" To ciasto może i nie prezentuje się zbyt ładnie, może i nie da się ładnie pokroić, ale za to smakuje przepysznie!!! Jak już sama nazwa wskazuje, są tu same bardzo smakowite składniki, więc i ciasto jest wyśmienite w smaku. A co najważniejsze, przy tym całym bogactwie smaków, w ogóle nie jest za słodkie, gdyż odpowiednio dobrałam sobie ilość cukru. Dodałam jeszcze warstwę dżemu z czarnej porzeczki, który wprowadził trochę kwaskowatości i bardzo fajnie ożywił smak całego ciasta. Wszystkie poszczególne smaki skomponowały się idealnie i ciasto smakuje rewelacyjnie pysznie!!! "
Składniki:
Biszkopt:
- 2 jajka
- mąki tyle ile ważą jajka
- cukru tyle ile ważą jajka
- ok. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (40g)
- 1 łyżka cukru
- 1 szkl. mleka
- 1/2 kostki masła lub margaryny
Masa śmietanowa:
- 1 1/2 szkl. śmietany kremówki 36%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 1/2 łyżeczki żelatyny
Inne składniki:
- krakersy (30 szt.)
- 1/2 puszki masy kajmakowej (puszka 400g)
- 3/4 słoika dżemu z czarnej porzeczki (słoik 400 g)
- kakao
Biszkopt: Zważyć jajka w skorupkach, i tyle ile gram zaważą, tyle zważyć mąki i cukru. Jajka ubić z cukrem na gęstą i puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do ubitych jajek i wymieszać delikatnie łyżką. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. Jeżeli biszkopt wydaje się nam trochę za wysoki, można delikatnie skroić wierzch.
Masa budyniowa: 3/4 szkl. mleka zagotować z cukrem, dodać rozrobiony w 1/4 szkl. mleka proszek budyniowy i ugotować budyń. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą i gładką masę.
Masa śmietanowa: Żelatynę rozrobić w niewielkiej ilości gorącej wody i zostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem, dodać żelatynę i zmiksować całość.
68 komentarze:
może nie prezentuje się zbyt ładnie? chyba żartujesz!
Ciasto w moim guście:) przypomina mi troszeczkę "3 BIT".
Ale wygląda kusząco, musi być obłędnie pyszne :)
Idealne i tyle ma smakowitych warstw!
Przepięknie wygląda i na pewno tak też smakuje!
zrobiłoby u nas furorę:)
Prezentuje sie doskonale! Musi byc przepyszne.
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
idealny przekładaniec!! wygląda niesamowice
Nie prezentuje się ładnie???!! No chyba żarty sobie robisz!!:):) Ciasto wygląda fantastycznie i od razu chce się sięgnąć po kawałek!!
Pozdrawiam serdecznie:)
jakie równiuteńkie warstwy! ciasto wygląda cudnie :)
No, kochana, bez kokieterii proszę, jak to nie prezentuje się ładnie?! Jest idealne, jak każda z Twoich propozycji i niebezpieczne, bo ilość przepysznych warstw może doprowadzić do obłędu kubki smakowe zjadaczy :)
Jest piękne i na pewno pyszne!
Przepiękny kawałek. I z masą kajmakową to biorę z zamkniętymi oczami:)
o rany!
zachwyca mnie ten widok
Prawdziwe, królewskie ciasto. W sam raz na udekorowanie nowego roku :)
patrzę na zdjecie i pieknie wygląda , wiec rozumiem śmiech u poprzedników po przeczytaniu pierwszego zdania :D jest piekne!
wygląda na pyszne - ten kajmak i budyń kuszą szczególnie:)
piekne ciacho Kochana ;* wyglada prze-prze-pysznie! :)
Pieknie dziekuje za te wszystkie pochwaly :-)
W ogole zastanawialam sie czy pokazywac to ciasto, gdyz tak jak pisalam nie da sie go ladnie i rowniutko pokroic, a ja lubie jak jest tak idealnie:-) Pod naciskiem noza te wszystkie warswy sie troche rozmazuja, ale za to smak jest pyszny! I jezeli sie Wam takie ciasto podoba to sie bardzo ciesze:)
Serdecznie pozdrawiam:-)
aaleeeż bym zjadła teraz cos takiego ;))) pychota :)
Jak dla mnie prezentuje sie pięknie i bardzo apetycznie! Świetny ten dodatek dżemu, fajne warstwy, ogólnie super!:)
Piszesz o składzie m.in.:
"mąki tyle ile ważą jajka
cukru tyle ile ważą jajka"
Czyli ile (kto by ważył jajka, a jeśli już, to ze skorupką, czy bez, czy tylko żółtka, czy i białka)?
