzo Wam dziękuje:) duża buźka dla Was:)
Anonimowy - ups:) zwykłe niedopatrzenie i wkradł się mały błąd, ale już poprawiłam. Dziękuję za zwrócenie uwagi:)

Prześlij komentarz