poniedziałek, 2 stycznia 2012

Ciasto budyniowo-kajmakowo-śmietanowe



" To ciasto może i nie prezentuje się zbyt ładnie, może i nie da się ładnie pokroić, ale za to smakuje przepysznie!!! Jak już sama nazwa wskazuje, są tu same bardzo smakowite składniki, więc i ciasto jest wyśmienite w smaku. A co najważniejsze, przy tym całym bogactwie smaków, w ogóle nie jest za słodkie, gdyż odpowiednio dobrałam sobie ilość cukru. Dodałam jeszcze warstwę dżemu z czarnej porzeczki, który wprowadził trochę kwaskowatości i bardzo fajnie ożywił smak całego ciasta. Wszystkie poszczególne smaki skomponowały się idealnie i ciasto smakuje rewelacyjnie pysznie!!! "


Składniki:

Biszkopt:
  • 2 jajka
  • mąki tyle ile ważą jajka
  • cukru tyle ile ważą jajka
  • ok. 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (40g)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 kostki masła lub margaryny

Masa śmietanowa:
  • 1 1/2 szkl. śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 1/2 łyżeczki żelatyny

Inne składniki:
  • krakersy (30 szt.)
  • 1/2 puszki masy kajmakowej (puszka 400g)
  • 3/4 słoika dżemu z czarnej porzeczki (słoik 400 g)
  • kakao

Biszkopt: Zważyć jajka w skorupkach, i tyle ile gram zaważą, tyle zważyć mąki i cukru. Jajka ubić z cukrem na gęstą i puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do ubitych jajek i wymieszać delikatnie łyżką. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. Jeżeli biszkopt wydaje się nam trochę za wysoki, można delikatnie skroić wierzch. 

Masa budyniowa: 3/4 szkl. mleka zagotować z cukrem, dodać rozrobiony w 1/4 szkl. mleka proszek budyniowy i ugotować budyń. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą i gładką masę. 

Masa śmietanowa: Żelatynę rozrobić w niewielkiej ilości gorącej wody i zostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem, dodać żelatynę i zmiksować całość.

Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć folią spożywczą, umieścić w niej biszkopt i delikatnie nasączyć. Na biszkopt wyłożyć dżem z czarnej porzeczki, na to rozsmarować masę budyniową, ułożyć warstwę krakersów i nałożyć masę kajmakową. Następnie na kajmak ułożyć kolejną warstwę krakersów, a na to bitą śmietanę. Wierzch posypać grubą warstwą gorzkiego kakao i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, żeby zmiękły krakersy.

68 komentarze:

asieja pisze...

może nie prezentuje się zbyt ładnie? chyba żartujesz!

karodos.pl pisze...

Ciasto w moim guście:) przypomina mi troszeczkę "3 BIT".

Daria Anna pisze...

Ale wygląda kusząco, musi być obłędnie pyszne :)

Kamila pisze...

Idealne i tyle ma smakowitych warstw!

dorcia pisze...

Przepięknie wygląda i na pewno tak też smakuje!

Dusia pisze...

zrobiłoby u nas furorę:)

majka pisze...

Prezentuje sie doskonale! Musi byc przepyszne.

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

Ale babka i robi to co lubi pisze...

idealny przekładaniec!! wygląda niesamowice

Asiek pisze...

Nie prezentuje się ładnie???!! No chyba żarty sobie robisz!!:):) Ciasto wygląda fantastycznie i od razu chce się sięgnąć po kawałek!!
Pozdrawiam serdecznie:)

Kinga ⚬ Yummy Lifestyle pisze...

jakie równiuteńkie warstwy! ciasto wygląda cudnie :)

martex.82 pisze...

No, kochana, bez kokieterii proszę, jak to nie prezentuje się ładnie?! Jest idealne, jak każda z Twoich propozycji i niebezpieczne, bo ilość przepysznych warstw może doprowadzić do obłędu kubki smakowe zjadaczy :)

Beata pisze...

Jest piękne i na pewno pyszne!

Aciri pisze...

Przepiękny kawałek. I z masą kajmakową to biorę z zamkniętymi oczami:)

słodkosłona. pisze...

o rany!

kulinarne-smaki pisze...

zachwyca mnie ten widok

slyvvia pisze...

Prawdziwe, królewskie ciasto. W sam raz na udekorowanie nowego roku :)

Asia pisze...

patrzę na zdjecie i pieknie wygląda , wiec rozumiem śmiech u poprzedników po przeczytaniu pierwszego zdania :D jest piekne!

goh. pisze...

wygląda na pyszne - ten kajmak i budyń kuszą szczególnie:)

pieczarka mySia pisze...

piekne ciacho Kochana ;* wyglada prze-prze-pysznie! :)

aga pisze...

