" Nie ma to jak kawałek drożdżowca:) Na takie ciasto jest zawsze i pora i ochota. A jak jeszcze dorzucić do tego kwaśny rabarbar i słodką kruszonkę to mamy naprawdę pyszne ciasto. Puszyste, miękkie, odpowiednio słodkie, a jednocześnie kwaskowe od rabarbaru.
A może ktoś chętny na kawałeczek? "
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 1 1/2 szkl. mąki
- 50 g cukru
- 125 ml mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 63 g masła
- 500 g rabarbaru
Kruszonka:
- 1/2 szkl. mąki
- 5 łyżek cukru
- ok. 70 g masła
Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Mleko lekko podgrzać (ale nie może być za gorące), pokruszyć drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru i wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać 3 łyżki mąki i wymieszać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Masło rozpuścić, wystudzić. Dodać jajko i wymieszać. Do miski wsypać pozostałą mąkę, cukier, dodać wyrośnięty rozczyn, rozpuszczone masło wymieszane z jajkiem. Ciasto wyrobić mikserem ze spiralkami kilka minut (jest gęste). Przykryć i odstawić na ok. 30 minut. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować kruszonkę z mąki, cukru i masła, rozcierając składniki palcami. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki, rozłożyć rabarbar i posypać kruszonką. Tak przygotowane ciasto odstawić ponownie na ok. 20 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 30-40 minut.
/Przepis własny/
41 komentarze:
Ja chętna ,ja! Uwielbiam drożdżowe z owocami:)
Marzy mi się :)
kawałek marzeń, który rozpływa się w ustach...
ajć, podziel się!
Bardzo chętnie, bo pysznie wygląda!
wczoraj przez dzieciaki nie dopilnowałam bułeczek drożdzowych z rabarbarem i ciut się spiekły ;- i chyba dzisiaj zrobię takie ciasto ;-)
Pychotka :) Dodaje do obserwowanych :*
Z chęcią poproszę tego przepysznego i pięknego ciasta !
Ja! Poproszę kawałeczek :D Drożdżowiec gości w moim domu odkąd pamiętam, Mama piecze przepyszny. Właśnie ostatnio wspominała, że upiekłaby z rabarbarem :-)
Piękne ciacho :)
naj ;)
Jakiej wielkosci musi byc blaszka?
Drożdżowe ponad wszystko;)
Drożdże się nie rozpuszczają tylko rozczyniają!!!
Ja jak najbardzej:) bo niema chyba lepszego połączenia do kruszonki niż rabarbar:) pozdrawiam
dziękuję bardzo:)
Anonimowy - blaszka 20 x 24 cm; a czasami robię z podwójnej porcji w dużej prostokątnej foremce 25 x 40 cm.
No wiesz, kto by nie lubił takiego ciasta...Teraz uwielbiam, chociaż był taki czas,że nic i nikt by mnie nie zmusił do zjedzenia kawałeczka :)
dawno już nie jadłam drożdżowca:) zachciało mi się patrząc na Twoje ciasto:) buziaki
Pycha ...
Musi być pyszne :-)
zrobiłam. Rewelacja!
Anonimowy - dziękuję i cieszę się, że smakowało:)
Radzę uważać z ilością mąki. Pisząc 11/2 autorka nie miała jedenastu drugich (5.5 szklanki), lecz półtorej.
Oczywiście, że chodzi o 1,5 szklanki:)
Niby coś tam się upiekło, ale było mokre a przy rabarbarze był piękny zakalec. Obrzydliwość. Wszyscy patrzą tylko na zdjęcia i się zachwycają ach jakie piękne, ach, jak to by pięknie smakowało. Poszukałam innych przepisów i wskazówek i: nigdy nie daje się całego jaja do ciasta drożdżowego, i nie miesza się z masłem przed dodaniem mąki. Zostały pominięte dwa cykle wyrastania ciasta.
Wstyd coś takiego publikować w Internecie.
