poniedziałek, 5 grudnia 2011

Piernik śliwkowy



" Zawsze z początkiem grudnia zaczynam już co raz bardziej czuć zbliżające się Święta i mam co raz większą ochotę na te wszelkie korzenne smaki, aromaty i bakaliowe dodatki.
To piernikowe ciasto znalazłam w dodatku do Gazety Wyborczej "Nowa Kuchnia Polska" i tak mnie skusiło to śliwkowe nadzienie, że postanowiłam od razu popełnić ten wypiek:) 
W trakcie przygotowywania przepis uległ lekkiej modyfikacji i właśnie taki zmieniony podaję poniżej. Piernikowe ciasto przełożone jest suszonymi śliwkami moczonymi w koniaku z dodatkiem goździków. Warstwa śliwkowa jest soczysta i aromatyczna z delikatnie wyczuwalną nutką alkoholu. Wierzch ciasta polany jest roztopioną gorzką czekoladą, która idealnie komponuje się ze smakiem piernika i śliwek. Bardzo nam posmakował taki śliwkowy piernik, a w szczególności mojemu Mężusiowi, który za każdym razem, gdy zajadał kawałeczek, powtarzał jaki on jest pyszny. A ja się też z tym dokładnie zgadzam i gorąco polecam :)"


Składniki:

Ciasto:
  • 260 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. płynnego miodu
  • 2 jajka
  • 1 1/2 łyżki masła
  • kilka łyżek mleka (gdyby ciasto było bardzo gęste)

Warstwa śliwkowa:
  • 375 g suszonych śliwek kalifornijskich
  • ok. 1 3/4-2 szkl. koniaku
  • 4 goździki
  • 1/2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 30 g migdałów
  • 30 g orzechów włoskich

Śliwki włożyć do miski i zalać koniakiem, tak żeby były całkowicie zakryte. Goździki rozetrzeć  w moździerzu na drobniutko i dodać do śliwek. Całość przykryć i odstawić na ok. pół godziny. Migdały i orzechy drobno posiekać. Po upływie określonego czasu osączyć śliwki i pokroić je na mniejsze kawałeczki. Dodać migdały i orzechy, przyprawę do piernika, cynamon i gałkę muszkatołową. Wszystko wymieszać i odstawić. Masło stopić w rondelku i przestudzić. Do większej miski przesiać mąkę, dodać kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Wlać stopione masło, miód, roztrzepane jajka i wszystkie składniki wymieszać mikserem na niskich obrotach. Gdyby ciasto wyszło bardzo gęste dodać kilka łyżek mleka i zmiksować. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć połowę ciasta i równo rozprowadzić. Przygotowane nadzienie śliwkowe wyłożyć na ciasto piernikowe, a na to rozsmarować resztę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 40-45 minut. Po wystygnięciu polać roztopioną gorzką czekoladą. Można również polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.

37 komentarze:

Unknown pisze...

Wspaniale i apetycznie wygląda! Bardzo ciekawy przepis warty wypróbowania! Te śliwki w koniaku muszą być pyszne ;)

Myszki in cucina pisze...

Wyglada bosko! Na pewno wyprobuje jeszcze przed Swietami!

wiosenka27 pisze...

Niesamowicie zachęcający:)

manoria pisze...

Rewelacyjnie się prezentuje, idealny na święta :-)

slyvvia pisze...

Kocham piernik. Sama jeszcze nie piekłam takiego "prawdziwego", ale czaję się ;)

Sue pisze...

Chciałabym upiec tak wspaniały piernik.

Asiek pisze...

Wygląda przepysznie! Sięgam ręką po ten kawałek:) Musi być pyszny!
Pozdrawiam:)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

ależ w nim dobroci pełno:) to coś dla mnie:)

Majana pisze...

Ach, alez on boski!
A może dołaczysz go do Festiwalu Pierniczków, który organizuję? :http://majanaboxing.blox.pl/2011/11/Festiwal-Pierniczkow-zaproszenie.html

Zapraszam:) Pozdrowienia!

Toczka pisze...

O, i tak właśnie będzie wyglądał mój tegoroczny piernik :D Piękny i pachnie wirtualnie, wprost idealny do wchłonięcia na podwieczorek ;)

Patrycja pisze...

Właśnie za te wszystkie, pyszne pierniki lubię ten okres poprzedzający Święta, no i oczywiście je same. Aż ślinka cieknie na sam widok... :)

OSa pisze...

Musi być pyszny

Nieśka pisze...

Mmm, moje klimaty:)

karodos.pl pisze...

Takiego piernika jeszcze nie jadłam, na pewno jest pyszny!

gruszka z fartuszka pisze...

zaśliniłam klawiaturę 0.o

kachna pisze...

mmm..... idealny!


http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

Avelina pisze...

Wygląda rewelacyjnie, możesz mi kawałek na święta podrzucić :)

Kamila pisze...

Jak dla mnie to ideał!

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Jak śliwkowy, to biorę cały;)
Pozdrawiam!

słodkosłona. pisze...

już wczoraj go podejrzewam i powiem, że jest obłędny! zrobię go na pewno, biorąc pod uwagę moje śliwkowe uwielbienie ;)!

słodkosłona. pisze...

co ja dzisiaj mam z tym wysławianiem się podejrzałam oczywiście a nie podejrzewam! ; )

nat. pisze...

Cudowny piernik! takie smaki zawsze kojarzą mi się z czekaniem na święta :)

pieczarka mySia pisze...

wspanialy piernik - zapisuje do zrobienia ; )*

Anonimowy pisze...

To śliwkowe nadzienie wygląda niesamowicie. Ciemne, gęste. To musi być pychota :)

lutka40 pisze...

Wygląda rewelacyjnie

Dusia pisze...

Piękny piernik.

aga pisze...

pięknie Wam dziękuję za wszystkie miłe słowa:)
Pozdrawiam i buźka:)

Anonimowy pisze...

czy koniak można zastąpić innym alkoholem np. wódką?

Anonimowy pisze...

ciotka ty tak nie dogadzaj temu mezusiowi hahahaa:)

Kaś pisze...

prezentuje się perfekcyjnie

tu-tusia pisze...

Wygląda świetnie! chyba je upiekę na te święta w mojej choinkowej foremce :)

aga pisze...

dziękuję raz jeszcze:)
Anonimowy - a jak mu tak smakuje, to czemu nie:)

Patrycja Reszko pisze...

Ale mi smaka narobiłaś! Na śliwki i czekoladę!

skoraq cooks pisze...

ten piernik aż krzyczy, że jest przepyszny :-D

mniamusne.blox.pl pisze...

Jaki ładny :)

Russkaya pisze...

Każde Twoje ciasto to istne dzieło sztuki!!!

Kasia_S pisze...

Zjadłabym kawalącik bo ostatnio śliwki wróciły u mnie do łask i mam na nie ogromny apetyt:)

Prześlij komentarz