" Proste i szybkie w przygotowaniu i można go zrobić nawet wtedy, gdy nie mamy na stanie jajek, bo akurat w tym przypadku są całkowicie zbędnym składnikiem. Ja oczywiście zmniejszyłam ilość cukru i dodatkowo dałam jeszcze gorzką czekoladę, co bardziej wzbogaciło smak. Bardzo podoba mi się ten kolor ciasta, który wyszedł dość ciemny, taki głęboko czekoladowy. Ciasto jest miękkie, takie trochę jakby gąbczaste, a w smaku fajnie czekoladowe. "
Składniki:
- 1 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. cukru (dałam 1/2 szkl.)
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka octu
- 1 szkl. wody
- 50 g gorzkiej czekolady startej na tarce
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C z termoobiegiem. Foremkę 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W większej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, sól i czekoladę. Dodać składniki płynne: olej, ocet i wodę. Wszystko wymieszać trzepaczką i przelać do blaszki. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30-35 minut, do suchego patyczka. Gdy ciasto wystygnie posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Przepis z programu "Łatwe przepisy na wielki apetyt" (Mad Hungry with Lucinda Scala Quinn).
44 komentarze:
Mnie też bardzo podoba się ten głębokobrązowy, niemal czarny kolor ciasta. Musi być przepysznie czekoladowe!
Czekoladowe, mmniamm, aż chce się monitor ugryźć.
Bardzo smaczna propozycja.
Aż trudno uwierzyć, że takie cudo powstało bez jajek!
Jak ty to robisz, że Twoje ciasta są idealne wręcz jak od linijki?
Bardzo fajne, nigdy nie piekłam ciasta bez jaj. Wygląda tak kusząco, że warto spróbować :)
Pozdrawiam!
Bezjajeczne, ale na pewno nie bezsmakowe! Wyglada oblednie, a gleboki kolor mnie zachwyca.
Raz zapomiałam dodać jajek do ciasta i też było pyszne...
Ładne, puszyste ciasto, wygląda świetnie!!!
Czekoladowa rozpusta! To pewne :)
wygląda bosko!!!
dodane do wypróbowania ;)
Kolejne wspaniale ciacho Agnieszko ;-)* brawo!
Piękne. I pewnie smakuje jak kwintesencja czekoladowości.
Rewelacja! Zapisane do zrobienia! Piękne, tak mega czekoladowe, że aż ... brak mi słów!
ciasto idealne :) wersja bez jajek z pewnością się przyda :)
piękny! zgadzam się z Magdą, że ma cudowny głęboki czarny kolor... cudo! bardzo lubię wszelkiego rodzaju wypieki z dodatkiem czekolady, a tu jej nie brakuje :)
cudowne, piękny kolor, ciekawa, jak określiłaś, gąbczasta struktura, no i bez jaj, bardzo fajny przepis :)
wygląda jak puszek:)
uwielbiam takie ciasta:)
Rewelacja! Piękny kolor :)
cudowny kolor! idealnie komponuje się z cukrem pudrem
Po prostu idealne :D
dziękuję:)
Zapisuję przepis! Muszę je zrobić! :)
Bardzo, ale to bardzo czekoladowe. Super.
No kolorek ma super i jest takie "lekki" w swym wyglądzie :D
Mmm - czekoladowe ciasto to jest to :)
Wygląda obłędnie pysznie :)
Dla mnie idealny przepis ,bo często mam ochotę coś zrobić a nie ma jajek i chętnych żeby po nie iść .Pozdrawiam
Właśnie zrobiłam, jest pyszne ,zniknęło zanim ostygło ;) ale nie wyrosło tak ładnie(ale zakalca nie ma). Tylko gdzie błąd? W jakiej temperaturze ma być woda?Pokojowej?Przegotowana czy z kranu? Zamiast aromatu dałam 16 cukru wanilinowego,może coś tutaj?
Bardzo dziękuję za przepis, dołącza do moich ulubionych ciast :)
Czekoladowe, coś dla mnie ;)
Woda ma byc ciepla czy zimna? I czy piekatnik musi miec termoobieg?
Anonimowy - ja używam wody w temperaturze pokojowej, a jeżeli chodzi o pieczenie to piekłam i z termoobiegiem i bez, i zawsze wychodzi:)
To miało być moje pierwsze ciasto, nie sprawdziłem wymiaru blachy, było ~20x45cm, he został mi spalony placek. A mówią że najlepszymi kucharzami są faceci.
Anonimowy - czasami i najlepszym kucharzom zdarza się wpadka:) ale co tam, następnym razem na pewno będzie lepiej:) Pozdrawiam:)
Właśnie upiekłam to ciasto. Zrobiłam podwójną porcję. Wygląda pięknie :) Kolor rzeczywiście niesamowity. Dodałam gorzką czekoladę z nadzieniem piernikowym i ma bardzo fajny aromat. Piekłam ok. 50 min. ,ale z podwójnej porcji, w temp.180 stopni, piekarnik góra-dół. Ciasto ma fajną konsystencję i ładnie wyrosło. Nie mogłam się oczywiście powstrzymać i posmakowałam ;) Pycha!!!! Bardzo czekoladowe!!!Dziękuję za przepis!!1 :) :) :)
Anonimowy - jakże miło mi czytać takie słowa:) cieszę się bardzo, że ciasto się udało i smakowało:) Pozdrawiam:)
wszyscy zachwalają obrazek a ja pochwale smak...bo natychmiast po przeczytaniu przepisu upiekłam je...bardzo pyszne, choć troszkę udoskonaliłam i dodałam skórkę pomarańczy i dodatkowo kawałki czekolady:) POLECAM
Powiem szczerze, że gdy go wyciągałam i zobaczyłam jego CZARNY kolor - przeraziłam się, że spaliłam! Nie mogąc się powstrzymać ukroiłam kawałek i jest naprawdę pyszny! Tylko nie wiem czemu mi nie urósł :( Może przez to, iż nie dodałam ekstraktu z wanilii? Aczkolwiek posmarowałam go bitą śmietana i na wierzch dodam galaretkę, albo startą czekoladę :) Jeszcze nie wiem :P Przepis jak najbardziej na TAK, polecam
Fajny przepisik :D na pewno wypróbuje
Ciasto piecze się w piekarniku, oby wyszło. A przepis bez jajek jak najbardziej do wykorzystania na szybkie ciasto do kawki. Pozdrawiam
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
53 yrs old Associate Professor Shane Brumhead, hailing from Cowansville enjoys watching movies like Los Flamencos and 3D printing. Took a trip to Historic Fortified Town of Campeche and drives a C70. przeczytac pelne informacje o
Prześlij komentarz