" No i mamy kolejny rabarbarowy wypiek:) Tym razem rabarbar został "podrasowany" octem balsamicznym i zamknięty pomiędzy maślanym kruchym ciastem, a migdałową chrupiącą kruszonką. Brzmi ciekawie, co? I powiem Wam, że jest naprawdę pycha !!!
Oczywiście u mnie było troszkę zmian, ale przepis podaję zgodnie z oryginałem z gazety. Zgodnie z przepisem rabarbar należy zamarynować dzień wcześniej w occie balsamicznym. Ja nie wczytałam się dokładnie w przepis i u mnie rabarbar marynował się tylko kilka godzin, ale to też wystarczyło by nabrał trochę smaczku. Ocet nie jest bardzo wyczuwalny, w efekcie pozostaje tylko taka nutka smakowa, która fajnie się tutaj komponuje. Ciasto jest naprawdę bardzo dobre i nie da się poprzestać na jednym kawałku:) "
Oczywiście u mnie było troszkę zmian, ale przepis podaję zgodnie z oryginałem z gazety. Zgodnie z przepisem rabarbar należy zamarynować dzień wcześniej w occie balsamicznym. Ja nie wczytałam się dokładnie w przepis i u mnie rabarbar marynował się tylko kilka godzin, ale to też wystarczyło by nabrał trochę smaczku. Ocet nie jest bardzo wyczuwalny, w efekcie pozostaje tylko taka nutka smakowa, która fajnie się tutaj komponuje. Ciasto jest naprawdę bardzo dobre i nie da się poprzestać na jednym kawałku:) "
Składniki:
Marynowany rabarbar:
- 800 g rabarbaru
- 2 laski wanilii
- 60 g cukru
- 3 łyżki dobrego octu balsamicznego
Ciasto:
- 150 g masła
- 80 g cukru (dałam 40 g)
- 1 jajko
- 250 g mąki pszennej
- 7 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
Migdałowa kruszonka:
- 100 g stopionego masła
- 10 g cukru (dałam 50 g)
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mielonych migdałów
Dzień przed pieczeniem ciasta należy przygotować rabarbar. Łodygi rabarbaru pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z ziarenkami wanilii, cukrem i octem balsamicznym. Odstawić na noc, aby rabarbar się zamarynował. Na drugi dzień zrobić kruche ciasto, zagniatając wszystkie składniki. Rozwałkować ciasto, wykleić nim dno i boki tortownicy o średnicy 28 cm, formując brzeg.
Rabarbar odcedzić zachowując marynatę i ułożyć na kruchym cieście. Zrobić kruszonkę mieszając razem wszystkie składniki i rozłożyć na rabarbarze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 50 minut. Rabarbarową marynatę gotować, aby odparowała i zgęstniała. Powstanie taki sos, którym będzie można skropić ciasto. Można je również podać z bitą śmietaną. A mi osobiście najbardziej smakuje z kwaśną:)
Rabarbar odcedzić zachowując marynatę i ułożyć na kruchym cieście. Zrobić kruszonkę mieszając razem wszystkie składniki i rozłożyć na rabarbarze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 50 minut. Rabarbarową marynatę gotować, aby odparowała i zgęstniała. Powstanie taki sos, którym będzie można skropić ciasto. Można je również podać z bitą śmietaną. A mi osobiście najbardziej smakuje z kwaśną:)
/Przepis pochodzi z miesięcznika Kuchnia 5/2012/
22 komentarze:
oj, ależ stworzyłaś cudowne ciasto!
istne dzieło. naprawdę.
a ten balsamiczny rabarbar teraz nie da mi spokoju.. już świdruje w głowie.
Przepysznie wygląda to ciasto. :)
Kolejne cudowne ciacho;)
Kolejne wspaniałe ciasto rabarbarowe, a ta migdałowa kruszonka bardzo działa mi na wyobraźnie :)
Hmm, hmm, hmm, Wspaniała kombinacja! przepuyszne ciasto, jestem pełna podziwu!!! Pozdrawiam!
Przepysznie wygląda!
Jak Ty to robisz, że twoje ciasta i zdjęcia wyglądają tak profesjonalnie :)
bardzo mi się podoba pomysł z podrasowaniem rabarbaru octem balsamicznym:))) a do migdałowej kruszonki to długo nie trzeba mnie namawiać:)))
Pamiętam jak smakowały truskawki zamarynowane w occie balsamicznym w deserze Eton Mess - pycha. A tu jeszcze rabarbar i migdały. Dla mnie połączenie idealne. Muszę koniecznie upiec :)
Tapenda
Baaaardzo oryginalne!!! Będziemy próbowały:)
Świetne ciacho! Ostatnio piekłam ciasto ucierane z rabarbarem i migdałową kruszonką! Zapraszam do mnie :)
Widzę same smakowitości rabarbarowe, na czasie i przepysznie, pozdrawiam :)
Niezwykły pomysł z tym octem. Muszę spróbować.
wole takie ciasto od wszystkich tortow ;D
Szalejesz Kobieto:) Chętnie skusiłabym się na kawałek:)
Kolejne wspaniale ciacho z rabarbarem! Podziwiam :)*
Oryginalne podejście do klasyki - wygląda apetycznie, no i te dodatki.
Pięknie dziękuję za te wszystkie serdeczne słowa w komentarzach:) Uściski i pozdrowienia dla Was:)
Rabarbar zakupiony, teraz trzeba coś z nim zrobić. Ciasto prezentuje się pięknie :-)
muszę poszukać rabarbaru w sklepach, bo u mnie na działce niestety zaginął:)
świetne połączenie z migdalami!
życie & podróże
gotowanie
Upiekłam :)
http://przystole.blox.pl/2013/09/Ciasto-z-balsamicznym-rabarbarem-i-migdalowa.html
Prześlij komentarz