czwartek, 22 marca 2012

Mazurek kajmakowy z czarną porzeczką
i czekoladą



" U mnie w domu jakoś nie było tradycji pieczenia mazurków na Wielkanoc, z tego co kojarzę to też raczej nigdzie ich nie jadałam. Jako wypieki od zawsze kojarzyły mi się z dużą słodkością, przez co nie były dla mnie jakoś szczególnie zachęcające. Jednak teraz postanowiłam zmienić to swoje wyobrażenie, bo przecież można dobrać odpowiednie smaki, poziom słodyczy konkretnie pod swój gust, czy podniebienie, a wtedy na pewno będzie nam smakować. 
I ja właśnie tak zrobiłam:) Miałam otwartą puszkę masy kajmakowej, więc żeby nie wyjeść jej łyżką:) wybór padł na mazurek kajmakowy. Dla mnie, sam w sobie, byłby oczywiście za słodki, więc przełamałam tę słodycz kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki i gorzką czekoladą. Powiem Wam, że jest to połączenie znakomite, wszystkie smaki idealnie się ze sobą skomponowały i mazurek wyszedł bardzo, ale to bardzo pyszny. Muszę przyznać, że już od tego pierwszego podejścia rozsmakowałam się w tych wypiekach i z chęcią poczynię kolejne próby mazurkowania:) "


Składniki:

Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g masła
  • 50 g cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Wierzch:
  • 1/2 puszki masy kajmakowej (puszka 400 g)
  • dżem z czarnej porzeczki
  • gorzka czekolada

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, odłożyć małą część, a pozostałe ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki. Z pozostałego ciasta zrobić skręcone wałeczki i ułożyć je na brzegach ciasta. Nakłuć ciasto widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 20 minut na złoty kolor. 

Przestudzone ciasto posmarować dżemem, na to wyłożyć i rozsmarować masę kajmakową. Gorzką czekoladę rozpuścić na parze i ozdobić wierzch w dowolny sposób.

/Przepis własny/


48 komentarze:

ewelajna pisze...

Ja teraz tez mam otwartą puszkę kajmakową... A mazurek z porzeczką wygląda fantastycznie:). Już sobie wyobrażam połączenie tych smaków - nieźle to wymyśliłaś:)

majka pisze...

Aga, mazurek wyglada oblednie! U mnie w domu tez nie bylo tradycji pieczenia mazurkow. Czas najwyzszy to zmienic :)

Usciski.

pieczarka mySia pisze...

Wow! Cudowny mazurek Agnieszko :)

kaczodajnia.blogspot.com pisze...

Ten mazurek to chyba specjalnie pod mój gust zrobiony:) Na pewno jest pyszny, muszę wypróbować na święta. Zapisuję

Maggie pisze...

U mnie tez mazurkow sie nie pieklo, Mama zawsze cos kupowala... Za to u mojej babci ze strony taty zawsze pojawialy sie domowe mazurki i to wlasnie one byly najpyszniejsze. Ten wyglada naprawde odswietnie!

Ojciec Dyrektor pisze...

Świetnie wygląda i na pewno też tak smakuje. :)

Kamila pisze...

Świetnie to połączyłaś!

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Aga z tą czarną porzeczka to świetny pomysł, bo na pewno doskonale łamie słodycz karmelu ....oj pysznie wygląda to cudo:) juz się nie mogę doczekac mazurkowania:)

mojetworyprzetwory pisze...

Wspaniały! najlepsze połączenie jakie można sobie tylko wymarzyć!

Nemi pisze...

Nie przepadam za mazurkami, ale tym z chęcią bym się poczęstowała:)

Karmel-itka. pisze...

Wielkanoc już coraz bliżej, jak widać wyraźnie.
cudowny ten mazurek, Agnieszko! wspaniale połączenie, kruche ciasto, czekolada i porzeczka, okraszone kajmakiem.
jak dla mnie - wykwintnie i naprawdę smakowicie.

margot pisze...

ja tez robię często ,że na dół daje dżemy i właśnie tak-powidła , czarna porzeczka lub wiśnie, tylko sama gotuje puszkę z mlekiem i na mazurek wyjątkowo gotuje praktycznie cały dzień(od 6 do 8 godzin) , jest bardzo ,ale to bardzo ciemna, o wiele mniej słodka , pycha:D
Piękna prosta dekoracja
pozdrawia

kulinarne-smaki pisze...

rozkosz w gębie

Majana pisze...

Niesamowicie mi się podoba! Świetny jest. Może też na taki sie skuszę?
Super!:)

Ola pisze...

cudowny! i to połączenie czarnej porzeczki i kajmaku, musi być przepyszne :)

Kora Cynamonu pisze...

Cudowny, uwielbiam wszystko co ma w sobie czarną porzeczkę wiec tym bardziej zjadłabym to cudo:)

basia pisze...

bardzo mnie zachwycil ten mazurek, chetnie sprobuje..

Wiewióra pisze...

