poniedziałek, 17 września 2012

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną



" Najprostsza. Bez żadnych dodatków. Puszysty biszkopt i delikatna bita śmietana.  
Takie zestawienie jest jakby punktem wyjścia do wszelkich urozmaiceń smakowych. Można dodać warstwę dżemu, świeże owoce, czekoladę, bakalie, kawę... wszystko na co tylko mamy ochotę. Mój Mąż miał właśnie ochotę na roladę z bitą śmietaną, a że ja lubię sprawiać przyjemność najbliższym to taką zrobiłam. Smakowała nam tak bardzo, że dość szybko zniknęła w naszych brzuchach, a nam było dalej mało:) "


Składniki:

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 350 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

Oddzielić żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijać, stopniowo dosypując cukier, aż powstanie sztywna piana. Dodać żółtka i zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i ciągle miksując wsypywać po trochu do masy jajecznej. Blaszkę dużą z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. z termoobiegiem i piec 10-15 minut do lekkiego zrumienienia. 

Wyjąć z piekarnika i przełożyć papierem do góry na ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Zdjąć papier i zwinąć razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego lub krótszego boku. Ja zawsze zwijam ciasto przy dłuższym boku, wtedy rolada jest dłuższa, jednak o mniejszej średnicy, natomiast jeśli ciasto będzie zwinięte wzdłuż krótszego boku wówczas rolada będzie krótsza, ale będzie miała większą średnicę. Zwinięte ciasto w ściereczce zostawić do wystygnięcia.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wystudzony biszkopt rozwinąć, rozsmarować po całości bitą śmietanę zostawiając ok. 2 cm margines nie posmarowanego ciasta przy drugim dłuższym boku, żeby podczas zwijania śmietana nie wypływała. Delikatnie zwinąć biszkopt ze śmietaną, owinąć papierem lub ściereczką i wstawić do lodówki. Przed podaniem roladę posypać cukrem pudrem.

/Przepis własny/

58 komentarze:

Antenka pisze...

jak ja uwielbiam wpadać tu do ciebie na ciacha:D jak dla mnie każde jest boskie! a ta rolada? mistrzostwo świata, piękna!

piotej pisze...

wygląda bardzo apetycznie!

Patrycja Reszko pisze...

Nigdy nie robiłam słodkiej rolady, wygląda cudnie i lekko...

anula pisze...

Ale widok , niesamowita Ci wyszła roladka, a ja jeszcze nigdy nie robiłam, mam jakieś opory.

Kamila pisze...

Po prostu idealna!

mojetworyprzetwory pisze...

Piękna i kusząca! Ja się boję spotkania z roladą, z jej produkcją, może nie potrzebnie...;)

Droczilka pisze...

Jej, uwielbiam takie rolady z bitą śmietaną! Twoja wygląda obłędnie! :-)

Ervisha pisze...

Wyglada uroczo z tym kremem :)

kaczodajnia pisze...

Pięknie zawinięta, mnie rzadko udaje się tak ładnie pozwijać biszkopt

Patyska pisze...

Niebiańska :)

Ola pisze...

gdy chłopak pisze, że ma w domu roladę - 20 km pokonuję w 5 min ;)

Samantha pisze...

U ciebie zawsze pięknie i smakowicie ! Rolada imponująca ! Pozdrawiam :)

pieczarka mySia pisze...

Mniam, u nas w domu bardzo lubimy taki biszkoptowe rolady ;)

wiosenka27 pisze...

Uwielbiam rolady. Przepiękna:)

aga pisze...

Dziękuje za wszystkie serdeczne słowa:)
Wszystkich, którzy jeszcze nie piekli rolady zachęcam do spróbowania, bo to naprawdę nie jest takie trudne:)

Patrycja pisze...

Piękna, taka delikatna, zjadłabym kawałeczek takiej dobroci :))

Smaczny Kąsek pisze...

Nie ma to jak porządna słodka rolada! Twoja propozycja wygląda naprawdę smakowicie! :)

KucharzyTrzech pisze...

Kochana, ta rolada... wygląda OBŁEDNIE!!!!

anytsujx pisze...

Już od dawna chodzi mi po głowie myśl by upiec roladę, Twoja prezentuje się cudnie, że wzroku nie jestem w stanie oderwać, pozdrawiam :)

Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie? pisze...

takie rolady kojarzą mi się z babcią, bo zawsze je robiła i wychodziły wyśmienicie.

Usagi pisze...

Prześliczna jest. Po prostu klasyka. Z takimi roladami jest tylko jeden problem - zbyt szybko znikają :)
Pozdrawiam!

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

uwielbiam rolady, są przepyszne:)

Smakiem Pisany pisze...

prosta, smaczna, idealna!
nie wiem dlaczego jeszcze nigdy nie zrobiłam rolady....

Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

Kaś pisze...

u mnie taka rolada też cieszy się ogromnym wzięciem :) przepyszna!

aga pisze...

