poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Pasztet z kurczaka



" Bardzo smaczny domowy pasztet. Może i jest przy nich trochę roboty, ale za to doskonale wiemy co jemy:) A jemy dobrze, zdrowo i smacznie:) Pamiętam, że od czasu kiedy po raz pierwszy upiekłam pasztet, to nigdy już nie kupiłam gotowego. Jak dla mnie taki domowy pasztet smakuje naprawdę pysznie i dużo, dużo lepiej od tych kupowanych w sklepach. Dzisiaj prezentuję jakby wersję podstawową, którą można wzbogacić np. o suszone pomidory, oliwki, fetę, suszone śliwki, morele, żurawinę, pistacje, pieczarki lub wszelkie inne dodatki na jakie mamy ochotę.
Do pasztetu przygotowałam też bardzo smaczny dodatek, ale o tym będzie w kolejnym poście. "


Składniki:

  • 2,5 kg udek z kurczaka (ok. 8 szt.)
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 3 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler korzeniowy
  • 1 duża cebula
  • 2 małe bułki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 1 opakowanie gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Udka umyć, włożyć do dużego garnka, dodać obrane warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, sól. Zalać wodą, tak żeby tylko przykryła wszystko w garnku. Gotować ok. 1 godz., aż mięso i warzywa będą miękkie. Warzywa można wyjąć wcześniej, żeby się nie rozgotowały. Zostawić do wystygnięcia. Zdjąć skórę i oddzielić mięso od kości. 
Wątróbkę oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Gdy się lekko zrumieni dodać wątróbkę i chwilę razem przesmażyć. Odstawić do przestygnięcia. Bułki namoczyć w rosole. 
Mięso, warzywa, wątróbkę z cebulą i bułki zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa na małych oczkach. Dodać jajka, gałkę muszkatołową, doprawić do smaku solą, pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli masa mięsna będzie za sucha można dodać trochę rosołu, ok. 1/2 szkl. 
Masę przełożyć do dwóch keksówek 12 x 26 m wyłożonych folią aluminiową. Wstawić do piekarnika i piec ok. 60 min w 180 st. C.


/Przepis własny/

31 komentarze:

Kamila pisze...

Uwielbiam takie pasztety! Wygląda przepysznie :) Pozdrawiam

pasjonatka pisze...

idealny dla mamy ;)

Agnieszka pisze...

zapisuję, musi być pyszny :)

Daria Anna pisze...

Ale wygląda przesmacznie, aż nabrałam na niego ochoty, a swój niedawno skońcczyliśmy :) Pysznie, bo domowo. Pozdrawiam.

pieczarka mySia pisze...

wyglada pysznie! :) fajny przepis Agus!

Samantha pisze...

Wygląda przepysznie, świetny przepis, pozdrawiam :)

majka pisze...

Nie ma to jak domowy pasztet :) Twoj wyglada przepysznie.

Usciski.

Anonimowy pisze...

Super pasztet. Mam tylko pytanie czy ta gałka muszkatołowoa to jedno opakowanie tartej gałki Kamisa, czy innej firmy?

Iwona [Escapade Gourmande] pisze...

Swięta racja! Pasztet domowy może i jest pracochłonny, ale warto go robić... Nie lubię tych kupnych, dlatego dla mnie taki to skarb! :)

aga pisze...

bardzo dziękuję:)
Anonimowy - obojętnie jakiej firmy, ja daję taką jaką akurat uda mi się kupić, ale najczęściej jest to Kamis lub Prymat.

Eilan pisze...

Wygląda bardzo apetycznie :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

wszystko co przygotowane w domu jest sto razy lepsze niz sklepowe:) a ile satysfakcji jak wszyscy zajadają to co przygotujemy:)

Patrycja pisze...

Wspaniały Aguś! Nie ma jak domowy!

Hania-Kasia pisze...

Bardzo fajna wersja pasztetu. Podoba mi się, że z lekkich składników.

Majana pisze...

Bardzo lubię ,pychotka!:)

piegusek1976 pisze...

uwielbiam taki domowy pasztet:) wspaniałe zdjęcia Aga:) pozdrawiam

madzik pisze...

Wygląda wspaniale a pomysł z dodatkami do niego jest świetny, będę musiała koniecznie wypróbować z suszonymi pomidorami.

świeże jeżyny pisze...

Pasztetu nigdy nie robiłam, ale może czas najwyższy się skusić! Pycha

judik1119 pisze...

Wygląda przepysznie! Pasztety z kurczaka bardzo lubię, ten by mi smakował, jestem pewna:)

Szarlotek pisze...

Już dawno przekonałam się ,że nie taki diabeł straszny jak go opisują a domowy pasztet wymiata wszystko :)

Kaś pisze...

sama nigdy nie robiłam i trochę się "boję", więc tym bardziej podziwiam Twój wspaniały pasztet

aga pisze...

dziękuję:)
Kaś - ja też trochę się zbierałam zanim poczyniłam swój pierwszy pasztet, ale mówię Ci, że nie ma co się bać, bo to naprawdę jest bardzo proste:)

lutka40 pisze...

Domowy najlepszy .Zapiszę sobie do zrobienia .Pozdrawiam

zjedz_mnie pisze...

Bardzo, bardzo apetycznie wygląda Twój pasztecik ;]

marinia pisze...

Świetny przepis, jak tylko nadarzy się okazja to skorzystam.

Anonimowy pisze...

mięsko ugotowane, wystudzone i zabieram się za mielenie...

aga pisze...

Anonimowy - trzymam kciuki, żeby wszystko poszło gładko:)

Anonimowy pisze...

pasztecik wyszedł nieziemsko pyszny!!!już gotuję kolejną porcję na pasztecik! jak ktoś napisał wczesniej-jak spóbujesz tego, to każdy sklepowy bedzie gorszy! polecam, bardzo prosty i przepyszny przepis:)

aga pisze...

Anonimowy - super! bardzo się cieszę, że smakuje:) i prawda jest taka, że najlepszy to tylko domowy, własnej roboty:)
Pozdrawiam serdecznie:)

Anonimowy pisze...

1 opakowanie gałki czy to nie za dużo

Anonimowy pisze...

czy zamiast bułki można dodać otręby? jeśli tak to ile??
pozdrawiam

Prześlij komentarz