Pieknie dziekuje za te wszystkie pochwaly :-)
W ogole zastanawialam sie czy pokazywac to ciasto, gdyz tak jak pisalam nie da sie go ladnie i rowniutko pokroic, a ja lubie jak jest tak idealnie:-) Pod naciskiem noza te wszystkie warswy sie troche rozmazuja, ale za to smak jest pyszny! I jezeli sie Wam takie ciasto podoba to sie bardzo ciesze:)
Serdecznie pozdrawiam:-)

klliisiaa pisze...

aaleeeż bym zjadła teraz cos takiego ;))) pychota :)

Majana pisze...

Jak dla mnie prezentuje sie pięknie i bardzo apetycznie! Świetny ten dodatek dżemu, fajne warstwy, ogólnie super!:)

Anonimowy pisze...

Piszesz o składzie m.in.:
"mąki tyle ile ważą jajka
cukru tyle ile ważą jajka"
Czyli ile (kto by ważył jajka, a jeśli już, to ze skorupką, czy bez, czy tylko żółtka, czy i białka)?

Co do masy budyniowej:

"1 budyń śmietankowy lub waniliowy
"1/2 kostki masła lub margaryny

Jaki budyń (z cukrem, czy bez) i w jak wielkim opakowaniu?

Co do masa śmietanowej:

"1 szkl. śmietany kremówki"

Czy kremówka 30%, czy 36%?

Co do innych składników:

"1/2 puszki masy kajmakowej
3/4 słoika dżemu z czarnej porzeczki"

Jak duża ta puszka masy kajmakowej? Są małe i większe, wiec ile gramowe?
Słoiki też są różne, więc najlepiej ile gram tej porzeczki?

Pozdrawiam w Nowym Roku
Maciej

magda k. pisze...

jak to zawsze u CIebie, wygląda fantastycznie :) wpadnę tu w okolicach moich urodzin po przepis :)

kornik pisze...

Świetnie się prezentuje, te warstwy są piękne:)

Sue pisze...

Ciasto warstwowe? Słodka rozkosz!

Zapraszam do mnie! :)

megii013 pisze...

Piękne ciasto, zdjęcie również piękne, można wiedzieć jakim aparatem je robiłaś?.)))

Anonimowy pisze...

to jakis sen,to nie moze byc prawdziwe ciasto,o matkoooo........................jutro zrobie,dzieki,pozdrawiam,Maja38.

Nemi pisze...

Kochana, prezentuje się wyśmienicie! Ach, napatrzeć się nie mogę!

kachna pisze...

idealnie wygląda... piękne!

http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

Anonimowy pisze...

Ciekawe, czy doczekam się tu dokładniejszego (o co wcześniej pytałem) opisu ilości potrzebnych do wykonania tego przepięknego ciasta składników...?

Maciej

Anonimowy pisze...

Droga Kachno,

Co do bloga http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com, to zdjęcia potraw tam zamieszczone są, delikatnie "mówiąc", niesmaczne...

Litości:(
Esteta

piegusek1976 pisze...

przecież pięknie wygląda!!! nie bądź taka perfekcyjna ha ha ha, wierzę, że smakuje bo na takie wygląda:) buziaki

Agata dietetycznie w kuchni pisze...

Bardzo fajnie się prezentuje! I równiez brzmi smacznie :)

Avelina pisze...

Piękne kolorowe ciasto, wygląda na bardzo apetyczne, :P)

Kasia, Slodkie fantazje pisze...

niezły dowcip z tym wstępem "może nie wygląda zbyt ładnie..." :)) Kochana, wygląda genialnie! :) i jeśli smakuje choć w połowie tak dobrze, jak wygląda, to jest przepyszne :) a przepis zapisuję i pewnie szybko wypróbuję! :) pozdrawiam cieplutko :)

megii013 pisze...

Nie wiem czy tajemnicą jest marka aparatu, czy nie miałaś czasu odpisać,pozdrawiam;))

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Nie rozumiem słów, że "może nie prezentuje się ładnie" ... bo jak dla mnie prezentuje się wyśmienicie i chętnie zjadłabym spory kawałek:)

Monica pisze...

Zabójczo pysznie wygląda, dałabym się za takie pokroić na chwilę obecną :)

Pozdrawiam serdecznie!

Izaa pisze...

idealne...;) jak zawsze u Ciebie;)

kabamaiga pisze...

Może i nie daje się pokroić, ale Tobie się to udało. Wygląda wspaniale.

aga pisze...

Pięknie Wam dziękuje za takie pochlebne komentarze pod adresem powyższego ciasta, bardzo miło się je czyta:)

aga pisze...

Teraz kilka słów do osób pytających: przepraszam, ze trochę mi zeszło z odpisaniem, ale wcześniej nie miałam wolniejszej chwili.
Maciej - przepis już uzupełniłam o dokładniejsze dane, mam nadzieję, że teraz jest już jaśniej:)
megii013 - to zdjęcie robiłam aparatem CanonG5.
Pozdrawiam serdecznie:)

Kasia pisze...

masz magiczny nóż i świetny program do obrabiania zdjęć :P, skoro twierdzisz ze nie prezentuje się ładni i nie kroi się dobrze. Super wygląda i właśnie miałam spytać czy masz jakiś specjalny szeroki nóż? Mmmmnaim
pozdrawiam =D

Anonimowy pisze...

