czwartek, 15 marca 2012

Ciasto pomarańczowe - najlepsze!



" Wspaniałe ciasto o cudownym aromacie pomarańczy!!! Jest naprawdę intensywnie pomarańczowe, zarówno jeśli chodzi o smak jak i zapach. A do tego, ma jeszcze piękny żółto-pomarańczowy kolor, taki prawdziwie wiosenny. Ciasto jest mięsiste, wilgotne, cudownie aromatyczne i bardzo pyszne. Jak dla mnie jest po prostu idealne i najlepsze. Jest jak powiew zbliżającej się wiosny. Gorąco polecam:) "


Składniki:

  • 3 pomarańcze
  • 210 g cukru (dałam 100 g)
  • 4 łyżki maślanki
  • 3 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Keksówkę o wymiarach 12 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć skórkę z dwóch pomarańczy (ja starłam z trzech). Wycisnąć sok ze wszystkich pomarańczy. Cukier i skórkę umieścić w malakserze i zmiksować, aż cukier nabierze pomarańczowego koloru i smaku. Wyciśnięty sok wymieszać z maślanką, dodać pomarańczowy cukier, jajka, oliwę i zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, dodać do składników mokrych i wymieszać. Przelać do keksówki, wstawić do piekarnika i piec ok. 55 minut (ja piekłam 45 minut).

Przepis pochodzi z tej strony.


37 komentarze:

Maggie pisze...

Wyglada naprawde wspaniale - i na pewno rownie dobrze smakuje. Uwielbiam cytrusowe wypieki :)

Kamila pisze...

Smaczniutko i tak aromatycznie!

ewelajna pisze...

Aga, naprawdę śliczne! Myślę, że można je upiec w formie babki i będzie nie tylko wspaniałym smakiem, ale i cudną ozdobą na Wielkanoc:)

Shiral pisze...

Wilgotne i w dodatku o smaku pomarańczy, musi być pyszna:)

Dzikowiec pisze...

Pięknie wygląda!

Samantha pisze...

Wspaniałe ciasto pomarańczowe, pięknie wyrosło !!!

Dusia pisze...

piękne! choć w domu nie zrobiłoby furory, pewnie narzekali by że za suche, że bez dodatków :) ja bym z chęcia zjadła.

mojetworyprzetwory pisze...

Przepiękne, pachnie mi aż tutaj! I moje pomarańcze na mnie zerkają....;)

mari pisze...

Niebo w gębie.

margot pisze...

wygląda na pyszne

madzik pisze...

Wygląda bardzo apetycznie, a jak musi pachnieć ... pycha, zapisuję sobie przepis koniecznie do wypróbowania :)

Helen pisze...

Przypomina wyglądem nieco babkę:)

Asia pisze...

Zrobiło się tak wiosennie i słonecznie :-) Cudne ciasto :-)

Ale babka i robi to co lubi pisze...

Zapisuję! na pewno zrobię - jest przepiękne:)

slyvvia pisze...

Piękny kolor i już czuję ten zapach :D

kruszyna pisze...

Widać, że jest fajnie wilgotne, a zarazem takie puszyste i nie za ciężkie. Podoba mi się! :)

Majana pisze...

Mmmm, wygląda znakomicie! Puszyste,pachnące, pyszne :)

pieczarka mySia pisze...

Wspaniale ciacho Agnieszko! :)

zapisuje do zrobienia ; )*

Kaś pisze...

poproszę kawałek :)
albo dwa :D

Beata pisze...

Wspaniałe, koniecznie do wypróbowania!

Izaa pisze...

cudne!!! ja bardzo lubię cytrynowe wiec i pomarańczowe z pewnością by mi smakowało

magda k. pisze...

Bardzo lubię takie ciasta :)

Avelina pisze...

Uwielbiam takie ciasta, a to wygląda szczególnie apetycznie :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

wyglada na naprawdę wilgotne, a takie lubie:) sliucznie bedzie również wygladać w babkowej foremce:)

Emma pisze...

czy ta oliwa jest tu konieczna? wolałabym zastąpić ją zwykłym olejem, który po podgrzaniu nie robi się rakotwórczy :)

burczymiwbrzuchu pisze...

Co tu dużo mówić, uwielbiam pomarańcze, więc i Twoje ciasto polubię :)

Kasia pisze...

Cudowna struktura ciasta - zatęskniłam za zapachem pomarańczy :)

kachna pisze...

jaki piękny słoneczny kolor :) świetne ciasto!

pozdrawiam!

Bea pisze...

Faktycznie brzmi mega-pomaranczowo! Jesli zdaze, to bedzie w weekend :)

Pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

Wczoraj upiekłam,niestety poszło do kosza. Powód to totalny zakalec -proponuję zamienić sok z 3 pomarańczy na ....ml soku.
Ponadto skorka spowodowała bardzo silną,nieprzyjemną goryczkę.Nie wiem ,czy to wina pomarańczy,których użyłam cz też skórki było za dużo.

Pozdrawiam
Maria

aga pisze...

bardzo wszystkim dziękuje za tyle miłych słów:)
Emma - spokojnie możesz dać olej:)
Maria - wielka szkoda:( jesli chodzi o sok, to miałam zamiar odmierzyć, ale zwyczajnie zapomniałam, tak na oko to może było ok. 1/2 szkl. Co do skorki, to może przy ścieraniu dostało tam więcej tego białego albedo, bo to ono powoduje goryczkę. U mnie przy takich ilościach skorki jak podałam, nie było gorzkiego posmaku, tylko pomarańczowy aromat i smak. Szkoda, ze nie wyszło bo jest naprawdę smaczne. Pozdrawiam:)

Anonimowy pisze...

Moje pomarańcze były bardzo soczyste i soku było znacznie wiecej niż 1/2 szkl.Myślę,że to jest główny powód zakalca.Skórka zdjęta była zesterem,bez śladu albedo,może taka uroda tych pomarańczy.Spróbuję jeszcze raz.
Pozdrowienia
Maria

aga pisze...

Maria - Pewnie było tak jak piszesz, i soku za dużo i gorzkawe pomarańcze i w efekcie nie wyszło. Ale trzymam kciuki, żeby kolejne podejście wypaliło bo ciasto jest naprawdę super:) Pozdrawiam:)

Anonimowy pisze...

Zakalec jak cholera ;(.
A tak chciałem śrubować...

aga pisze...

Anonimowy - hmmm... wielka szkoda:(

shinju pisze...

Upiekłam - pyszne wyszło :)

aga pisze...

shinju - przede wszystkim cieszę się bardzo, że się udało, bo wcześniej kilka osób pisało, że wyszedł im zakalec, czego u mnie nigdy nie było, a piekłam go kilka razy. No i oczywiście cieszę się bardzo, że ciasto smakowało:)

Prześlij komentarz