" Zawsze z początkiem grudnia zaczynam już co raz bardziej czuć zbliżające się Święta i mam co raz większą ochotę na te wszelkie korzenne smaki, aromaty i bakaliowe dodatki.
To piernikowe ciasto znalazłam w dodatku do Gazety Wyborczej "Nowa Kuchnia Polska" i tak mnie skusiło to śliwkowe nadzienie, że postanowiłam od razu popełnić ten wypiek:)
W trakcie przygotowywania przepis uległ lekkiej modyfikacji i właśnie taki zmieniony podaję poniżej. Piernikowe ciasto przełożone jest suszonymi śliwkami moczonymi w koniaku z dodatkiem goździków. Warstwa śliwkowa jest soczysta i aromatyczna z delikatnie wyczuwalną nutką alkoholu. Wierzch ciasta polany jest roztopioną gorzką czekoladą, która idealnie komponuje się ze smakiem piernika i śliwek. Bardzo nam posmakował taki śliwkowy piernik, a w szczególności mojemu Mężusiowi, który za każdym razem, gdy zajadał kawałeczek, powtarzał jaki on jest pyszny. A ja się też z tym dokładnie zgadzam i gorąco polecam :)"
To piernikowe ciasto znalazłam w dodatku do Gazety Wyborczej "Nowa Kuchnia Polska" i tak mnie skusiło to śliwkowe nadzienie, że postanowiłam od razu popełnić ten wypiek:)
W trakcie przygotowywania przepis uległ lekkiej modyfikacji i właśnie taki zmieniony podaję poniżej. Piernikowe ciasto przełożone jest suszonymi śliwkami moczonymi w koniaku z dodatkiem goździków. Warstwa śliwkowa jest soczysta i aromatyczna z delikatnie wyczuwalną nutką alkoholu. Wierzch ciasta polany jest roztopioną gorzką czekoladą, która idealnie komponuje się ze smakiem piernika i śliwek. Bardzo nam posmakował taki śliwkowy piernik, a w szczególności mojemu Mężusiowi, który za każdym razem, gdy zajadał kawałeczek, powtarzał jaki on jest pyszny. A ja się też z tym dokładnie zgadzam i gorąco polecam :)"
Składniki:
Ciasto:
- 260 g mąki pszennej
- 1/2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. płynnego miodu
- 2 jajka
- 1 1/2 łyżki masła
- kilka łyżek mleka (gdyby ciasto było bardzo gęste)
Warstwa śliwkowa:
- 375 g suszonych śliwek kalifornijskich
- ok. 1 3/4-2 szkl. koniaku
- 4 goździki
- 1/2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 30 g migdałów
- 30 g orzechów włoskich
Śliwki włożyć do miski i zalać koniakiem, tak żeby były całkowicie zakryte. Goździki rozetrzeć w moździerzu na drobniutko i dodać do śliwek. Całość przykryć i odstawić na ok. pół godziny. Migdały i orzechy drobno posiekać. Po upływie określonego czasu osączyć śliwki i pokroić je na mniejsze kawałeczki. Dodać migdały i orzechy, przyprawę do piernika, cynamon i gałkę muszkatołową. Wszystko wymieszać i odstawić. Masło stopić w rondelku i przestudzić. Do większej miski przesiać mąkę, dodać kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Wlać stopione masło, miód, roztrzepane jajka i wszystkie składniki wymieszać mikserem na niskich obrotach. Gdyby ciasto wyszło bardzo gęste dodać kilka łyżek mleka i zmiksować. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć połowę ciasta i równo rozprowadzić. Przygotowane nadzienie śliwkowe wyłożyć na ciasto piernikowe, a na to rozsmarować resztę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 40-45 minut. Po wystygnięciu polać roztopioną gorzką czekoladą. Można również polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
37 komentarze:
Wspaniale i apetycznie wygląda! Bardzo ciekawy przepis warty wypróbowania! Te śliwki w koniaku muszą być pyszne ;)
Wyglada bosko! Na pewno wyprobuje jeszcze przed Swietami!
Niesamowicie zachęcający:)
Rewelacyjnie się prezentuje, idealny na święta :-)
Kocham piernik. Sama jeszcze nie piekłam takiego "prawdziwego", ale czaję się ;)
Chciałabym upiec tak wspaniały piernik.
Wygląda przepysznie! Sięgam ręką po ten kawałek:) Musi być pyszny!
Pozdrawiam:)
ależ w nim dobroci pełno:) to coś dla mnie:)
Ach, alez on boski!
A może dołaczysz go do Festiwalu Pierniczków, który organizuję? :http://majanaboxing.blox.pl/2011/11/Festiwal-Pierniczkow-zaproszenie.html
Zapraszam:) Pozdrowienia!
O, i tak właśnie będzie wyglądał mój tegoroczny piernik :D Piękny i pachnie wirtualnie, wprost idealny do wchłonięcia na podwieczorek ;)
Właśnie za te wszystkie, pyszne pierniki lubię ten okres poprzedzający Święta, no i oczywiście je same. Aż ślinka cieknie na sam widok... :)
Musi być pyszny
Mmm, moje klimaty:)
Takiego piernika jeszcze nie jadłam, na pewno jest pyszny!
zaśliniłam klawiaturę 0.o
mmm..... idealny!
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Wygląda rewelacyjnie, możesz mi kawałek na święta podrzucić :)
Jak dla mnie to ideał!
Jak śliwkowy, to biorę cały;)
Pozdrawiam!
już wczoraj go podejrzewam i powiem, że jest obłędny! zrobię go na pewno, biorąc pod uwagę moje śliwkowe uwielbienie ;)!
co ja dzisiaj mam z tym wysławianiem się podejrzałam oczywiście a nie podejrzewam! ; )
Cudowny piernik! takie smaki zawsze kojarzą mi się z czekaniem na święta :)
wspanialy piernik - zapisuje do zrobienia ; )*
To śliwkowe nadzienie wygląda niesamowicie. Ciemne, gęste. To musi być pychota :)
Wygląda rewelacyjnie
Piękny piernik.
pięknie Wam dziękuję za wszystkie miłe słowa:)
Pozdrawiam i buźka:)
czy koniak można zastąpić innym alkoholem np. wódką?
ciotka ty tak nie dogadzaj temu mezusiowi hahahaa:)
prezentuje się perfekcyjnie
Wygląda świetnie! chyba je upiekę na te święta w mojej choinkowej foremce :)
dziękuję raz jeszcze:)
Anonimowy - a jak mu tak smakuje, to czemu nie:)
Ale mi smaka narobiłaś! Na śliwki i czekoladę!
ten piernik aż krzyczy, że jest przepyszny :-D
Jaki ładny :)
Każde Twoje ciasto to istne dzieło sztuki!!!
Zjadłabym kawalącik bo ostatnio śliwki wróciły u mnie do łask i mam na nie ogromny apetyt:)
Prześlij komentarz