Wielkie Dzięki, Ago, za uszczegółowienie przepisu.

Maciej

Szarlotek pisze...

Koleżanka jak zwykle przesadza, bo nie dość,że ciastko wzbudziło ogólny podziw za te równości, to jeszcze rozbudziło uśpione ślinianki :) Miamuśne jak nic :) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

Patrycja Reszko pisze...

Świetne i tyle pysznych warstw!

lutka40 pisze...

Wygląda pięknie .Cudo .Pozdrawiam serdecznie

aga pisze...

bardzo dziękuje:)
Nie używam jakiegoś specjalnego noża do krojenia, mam taki jeden długi i szerszy, do tego zdecydowane ruchy i jakoś wychodzi to krojenie:)

KucharzyTrzech pisze...

Co Ty opowiadasz?? To ciasto jest piękne i wspaniale pociete!!! I gama tych smaków. Mniam!!

Iwona pisze...

Ależ to misi być pyszne...a jak wygląda..no cudo
:)))

Ewam pisze...

Juz po komentarzach widac jakioe to ciacho musi byc wypasione ..jest urocze...wiem ze u mnie znikneloby w trymiga:)bo takie moje chlopaki lubia najbardziej:)Aga wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)

Aga w kuchni pisze...

wygląda przepysznie :) przepis na pewno wypróbuję ;)

bryssska pisze...

wow jakie szaleństwo, bosko wygląda

manoria pisze...

Piękne ciacho :-) Jak dla mnie wygląda cudnie :-)

Kaś pisze...

jak mogłam przeoczyć to cudo?!? boskie!!!!!!!

Agnieszka Wójtowicz pisze...

Pysznie to wygląda, z chęcią zrobię, ale dla mnie musi być wersja bez kakao.

aga pisze...

dziękuję:)
oczywiście kakao można pominąć i zastąpić np. tartą czekoladą lub innymi lubianymi dodatkami:)

Toczka pisze...

Jak to się nie prezentuje? Przecież wygląda prześlicznie :D Ładne, równe warstewki i całość mówiąca "zjedz mnie". Jak dla mnie rewelacja :]

zauberi pisze...

mam zamiar zrobić to ciasto, mam masę kajmakową kokosową, myślisz, że będzie pasować?

aga pisze...

Zauberi - to ciasto robiłam i z masą krówkową o smaku orzechowym i czekoladowym i za każdym razem było smacznie, więc masa kokosowa też się sprawdzi:)I jeszcze przyszło mi na myśl, że na wierzch można dać np. wiórki kokosowe podprażone na patelni na złoto, a wtedy całość będzie utrzymana w tonie kokosowym. No, ale to już jak kto woli:) Pozdrawiam serdecznie:)

zauberi pisze...

:) dzięki za podsunięcie pomysłu, tak właśnie zrobię i dam znać jak wyszło

zauberi pisze...

zrobiłam :), wszystkim bardzo smakowało, jednak musiałam zwiększyć ilość składników żeby wyszły mi warstwy takiej grubości jak na zdjęciu. Szczególnie mało wyszło mi budyniu i strasznie ciężko się go rozsmarowywało :/, mogłabyś mi jeszcze zdradzić jakiej śmietany używasz? Ja Piątnicy i jej też wyszło mało, musiałam dać prawie 2 szklanki a i tak warstwa nie była bardzo gruba

aga pisze...

Zauberi - nie wiem w jakiej foremce robiłaś to ciasto, bo podane składniki to są na taką małą foremkę.
Co do śmietany, to powiem Ci że różnie to bywa, ale ostatnio używam przeważnie z Biedronki 330 ml(na opakowaniu napisane jest, że z Piątnicy). Zawsze się bardzo dobrze się ubija i jest ok. Zauważyłam tylko taką pomyłkę w przepisie, że napisałam 1 szkl śmietany, a powinno być 1 1/2 szkl. Przepraszam, ale naprawdę dopiero teraz to zauważyłam.
Mam nadzieję, że mimo tych wszystkich trudności to chociaż Wam trochę smakowało to ciasto:)

zauberi pisze...

Smakowało nam bardzo :), ciasto zniknęło ekspresowo :) na pewno powtórzę przepis, też robiłam w małej foremce. Ale ta śmietana która kupujesz jest taka gęsta czy rzadka? Bo moja w zasadzie to była tak gęsta, że nie zwiększyła za bardzo objętości, może dlatego mało jej wyszło?

aga pisze...

Zauberi - ta śmietana jest rzadka, prawie jak mleko. Ładnie się ubija i przez to robi się jej więcej. A jak Twoja była gęsta to raczej się nie napowietrzyła ubijaniem i tak jak piszesz, przez to nie zwiększyła objętości.

zauberi pisze...

O! Pewnie dlatego tak mało jej wyszło ;), dzięki za informacje, pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Rewelacyjne ciasto !!!

Prześlij komentarz