Prezentuje się wspaniale!!! może w tym roku zagości na naszym stole? tylko bez czekolady :)

kruszyna pisze...

Ależ fantastyczny ten mazurek! U mnie w domu również nigdy nie piekło się na święta mazurków i tak się zastanawiam, czy w tym roku jakiegoś nie upiec tak na sprawdzenie :)

Samantha pisze...

Bardzo efektowny i pyszne smaki :)

slyvvia pisze...

Niesamowicie wygląda :D

aga pisze...

Pięknie dziękuję za te wszystkie miłe słowa:) a tych co jeszcze nie piekli mazurków serdecznie zachęcam:)

Agnieszka pisze...

U mnie mazurki nigdy nie były tradycyjnym ciastem wielkanocnym...do czasu, aż ja zaczęłam je piec i teraz już nie wyobrażamy sobie bez nich świat. Twój wygląda bardzo apetycznie, podoba mi się dodatek czarnej porzeczki, fajnie przełamuje słodki smak kajmaku. :)

Avelina pisze...

Nie wyobrażam sobie świąt bez mazurka, a ten wygląda rewelacyjnie :)

Monica pisze...

Konsumowałam takowy mazur z rąk mojej mamy. Pyyyyyszny!

magda k. pisze...

cudny ten mazurek :)

asieja pisze...

i w moim Domu nie było mazurkowej tradycji, ale lubię je od jakiegoś czasu piec :-)

Kasia, Slodkie fantazje pisze...

Przepiękny Ci wyszedł ten mazurek, a zestawienie smaków cudowne, jak tylko będę robiła kajmakowy, który sam w sobie był dla mnie zawsze za słodki koniecznie dodam do niego dżem porzeczkowy :)

Z miłości do jedzenia pisze...

Jeśli wygląda tak, jak smakuje to zazdroszczę takiego wypieku :)

Chocoholiczka pisze...

Lecę do sklepu po kajmak i robię... Aż mi ślinka leci!!! :)

Kaś pisze...

miałam podobne podejście do mazurków, ale zaczynam się do nich przekonywać. Twój zdecydowanie kusi

Emma pisze...

mmm, zjadłabym taki kawałek..albo dwa :))

Wiera pisze...

Cukrzyca gwarantowana ;)
Dopiero zaczynam piec mazurki na święta i szukam inspiracji... On wygląda tak pysznie :)

flusso pisze...

Bardzo lubię kajmakowy, a tutaj tak ciekawie przełamany porzeczka - podoba mi się! Wygląda pięknie :)

aga pisze...

dziękuję:) i naprawdę polecam takie połączenie smakowe:)

lutka40 pisze...

U mnie też się nigdy nie piekło mazurków ,nie wiem czemu ,ale nie .Ja nawet nie bardzo pamiętam jak smakuje ,ale Twój wygląda wspaniale

piegusek1976 pisze...

ooo i to jest mazurek jak dla mnie gdyż te tradycyjne są za słodkie:) mam jeszcze nieco porzeczki z nalewki i chętnie ją wykorzystam do tego mazurka:) pozdrawiam

Usagi pisze...

Piękny mazurek, cudne połączenie smaków, bo wreszcie coś nie tylko słodkiego.

Patrycja pisze...

Ten dżem z porzeczki to obłęd w takim towarzystwie! Pysznie Aguś!

Monika pisze...

Kurczę, to juz chyba czas zdecydować się . co by tu dobrego przygotować na święta ;) Ten mazurek wygląda przepysznie, zapisuję!

aga pisze...

dziękuję:)

Karolina pisze...

Kupiłam dżem z porzeczki, reszta składników już czeka na święta;)

Kasia pisze...

wygląda obłędnie :) ja uwielbiam i kajmak i porzeczki, tylko nie mam jak piec połamana :/

Anonimowy pisze...

a gdyby tak dodać jeszcze orzeszki? :) czy to byłaby już burza i przegięcie smakowe?

sowa_nie_sowa pisze...

Ależ cuuuudowny ten mazurek! No po prostu zakochać się to mało!
Wprost krzyczy z ekranu, żeby sięgnąć po kawałek - zdjęcia pierwsza klasa!

aga pisze...

Anonimowy - dobry pomysl, spokojnie można posypać orzeszkami, fajnie by chrupaly:)

Dziekuję:)

Anonimowy pisze...

Witam, od Wielkanocy robiłam juz tego mazurka kilka razy, (z tym, że przepis na ciasto z innego bloga i na dużą blachę). Wszyscy się zakochali. Zdecydowanie obok ciasta czekoladowego z musem moje ulubione ciasto, bardzo niebezpieczne dla figury ale smak obłędny.

aga pisze...

Anonimowy - bardzo się cieszę, że aż tak smakuje:) Ten mazurek to też mój ulubiony, a czekoladowe ciacho po prostu pychota:) Ma to wpływ na nasze figury, ale co tam, czasami można sobie pysznie dogodzić:)

Prześlij komentarz