" W pierwszej kolejności serdecznie Wam dziękuję za świąteczne życzenia:)
A następnie zapraszam na marchewkowe ciasto o lekko korzennym aromacie i delikatnej pomarańczowej nucie. Czyż to nie brzmi apetycznie? Wszystkie dodatki bardzo dobrze się razem skomponowały i ciasto wyszło bardzo smaczne. Przepis podaję z niewielkimi moimi zmianami, tzn. zwiększyłam proporcje na moją foremkę, a zmniejszyłam ilość cukru i oleju. Ciasto jest miękkie, sprężyste, wilgotne i zostało zjedzone ze smakiem:) "
A następnie zapraszam na marchewkowe ciasto o lekko korzennym aromacie i delikatnej pomarańczowej nucie. Czyż to nie brzmi apetycznie? Wszystkie dodatki bardzo dobrze się razem skomponowały i ciasto wyszło bardzo smaczne. Przepis podaję z niewielkimi moimi zmianami, tzn. zwiększyłam proporcje na moją foremkę, a zmniejszyłam ilość cukru i oleju. Ciasto jest miękkie, sprężyste, wilgotne i zostało zjedzone ze smakiem:) "
Składniki:
- 265 g mąki pszennej
- 60 g jasnego cukru muscovado (dałam ciemny)
- 60 g zwykłego cukru
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 150 ml oleju
- 110 ml. soku pomarańczowego
- 4 jajka
- 210 g startej marchewki
- skórka z 1 dużej pomarańczy
/Przepis pochodzi ze strony BBC GoodFood, z moimi zmianami/
37 komentarze:
Piękne to ciasto. Bardzo apetycznie wygląda , a połączenie marchewki i pomarańczy jest moim zdaniem przepyszne:)
Pozdrawiam.
wygląda pięknie, ja właśnie wczoraj robiłam marchewkowe ciacho, ale takie bez mąki, więc miało zupełnie inną fakturkę:)
Fantastyczne ciasto Aga :) Nie dziwie sie, ze zostalo zjedzone ze smakiem :)
Usciski.
|O jak dawno nie robiłam żadnego marchewkowego ciasta. I narobiłaś mi smaka!
Tyle słyszałam o tym cieście, ale jeszcze nigdy nie miałam okazji go spróbować :-( chyba wkońcu muszę sama je zrobić :-, bo wygląda super :-)
Świetne ciasto :)
To chyba moj ulubiony przepis na ciasto marchewkowe - czesto do niego wracam, jest naprawde pyszne. Pieknie ci wyszlo!
Od dawna mam ochote na marchewkowe ciasto, przepisow do wyprobowania sporo ale Twoj bardzo mnie kusi.
bardzo lubię ciasta marchewkowe, a to wygląda wyjątkowo apetycznie :)
Ciasto marchewkowe! MNIAM!U mnie na blogu tort marchewkowy! :)
Moja rodzina męczy mnie o ciasto marchewkowe, teraz wiem skąd czerpać inspiracje:)
Wspaniale ciasto Agnieszko ;) i jak zwykle piekne zdjecie ;-)
Jak marchewkowe, to ja poproszę :)
piekny kolor ma to ciacho ....i mimo tego, zę po świętach słodko jeszcze to chętnie zjadłabym jego kawałek:)
Bardzo fajny przepis, bardzo smacznie ciacho na zdjęciu wygląda. Mam bardzo podobny przepis tylko z dodatkiem mandarynki. Chyba mi życia zabraknie na wypróbowanie wszystkich przepisów, które wciągam na listę "do zrobienia" ;-)
Pozdrawiam!
uwielbiam marchewkowe! pięknie Ci wyszło:)
juz od dawna mam na nie ochote ;)
nie ma za co dziękować!
a jak spędziłaś święta? udały się? na pewno!
piękne ciasto. wygląda ponętnie - a ja lubię marchewkowe, szczególnie takie ładnie wyglądające. poczęstuję się kawałeczkiem.
Oczywiście, że brzmi apetycznie. Ba i też tak wygląda.
uwielbiam takie ciasta :)
oooooooooo.... ciasto marchewkowe <3 ubóstwiam!
Troszkę inna wersja klasycznego ciasta marchewkowego? Nieco bardziej orzeźwiająca...pycha :)
kolejny raz idealnie :)
dziękuję i pozdrawiam:)
Uwielbiam ciasto marchewkowe, tylko ja przekładam kremem.
Jakim cudem ja jeszcze nie upiekłam ani jednego ciasta marchewkowego? :(
Twoje wygląda tak apetycznie...
Bardzo lubię marchewkowe i w dodatku z pomarańczą...
Robiłam marchewkowe z ananasem, a wersja z pomarańczą również mi się bardzo podoba, więc następnym razem do spróbowania :)
Marchewkowe uwielbiam!
przepadam za tym ciastem :)
Ostatnio ciasto marchewkowe jest bardzo na topie. Twoje wygląda smakowicie.
A ja się nie mogę przekonać do tych marchewkowych ciast :/ Może się kiedyś odważę ;)
Pyszności. Ja bym tylko zamieniła pudrową posypkę na grubą warstwę lukru, ale poza tym wspaniałości :-)
dziękuje:)
Olivia - ja też się trochę zbieralam, ale mówię Ci, że warto się przełamac i spróbować:)
Joanna - o... a ja zazwyczaj zamieniam lukier na coś innego, albo puder, albo jakąś polewę:)
Przepyszne ciasto! Robiłam je drugi raz z rzędu i wszystkim bardzo smakowało. :)
Agnieszka - miło mi, że skorzystałaś z przepisu, a jeszcze bardziej, że ciasto smakowało:) Dziękuje i pozdrawiam cieplutko:)
Bardzo dobre ciasto . Polecam
Prześlij komentarz