Anonimowy - przepis ten jest w mojej rodzinie od lat, takie ciasto drożdżowe robiła moja mama, a teraz ja go robię i dałam ten przepis znajomym i wszyscy są zadowoleni. Ogólnie jest to bardzo prosty i łatwy przepis i jeżeli Tobie nie wyszło to nie znaczy, że w ogóle się nie nadaje.
moje pierwsze drozdzowe ciasto - ciekawe jak wyjdzie (wlasnie sie piecze) - dziekuje za przepis :)
Anonimowy - to ciasto jest łatwe w przygotowaniu i nie powinno być z nim żadnego problemu. Daj znać jak się upiekło:)
Właśnie się piecze:)
Anonimowy - myślę, że już po degustacji i mam nadzieję, że smakowało:)
Trzeba by było tylko nadmienić, żeby posłodzić rabarbar bo wykręcało twarz we wszystkie strony na raz :-P
Ogólnie to moje pierwsze drożdżowe ciasto, jestem zadowolona bo przepis jest w miarę klarowny ( przydałoby się pisać dokładną gramaturę np. "reszta mąki czyli 100 g" bo ja jestem ciapa i w dodatku robiłam wszystko razy 2 i się pogubiłam :-P )
Posypałam ciasto cukrem pudrem, zobaczymy ;-)
Cocaine - nam akurat taki smak odpowiadał, gdyż kruszonka jest słodka, a jeszcze po wierzchu można posypać pudrem.
A ta reszta mąki to to co pozostaje z 1 1/2 szkl po odjęciu 3 łyżek do rozczynu - wydawało mi się to jasne i dlatego nie pisałam szczegółowo.
Mam nadzieję, że ciasto jednak będzie smakować:)
witam
Zrobiłam te ciasto i wyszło smaczne tylko dodałam za dużo drożdzy bo robiłam podwójną porcję.Następnym razem to naprawię:)Twoje proporcje są odpowiednie
Zrobiłam właśnie ciasto z przepisu. Jest po prostu przepyszne!!!!! Jutro muszę dorobić bo zżarli :) Pozdrawiam. Marta
Co jak co, ale całe ciasto w kosz, nie da się jeść!!! Porażka ten przepis!!!!
Aga, jak gęste wyszło Ci ciasto po zmiksowaniu? Odrywało się od ścianek miski?
Moje wyszło prawie tak rzadkie jak na ciasto ucierane. Dodałam prawie szklankę mąki więcej (robię z podwójnej porcji), żeby dało się dotknąć dłonią i oderwać od naczynia. Teraz rośnie.
Piękne wyszło to ciasto,dzisiaj dla moich gości upiekłam z przepisu kuchni Lidla z kruszonką migdałową,puszniutkie...
spaliło mi się :<
ciasto przepyszne. Ostygło troche i całe ciasto zjedzone :D piekę nowe na jutro i niedzielę :D
Najlepsze ciastko drożdżowe jakie jadłam. Wczoraj zrobiłam blaszkę i poszła w ciągu 2 godzin. dziś musiałam robić następne tak posmakowało.
Przepis na ciasto drożdżowe rewelacyjne: )
Wygląda przepysznie. Własnie takiego przepisu szukałam. Idę piec
Nieco zaniepokoiły mnie negatywne komentarze,ale już zaczęłam robić więc nie było odwrotu. Co do przepisu i trzech łyżek mąki - rzeczywiście sformułowanie nieprecyzyjne. Na szczęście komentarze pomogły. Reszta bez zarzutu. Ponieważ nie uważam, że trzeba jajko rozbełtać w maśle, nie zrobiłam tego. Po prostu dodałam je do ciasta osobno. Nic złego to nie zrobiło. Ciasto z tego przepisu wychodzi dobre. A żeby nie było nudno, to do kruszonki zamiast zwykłego cukru dodaję cukier trzcinowy demerara, polecam.
Co do przepisu - poprawny, spokojnie można próbować.
Dzięki za przepis. Pozdrawiam.Ola
Upiekłam,wspaniałe! Delikatne, miękkie, pachnące. Dałam rabarbar i rozmrożone porzeczki i wiśnie. Kolega piekarz zachwycał się z innymi gośćmi. To było moje pierwsze ciasto drożdżowe i na pewno będę wracać do tego przepisu. Ważne aby sok z owoców odsączyć. Moje lekko podsmażyłam i na sitku odcisnęłam. Dzięki temu było idealne. Robiłam z podwójnej porcji. Dziękuję ❤
Prześlij komentarz