Dziękuję:)

Anonimowy pisze...

łyżeczka proszku do pieczenia - czy to nie za dużo na 100 g mąki?

piegusek1976 pisze...

jaka cudna, wcale się nie dziwię, że zniknęła tak szybko:) buziaki

Anonimowy pisze...

dużą blachę, czyli blachę od piekarnika ?

aga pisze...

Anonimowy - tak, chodzi o taką dużą blachę z wyposażenia piekarnika:)

Anek pisze...

jest pyszna!!!

Anonimowy pisze...

A kiedy dodać śmietanę?

aga pisze...

Anonimowy - śmietanę ubić na sztywno, posmarować upieczony biszkopt i zwinąć całość w roladę. Pozdrawiam:)

Anonimowy pisze...

Od lat nie jadłam rolady jak trafiłam na twoja odrazu postanowiłam ja zrobić! No i o to Ci ja. Biszkopt gotowy teraz sie chłodzi czekam aż mój mężczyzna mi przywiezie kremowke i będziemy kompletować rolade!

Anonimowy pisze...

Odważyłam się zrobić tą roladę i wyszła bosko! :) Ja dodałam jeszcze przed nałożeniem śmietany marmoladę i była bardzo słodka, ale nie przesadnie. A sam przepis zasługuję na piątkę :D

Anonimowy pisze...

Rolada wyszła przepięknie.

Anonimowy pisze...

Robię roladę kolejny raz i wszyscy są zachwyceni. Twój przepis jest genialny, zawsze wychodzi. Dziękuję serdecznie.

Anonimowy pisze...

Wspaniały przepis na biszkopt! od dziś tylko w taki sposób piekę wszystkie torty!
Pozdrawiam

Unknown pisze...

Właśnie zrobiłam roladę. Jest pyszna !

Anonimowy pisze...

czy moge na rozmarowana bita smitane dodac kosteczki galaretki czy popsuje to caly smak i wyglad?

Anonimowy pisze...

Polecam,polecam,polecam ,nawet dwie lewe ręce dadzą radę,PYYCHCHAAAA!!!!!!!

Anonimowy pisze...

Zrobiłam z Twojego przepisu, to najłatwiejsze ciasto świata!

Dzięki, jest pyszna!

Anonimowy pisze...

Cudnie wyszlo... tylko jak dla mnie za słodka o ten cukier puder.bardzo kleiła sie po rozwinięciu ze ściereczki. Co źle zrobiłam?

Anonimowy pisze...

Rolada wyszła rewelacyjnie! Mam tylko pytanie odnośnie śmietany-jaka polecacie żeby wyszła najlepsza? Moja jest taka trochę za ciężka...

Unknown pisze...

Może trochę po czasie, ale może komuś się przyda:) Najlepsza kremówka jest ta łowicka z Łowicza (taka w żółtym kartoniku) :)

Unknown pisze...

przepis boski zrobiłam i udała sie pyszna

odczasudoczasu pisze...

Właśnie jestem w trakcie ... czekam aż ostygnie. Teraz chyba najgorszy moment?: czy uda mi się ją fajnie zwinąć ;) . Pozdrawiam

Aneta pisze...

Od jakiegoś czasu chodzi za mną rolada z bitą śmietaną. Dlatego dzisiaj właśnie ją zrobiłam. Teraz chłodzi się w lodówce. Jedyne co zmieniłam, to dodałam warstwę konfitury z żurawiny :) Jutro degustacja.

Unknown pisze...

Moze i przepis jest dobry tylko po jaka cholere go podawac jak nie mozna go wydrukowac uzywajac tabletu lub telefonu!? Tylko ciasniak o tym moze nie pomyslec!!!

Anonimowy pisze...

wlasnie pieke, podziele sie opinia wieczore, ha ha

Anonimowy pisze...

Upiekłam i wyszło wspaniale. Ciasto bez zakalca, łatwo się zawija. Ja akurat zrobiłam z kremem karpatkowym i i drobiną wiśni na środku. Polecam.

Unknown pisze...

Jakiej wielkości blachy używa Pani do pieczenia rolady?

Unknown pisze...

Mam zamiar dzis upiec to bedzie moj pierwszy raz,juz sie piec nagrzewa,oby piekarnik pokazal wlasciwa temp bo jest leciwy

Unknown pisze...

Niestety rolada mi pękła przy zawijaniu😟

Unknown pisze...

Czy do ubitej śmietamy nie trzeba dodać żelatyny?

Unknown pisze...

A czy zamiast bitej śmietany mogę dać krem do karpatki?

Unknown pisze...

Ja właśnie piekę .... Taki niedzielny spontan, będzie coś do kawki po obiadku 😊

Dawid Label pisze...

Jest idealna. Poprostu pyszna. Mąż ją uwielbia. Dziękuję.

Anonimowy pisze...

Można dodać żelatynę na 2 łyżeczki na kartonik śmietanki 0.33 ja tak robię

Prześlij komentarz