" Tym razem nie będzie słodko, lecz wytrawnie, ale za to również bardzo, bardzo smacznie. Zapraszam więc na kawałek pizzy:) A już niedługo pojawią się mazurki..."
Składniki:
Ciasto:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1/2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki suszonych ziół (dałam oregano i bazylię)
- 1 szkl. ciepłej wody
- 50 g drożdży świeżych
- 3 łyżki oliwy/oleju
- szczypta cukru
Sos pomidorowy:
- puszka pomidorów bez skórek
- 2-3 ząbki czosnku
- zioła (oregano, bazylia)
- sól, pieprz
- ok. 1 łyżeczki cukru
Dodatki:
- 400 g szpinaku mrożonego
- mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- pierś z kurczaka
- przyprawa gyros
- papryka czerwona
- ser żółty
Przygotować
ciasto: W misce wymieszać mąkę, cukier, sól i zioła. Do większego kubka
lub innego naczynia pokruszyć drożdże, dodać cukier, wlać wodę, olej i
wszystko dokładnie wymieszać. Wlać do mąki i wymieszać najpierw łyżką, a
potem zagniatać ręką kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i
elastyczne. Ciasto włożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia
(u mnie podwoiło objętość w ciągu ok. 20-30 minut). W czasie, kiedy
ciasto rośnie należy przygotować sos i dodatki.
Przygotować
sos: Pomidory z puszki zmiksować blenderem razem z czosnkiem i ziołami. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotować
dodatki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać i
razem z cebulą zeszklić na oliwie. Dodać zamrożony szpinak i podgrzewać
aż się odmrozi. Wszystko razem przesmażyć, żeby odparował nadmiar wody. Zostawić do wystygnięcia. Pierś z kurczaka pokroić na drobne kawałki, wymieszać z przyprawą i podsmażyć, żeby się zrumieniła. Paprykę pokroić na drobne paseczki, ser żółty zetrzeć na tarce.
Piekarnik
rozgrzać do temperatury 200 st. C z termoobiegiem. Wyrośnięte ciasto
podzielić na dwie części, na papierze do pieczenia (lub blaszce)
uformować dwie pizze o średnicy 30 cm, można też i większe, wtedy ciasto
będzie cieńsze. Ciasto posmarować sosem, posypać większą częścią sera żółtego, rozłożyć szpinak, pierś z kurczaka, paprykę i posypać resztą sera. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut, aż brzegi będą
rumiane.
Przepis na ciasto pochodzi z tej strony.
30 komentarze:
Zdecydowanie moje smaki ;) Szpinak uwielbiam pod każdą postacią, chociaż z dzieciństwa nie mam zbyt miłych wspomnień :)
Lubię:) Ostatnio jadłam ze szpinakiem i gorgonzolą, ależ mi smakowała!:)
Wygląda wspaniale, narobiłaś mi ochoty na jedzenie...a dopiero co jadłam śniadanie:))
Hello!
I invite you to visit Blogspot Directory
I am a member of Directory Blogspot and I create
I think this community could also interest you.
We are fortunate to be on the Blogspot platform that offers the opportunity to speak to the world.
His goal: to familiarize your blog, and thus the possibility to exchange with various countries, whether cultural or other
The more people and more opportunities it will give, you are some sort of ambassador of this blog, it has also to do you know after contact set your friends!
To find out, click on the link below:
http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/
I wish you a great day
friendly
Chris
oo, pyszności :) szpinak na pizzy jest rewelacyjny
na szczęście nie mam żadnych wspomnień z dzieciństwa związanych ze szpinakiem, więc zajadam w każdej możliwej postaci, a że pizzę uwielbiam, to Twoja wersja szczególnie przypadła i do gustu (małą osobistą korektę musiałabym poczynić w związku z kurczakiem)
Wyobrażam sobie jaka musiała być pyszna :)
już nie mogę się doczekać tych Twoich mazurków! znając Twoje pomysły, talent, umiejętności i wyobraźnię już teraz wiem, że będą oszałamiające!
pizza w domowym wydaniu żadnej innej nie dorówna.
jest taka... nasza, przygotowana wg siebie, swoich upodobań.
a zarazem... już nie jest taka niezdrowa ;]
mam ogromną ochotę na to danie i koniecznie wypróbuję przepis...
Na pizzę zawsze mam ochotę:)
Wygląda fantastycznie. Moje smaki :)
uwielbiam pizze
0 ja jak smakowicie wygląda, wpadam na kawałek:) pozdrawiam
dziękuję:) i zapraszam na poczestunek:)
wspaniala pizza ;-) az mi slinka pociekla!
szpinak i jego najlepszy przyjaciel kurczak i to na pizzy :D
pizzy ze szpinakiem jeszcze nigdy nie jadłam, ale wyobrażam sobie, że może być smakowita : )
O jejuuuuu! Niech ktoś powstrzyma mnie przed ślinieniem się - cudo! Ps. Wiem, że to mało po włosku, ale ja do pizzy daję olej rzepakowy - ma więcej omega 3, a tego w naszym klimacie brakuje ;)
fantastyczna pizza, dodatki akurat w moim guście :)
Widzę, że trafiłaś w gusta wszystkich, a przynajmniej więksości. Nie inaczej jest ze mną :)
Nie miałam jeszcze okazji wypróbować pizzy ze szpinakiem, ale wygląda bardzo apetycznie :)
Fantastyczne dodatki! Jutro robię pizzę, strasznie mnie zachęciłaś!
jeszcze nigdy nie jadłam pizzy ze szpinakiem. Ta wygląda fantastycznie;)
Oszałamiający wygląd ! I te kolory...marzenie....Kto mi taką upiecze?
Można powiedzieć, że to taka wiosenna pizza. Pycha :)
Aga, pizza wygląda niesamowicie apetycznie! nawet nie wiesz, jakiej ochoty mi narobiłaś :)
bardzo dziękuje:)
Rewelacyjne połączenie smaków, jedno z moich ulubionych
mmm dziękuję wyszła świetna ;)
planeta fm - super, że smakowała:)
Prześlij komentarz