poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Pasztet z kurczaka



" Bardzo smaczny domowy pasztet. Może i jest przy nich trochę roboty, ale za to doskonale wiemy co jemy:) A jemy dobrze, zdrowo i smacznie:) Pamiętam, że od czasu kiedy po raz pierwszy upiekłam pasztet, to nigdy już nie kupiłam gotowego. Jak dla mnie taki domowy pasztet smakuje naprawdę pysznie i dużo, dużo lepiej od tych kupowanych w sklepach. Dzisiaj prezentuję jakby wersję podstawową, którą można wzbogacić np. o suszone pomidory, oliwki, fetę, suszone śliwki, morele, żurawinę, pistacje, pieczarki lub wszelkie inne dodatki na jakie mamy ochotę.
Do pasztetu przygotowałam też bardzo smaczny dodatek, ale o tym będzie w kolejnym poście. "


Składniki:

  • 2,5 kg udek z kurczaka (ok. 8 szt.)
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 3 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler korzeniowy
  • 1 duża cebula
  • 2 małe bułki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 1 opakowanie gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Udka umyć, włożyć do dużego garnka, dodać obrane warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, sól. Zalać wodą, tak żeby tylko przykryła wszystko w garnku. Gotować ok. 1 godz., aż mięso i warzywa będą miękkie. Warzywa można wyjąć wcześniej, żeby się nie rozgotowały. Zostawić do wystygnięcia. Zdjąć skórę i oddzielić mięso od kości. 
Wątróbkę oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Gdy się lekko zrumieni dodać wątróbkę i chwilę razem przesmażyć. Odstawić do przestygnięcia. Bułki namoczyć w rosole. 
Mięso, warzywa, wątróbkę z cebulą i bułki zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa na małych oczkach. Dodać jajka, gałkę muszkatołową, doprawić do smaku solą, pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli masa mięsna będzie za sucha można dodać trochę rosołu, ok. 1/2 szkl. 
Masę przełożyć do dwóch keksówek 12 x 26 m wyłożonych folią aluminiową. Wstawić do piekarnika i piec ok. 60 min w 180 st. C.


/Przepis własny/

31 komentarze:

Kamila pisze...

Uwielbiam takie pasztety! Wygląda przepysznie :) Pozdrawiam

pasjonatka pisze...

idealny dla mamy ;)

Anonimowy pisze...

zapisuję, musi być pyszny :)

Daria Anna pisze...

Ale wygląda przesmacznie, aż nabrałam na niego ochoty, a swój niedawno skońcczyliśmy :) Pysznie, bo domowo. Pozdrawiam.

pieczarka mySia pisze...

wyglada pysznie! :) fajny przepis Agus!

Samantha pisze...

Wygląda przepysznie, świetny przepis, pozdrawiam :)

majka pisze...

Nie ma to jak domowy pasztet :) Twoj wyglada przepysznie.

Usciski.

Anonimowy pisze...

Super pasztet. Mam tylko pytanie czy ta gałka muszkatołowoa to jedno opakowanie tartej gałki Kamisa, czy innej firmy?

Unknown pisze...

Swięta racja! Pasztet domowy może i jest pracochłonny, ale warto go robić... Nie lubię tych kupnych, dlatego dla mnie taki to skarb! :)

aga pisze...

bardzo dziękuję:)
Anonimowy - obojętnie jakiej firmy, ja daję taką jaką akurat uda mi się kupić, ale najczęściej jest to Kamis lub Prymat.

Eilan pisze...

Wygląda bardzo apetycznie :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

wszystko co przygotowane w domu jest sto razy lepsze niz sklepowe:) a ile satysfakcji jak wszyscy zajadają to co przygotujemy:)

Patrycja Reszko pisze...

Wspaniały Aguś! Nie ma jak domowy!

Hania-Kasia pisze...

Bardzo fajna wersja pasztetu. Podoba mi się, że z lekkich składników.

Majana pisze...

Bardzo lubię ,pychotka!:)

piegusek1976 pisze...

uwielbiam taki domowy pasztet:) wspaniałe zdjęcia Aga:) pozdrawiam

madzik pisze...

Wygląda wspaniale a pomysł z dodatkami do niego jest świetny, będę musiała koniecznie wypróbować z suszonymi pomidorami.

White Tablecloth pisze...

Pasztetu nigdy nie robiłam, ale może czas najwyższy się skusić! Pycha

judik1119 pisze...

Wygląda przepysznie! Pasztety z kurczaka bardzo lubię, ten by mi smakował, jestem pewna:)

Szarlotek pisze...

Już dawno przekonałam się ,że nie taki diabeł straszny jak go opisują a domowy pasztet wymiata wszystko :)

Kaś pisze...

sama nigdy nie robiłam i trochę się "boję", więc tym bardziej podziwiam Twój wspaniały pasztet

aga pisze...

dziękuję:)
Kaś - ja też trochę się zbierałam zanim poczyniłam swój pierwszy pasztet, ale mówię Ci, że nie ma co się bać, bo to naprawdę jest bardzo proste:)

lutka40 pisze...

Domowy najlepszy .Zapiszę sobie do zrobienia .Pozdrawiam

zjedz_mnie pisze...

Bardzo, bardzo apetycznie wygląda Twój pasztecik ;]

marinia pisze...

Świetny przepis, jak tylko nadarzy się okazja to skorzystam.

Anonimowy pisze...

mięsko ugotowane, wystudzone i zabieram się za mielenie...

aga pisze...

Anonimowy - trzymam kciuki, żeby wszystko poszło gładko:)

Anonimowy pisze...

pasztecik wyszedł nieziemsko pyszny!!!już gotuję kolejną porcję na pasztecik! jak ktoś napisał wczesniej-jak spóbujesz tego, to każdy sklepowy bedzie gorszy! polecam, bardzo prosty i przepyszny przepis:)

aga pisze...

Anonimowy - super! bardzo się cieszę, że smakuje:) i prawda jest taka, że najlepszy to tylko domowy, własnej roboty:)
Pozdrawiam serdecznie:)

Anonimowy pisze...

1 opakowanie gałki czy to nie za dużo

Anonimowy pisze...

czy zamiast bułki można dodać otręby? jeśli tak to ile??
pozdrawiam

Prześlij komentarz