Co do masy budyniowej:
"1 budyń śmietankowy lub waniliowy
"1/2 kostki masła lub margaryny
Jaki budyń (z cukrem, czy bez) i w jak wielkim opakowaniu?
Co do masa śmietanowej:
"1 szkl. śmietany kremówki"
Czy kremówka 30%, czy 36%?
Co do innych składników:
"1/2 puszki masy kajmakowej
3/4 słoika dżemu z czarnej porzeczki"
Jak duża ta puszka masy kajmakowej? Są małe i większe, wiec ile gramowe?
Słoiki też są różne, więc najlepiej ile gram tej porzeczki?
Pozdrawiam w Nowym Roku
Maciej
jak to zawsze u CIebie, wygląda fantastycznie :) wpadnę tu w okolicach moich urodzin po przepis :)
Świetnie się prezentuje, te warstwy są piękne:)
Ciasto warstwowe? Słodka rozkosz!
Zapraszam do mnie! :)
Piękne ciasto, zdjęcie również piękne, można wiedzieć jakim aparatem je robiłaś?.)))
to jakis sen,to nie moze byc prawdziwe ciasto,o matkoooo........................jutro zrobie,dzieki,pozdrawiam,Maja38.
Kochana, prezentuje się wyśmienicie! Ach, napatrzeć się nie mogę!
idealnie wygląda... piękne!
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Ciekawe, czy doczekam się tu dokładniejszego (o co wcześniej pytałem) opisu ilości potrzebnych do wykonania tego przepięknego ciasta składników...?
Maciej
Droga Kachno,
Co do bloga http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com, to zdjęcia potraw tam zamieszczone są, delikatnie "mówiąc", niesmaczne...
Litości:(
Esteta
przecież pięknie wygląda!!! nie bądź taka perfekcyjna ha ha ha, wierzę, że smakuje bo na takie wygląda:) buziaki
Bardzo fajnie się prezentuje! I równiez brzmi smacznie :)
Piękne kolorowe ciasto, wygląda na bardzo apetyczne, :P)
niezły dowcip z tym wstępem "może nie wygląda zbyt ładnie..." :)) Kochana, wygląda genialnie! :) i jeśli smakuje choć w połowie tak dobrze, jak wygląda, to jest przepyszne :) a przepis zapisuję i pewnie szybko wypróbuję! :) pozdrawiam cieplutko :)
Nie wiem czy tajemnicą jest marka aparatu, czy nie miałaś czasu odpisać,pozdrawiam;))
Nie rozumiem słów, że "może nie prezentuje się ładnie" ... bo jak dla mnie prezentuje się wyśmienicie i chętnie zjadłabym spory kawałek:)
Zabójczo pysznie wygląda, dałabym się za takie pokroić na chwilę obecną :)
Pozdrawiam serdecznie!
idealne...;) jak zawsze u Ciebie;)
Może i nie daje się pokroić, ale Tobie się to udało. Wygląda wspaniale.
Pięknie Wam dziękuje za takie pochlebne komentarze pod adresem powyższego ciasta, bardzo miło się je czyta:)
Teraz kilka słów do osób pytających: przepraszam, ze trochę mi zeszło z odpisaniem, ale wcześniej nie miałam wolniejszej chwili.
Maciej - przepis już uzupełniłam o dokładniejsze dane, mam nadzieję, że teraz jest już jaśniej:)
megii013 - to zdjęcie robiłam aparatem CanonG5.
Pozdrawiam serdecznie:)
masz magiczny nóż i świetny program do obrabiania zdjęć :P, skoro twierdzisz ze nie prezentuje się ładni i nie kroi się dobrze. Super wygląda i właśnie miałam spytać czy masz jakiś specjalny szeroki nóż? Mmmmnaim
pozdrawiam =D
Wielkie Dzięki, Ago, za uszczegółowienie przepisu.
