" Miałam otwarty duży słoik musu jabłkowego i szukałam pomysłu co mogłabym z nim zrobić. Gdy w szufladzie natknęłam się na budyń, to od razu połączyłam te dwa składniki w jedno ciasto. Soczyste, kwaskowe jabłka i delikatny, słodkawy budyń w maślanym kruchym cieście.
Wyszło naprawdę bardzo smacznie:) "
Wyszło naprawdę bardzo smacznie:) "
Składniki:
Ciasto kruche:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/3 kostki masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki śmietany kwaśnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa jabłkowa:
- ok. 700-750 g musu jabłkowego
- 2-4 łyżki kaszy manny (ilość w zależności od konsystencji musu)
Warstwa budyniowa:
- 2 budynie waniliowe/śmietankowe
- 3 szkl. mleka
- 3 łyżki cukru
Przygotować ciasto: Mąkę wymieszać z
cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło i razem rozkruszyć w
palcach, żeby powstała taka kruszonka. Dodać jajko, śmietanę i wszystko zagnieść
na gładkie ciasto. Podzielić na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Foremkę o wymiarach 20 x 24 cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć na tarce na dno foremki i delikatnie ugnieść palcami.
Mus jabłkowy wymieszać z kaszą manną i wyłożyć na ciasto.
Mus jabłkowy wymieszać z kaszą manną i wyłożyć na ciasto.
Przygotować budyń: 2 1/2 szklanki mleka
zagotować z cukrem, w pozostałej 1/2 szkl. mleka rozmieszać proszek budyniowy.
Na gotujące mleko wlać przygotowany budyń i gotować do zgęstnienia. Zostawić do lekkiego przestygnięcia. Gęsty budyń wyłożyć na mus jabłkowy. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40-50 minut w 180 st. C.
/Przepis własny/
37 komentarze:
Wspaniałe zdjęcie i wypiek cudowny!!! bardzo lubię takie budyniowce w połączeniu z jabłkami.
Szarlotka z budyniem to pyszny pomysł. Lubię:)
Twoja wygląda bardzo smacznie.
Miłego dnia:)
Przepyszne połączenie!
Kocham sie w takich polaczeniach :) ciasto pierwsza klasa! Poprosze kawalek do porannej kawy ;-)
Wygląda obłędnie!
Juz bym pobiegła do domu zrobić takie cudo :-).
Jedno co mnie zasmuca, to wielkość blaszki która występuje w większości przepisów-20x24cm. Dla naszej 4 osobowej rodzinki to stanowczo za mala ilość na takie wspaniałości :-)
Niestety jak tylko w domu mam budyń :) a szkoda, ciasto wygląda pysznie.
jedno z moich ulubionych ciast :)
Uwielbiam takie połączenia.
Uwielbiam szarlotki, wszystkie! Zaraz po sernikach to moje ulubione s=ciasto. Piękna ta Twoja szarlotka:)
Pozdrawiam:)
A wiesz, ze ja nigdy nie jadlam z budyniem? Podoba mi sie bardzo :)
Budyniowa szarlotka, nie jadłam takiej. Cudowna!
uwielbiam szarlotke z budyniem ....po prostu peozja:) pozdrawiam ciepło
Uwielbiam Twoje ciasta. Jesteś prawdziwą mistrzynią ;) Powiedz mi tylko kostka masła 200g czy 250 g? Może zrobiłabym je w weekend (chociaż podoba mi się jeszcze ta szarlotka z chmurką różową)
robiłam już szarlotkę z budyniem więc wierzę w to połączenie smaków:) pozdrawiam
Szarlotka z budyniem, to świetne połączenie smaków, wygląda przepysznie !
Ale za mną chodzi takie ciasto! Mniam
dziękuję za wszystkie miłe słowa:)
Lucy - zazwyczaj piekę na dwie osoby, więc stosuję małe foremki, ale wystarczy podwoić składniki i już mamy dużą blachę ciasta:)
Panna Malwinna - kostka masła 200g, i zachęcam żeby dodać do jabłek trochę imbiru, nadaje fajnego posmaku:) i jedna i druga smakuje fajnie:)
Pozdrawiam serdecznie:)
Boskie ciacho.
Piękne, jak zawsze..
szarlotka to moje ulubione ciasto, a budyniem tez nie pogardze ;)
Cudowna ta szarlotka, pieknie wyglada i chetnie przekonalabym sie, jak smakuje..
Uwielbiam takie ciasta:)
Aga, u Ciebie zawsze wypieki udane i tak wyglądają, że się chce je z monitora wydłubać i zjeść ;)
Po prostu znakomicie wygląda:)
Aga - wyglada bardzo smakowicie. Szarlotka na weekend to nie taki zly pomysl. Dziekuje za kuchenna inspiracje!
śliczne i bardzo smaczne ciasto:) uwielbiam
Bardzo apetyczne ciasto, poproszę o kawałeczek :)
Przepis zapisuje sobie koniecznie do wypróbowania bo uwielbiam takie smaki :) ciasto wygląda baaaardzo smakowicie.
Z wielka przyjemnoscia wpadlabym do Ciebie na takie ciacho :) Pysznosci!
dziękuję:) chętnie bym Was wszystkich zaprosiła na mały poczęstunek:)
Czekam z utęsknieniem na świeże owoce...
Kruche+jabłka+budyń = niebo w gębie. Kradnę kawałeczek do porannej herbatki :)
zrobiłam to ciasto i szczerze mówiąc nic specjalnego, wygląda lepiej niż smakuje
wczoraj upiekłam to ciasto i spodziewałam się czegoś innego, wygląda lepiej niż smakuje, nic specjalnego
wczoraj upiekłam to ciasto i spodziewałam się czegoś innego, wygląda lepiej niż smakuje, nic specjalnego
zrobiłam to ciasto i szczerze mówiąc nic specjalnego, wygląda lepiej niż smakuje
Prześlij komentarz