" To pierwszy w tym roku słodki wypiek z rabarbarem i tym samym oficjalnie otwieram u siebie na blogu sezon rabarbarowy!!! Pewnie wizualnie muffinki ładniej wyglądałyby z dodatkiem różowego rabarbaru, ale niestety takiego nie dostałam. Jednak w żaden sposób nie wpływa to na smak. Muffinki są przyjemnie słodkie za sprawą skarmelizowanego brązowego cukru, który jeszcze dodatkowo nadaje takiego fajnego smaczku. Same w sobie smakują oczywiście bardzo dobrze, ale dopiero z dodatkiem kwaśnej śmietany stają się naprawdę bardzo pysznym deserem. A na zachętę powiem Wam, że zniknęły w naszych brzuchach w dość szybkim tempie i już szykuje się kolejna powtórka:) "
Składniki: (ok.12-15 szt)
Masa owocowa:
- 1 szklanka rabarbaru
- 6 łyżek brązowego cukru (użyłam muscovado)
- 4 łyżki masła
Ciasto:
- 4 łyżki miękkiego masła
- 1/4 szkl. cukru
- 1 jajko
- 1 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szkl. mleka
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- spora szczypta gałki muszkatołowej
- spora szczypta soli
Rabarbar pokroić na małe kawałeczki. Masło rozetrzeć z cukrem i wymieszać z rabarbarem. Rozłożyć na dnie dołków formy na muffiny (ja robiłam w silikonowych foremkach).
Przygotować ciasto: Zmiksować masło z cukrem, wbić jajko i jeszcze chwilę zmiksować. Wymieszać mąkę z proszkiem, sodą, solą i gałką. Połączyć (mieszając ręcznie lub mikserem na niskich obrotach) z masą maślaną, dodając na przemian suche składniki oraz mleko. Nie mieszać za długo, gdyż masa nie może być zbyt gładka. Na koniec dodać skórkę pomarańczową i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Porcjami ciasta przykryć rabarbar. Piec w 180 st. C ok. 25 minut.
Przestudzić w formie ok. 5 minut, a potem ostrożnie wyjmować muffinki, starając się nie uszkodzić powstałej podczas pieczenia rabarbarowej glazury. Podawać na ciepło, stroną z rabarbarem do góry, najlepiej z dodatkiem kwaśnej śmietany.
/Przepis pochodzi z miesięcznika Kuchnia 5/2012/
/Przepis pochodzi z miesięcznika Kuchnia 5/2012/
24 komentarze:
Też się do nich przymierzam :) kuszą oj kuszą :D
U mnie sezon rabarbarowy od tygodnia w toku. Wciąż nie mam dość:) Muffinki z jego dodatkiem są przepyszne!
Och, rabarbar! Muszę kupić, uwielbiam :)
Uwielbiamy odwrócone ciasta, często piekę takowe. Ta warstwa skarmelizowanych owoców, ach ;P Seksi te Twoje babeczki ;)
Pysznie z takim odwróconym rabarbarowym nadzieniem :)
Aga! Wspaniałe! Zdecydowanie coś dla mnie:)
pysznie wyglądają :)
Kolejny świetny przepis u Ciebie (kiedy ja je wszystkie wypróbuję) ;-)
Przepyszne! Wyglądają tak niewinnie a jak kuszą....;) Pychotki!
muszą bajecznie smakować! pozdrawiam
apetycznie :)
Świetny pomysł na babeczki z pysznym rabarbarem, wyglądają bardzo kusząco i pysznie ! Pozdrawiam :)
Widziałam te muffinki w magazynie KUCHNIA. Też planuję wypróbować :)
cudnie wygladają z tym kleksem śmietany:)
Alez piękne! Ta śmietanka dodaje im uroku:)
Pozdrowienia:)
Różowy rabarbar ,czy inny po mojemu nie mają takiego znaczenia ,bo i tak wyglądają zjawiskowo
Kuszą, kuszą i ta śmietanka.... Pychota.
Pieknie wygladaja z ta smietanka :) mniam! uwielbiam takie rabarbarowe smaki!
to jak będzie powtórka daj znać-wpadnę na jedną do kawki:) pozdrawiam
bardzo dziękuję:)
piegusek1976 - nie ma sprawy, już serdecznie zapraszam:)
marzy mi się już rabarbar, a teraz te muffinki po nocach będą mi się śniły :)
Same pyszności :)
idealne ;D
Ależ smakowitości! Muszę czym prędzej wybrać się na targ po rabarbar... ;)
Prześlij komentarz