Maciej
Koleżanka jak zwykle przesadza, bo nie dość,że ciastko wzbudziło ogólny podziw za te równości, to jeszcze rozbudziło uśpione ślinianki :) Miamuśne jak nic :) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Świetne i tyle pysznych warstw!
Wygląda pięknie .Cudo .Pozdrawiam serdecznie
bardzo dziękuje:)
Nie używam jakiegoś specjalnego noża do krojenia, mam taki jeden długi i szerszy, do tego zdecydowane ruchy i jakoś wychodzi to krojenie:)
Co Ty opowiadasz?? To ciasto jest piękne i wspaniale pociete!!! I gama tych smaków. Mniam!!
Ależ to misi być pyszne...a jak wygląda..no cudo
:)))
Juz po komentarzach widac jakioe to ciacho musi byc wypasione ..jest urocze...wiem ze u mnie znikneloby w trymiga:)bo takie moje chlopaki lubia najbardziej:)Aga wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)
wygląda przepysznie :) przepis na pewno wypróbuję ;)
wow jakie szaleństwo, bosko wygląda
Piękne ciacho :-) Jak dla mnie wygląda cudnie :-)
jak mogłam przeoczyć to cudo?!? boskie!!!!!!!
Pysznie to wygląda, z chęcią zrobię, ale dla mnie musi być wersja bez kakao.
dziękuję:)
oczywiście kakao można pominąć i zastąpić np. tartą czekoladą lub innymi lubianymi dodatkami:)
Jak to się nie prezentuje? Przecież wygląda prześlicznie :D Ładne, równe warstewki i całość mówiąca "zjedz mnie". Jak dla mnie rewelacja :]
mam zamiar zrobić to ciasto, mam masę kajmakową kokosową, myślisz, że będzie pasować?
Zauberi - to ciasto robiłam i z masą krówkową o smaku orzechowym i czekoladowym i za każdym razem było smacznie, więc masa kokosowa też się sprawdzi:)I jeszcze przyszło mi na myśl, że na wierzch można dać np. wiórki kokosowe podprażone na patelni na złoto, a wtedy całość będzie utrzymana w tonie kokosowym. No, ale to już jak kto woli:) Pozdrawiam serdecznie:)
:) dzięki za podsunięcie pomysłu, tak właśnie zrobię i dam znać jak wyszło
zrobiłam :), wszystkim bardzo smakowało, jednak musiałam zwiększyć ilość składników żeby wyszły mi warstwy takiej grubości jak na zdjęciu. Szczególnie mało wyszło mi budyniu i strasznie ciężko się go rozsmarowywało :/, mogłabyś mi jeszcze zdradzić jakiej śmietany używasz? Ja Piątnicy i jej też wyszło mało, musiałam dać prawie 2 szklanki a i tak warstwa nie była bardzo gruba
Zauberi - nie wiem w jakiej foremce robiłaś to ciasto, bo podane składniki to są na taką małą foremkę.
Co do śmietany, to powiem Ci że różnie to bywa, ale ostatnio używam przeważnie z Biedronki 330 ml(na opakowaniu napisane jest, że z Piątnicy). Zawsze się bardzo dobrze się ubija i jest ok. Zauważyłam tylko taką pomyłkę w przepisie, że napisałam 1 szkl śmietany, a powinno być 1 1/2 szkl. Przepraszam, ale naprawdę dopiero teraz to zauważyłam.
Mam nadzieję, że mimo tych wszystkich trudności to chociaż Wam trochę smakowało to ciasto:)
Smakowało nam bardzo :), ciasto zniknęło ekspresowo :) na pewno powtórzę przepis, też robiłam w małej foremce. Ale ta śmietana która kupujesz jest taka gęsta czy rzadka? Bo moja w zasadzie to była tak gęsta, że nie zwiększyła za bardzo objętości, może dlatego mało jej wyszło?
Zauberi - ta śmietana jest rzadka, prawie jak mleko. Ładnie się ubija i przez to robi się jej więcej. A jak Twoja była gęsta to raczej się nie napowietrzyła ubijaniem i tak jak piszesz, przez to nie zwiększyła objętości.
O! Pewnie dlatego tak mało jej wyszło ;), dzięki za informacje, pozdrawiam
Rewelacyjne ciasto !!!
Prześlij komentarz