" Najprostsza. Bez żadnych dodatków. Puszysty biszkopt i delikatna bita śmietana.
Takie zestawienie jest jakby punktem wyjścia do wszelkich urozmaiceń smakowych. Można dodać warstwę dżemu, świeże owoce, czekoladę, bakalie, kawę... wszystko na co tylko mamy ochotę. Mój Mąż miał właśnie ochotę na roladę z bitą śmietaną, a że ja lubię sprawiać przyjemność najbliższym to taką zrobiłam. Smakowała nam tak bardzo, że dość szybko zniknęła w naszych brzuchach, a nam było dalej mało:) "
Składniki:
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 350 ml śmietany 30%
- 1 łyżka cukru pudru
Oddzielić żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijać, stopniowo dosypując cukier, aż powstanie sztywna piana. Dodać żółtka i zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i ciągle miksując wsypywać po trochu do masy jajecznej. Blaszkę dużą z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. z termoobiegiem i piec 10-15 minut do lekkiego zrumienienia.
Wyjąć z piekarnika i przełożyć papierem do góry na ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Zdjąć papier i zwinąć razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego lub krótszego boku. Ja zawsze zwijam ciasto przy dłuższym boku, wtedy rolada jest dłuższa, jednak o mniejszej średnicy, natomiast jeśli ciasto będzie zwinięte wzdłuż krótszego boku wówczas rolada będzie krótsza, ale będzie miała większą średnicę. Zwinięte ciasto w ściereczce zostawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wystudzony biszkopt rozwinąć, rozsmarować po całości bitą śmietanę zostawiając ok. 2 cm margines nie posmarowanego ciasta przy drugim dłuższym boku, żeby podczas zwijania śmietana nie wypływała. Delikatnie zwinąć biszkopt ze śmietaną, owinąć papierem lub ściereczką i wstawić do lodówki. Przed podaniem roladę posypać cukrem pudrem.
/Przepis własny/
58 komentarze:
jak ja uwielbiam wpadać tu do ciebie na ciacha:D jak dla mnie każde jest boskie! a ta rolada? mistrzostwo świata, piękna!
wygląda bardzo apetycznie!
Nigdy nie robiłam słodkiej rolady, wygląda cudnie i lekko...
Ale widok , niesamowita Ci wyszła roladka, a ja jeszcze nigdy nie robiłam, mam jakieś opory.
Po prostu idealna!
Piękna i kusząca! Ja się boję spotkania z roladą, z jej produkcją, może nie potrzebnie...;)
Jej, uwielbiam takie rolady z bitą śmietaną! Twoja wygląda obłędnie! :-)
Wyglada uroczo z tym kremem :)
Pięknie zawinięta, mnie rzadko udaje się tak ładnie pozwijać biszkopt
Niebiańska :)
gdy chłopak pisze, że ma w domu roladę - 20 km pokonuję w 5 min ;)
U ciebie zawsze pięknie i smakowicie ! Rolada imponująca ! Pozdrawiam :)
Mniam, u nas w domu bardzo lubimy taki biszkoptowe rolady ;)
Uwielbiam rolady. Przepiękna:)
Dziękuje za wszystkie serdeczne słowa:)
Wszystkich, którzy jeszcze nie piekli rolady zachęcam do spróbowania, bo to naprawdę nie jest takie trudne:)
Piękna, taka delikatna, zjadłabym kawałeczek takiej dobroci :))
Nie ma to jak porządna słodka rolada! Twoja propozycja wygląda naprawdę smakowicie! :)
Kochana, ta rolada... wygląda OBŁEDNIE!!!!
Już od dawna chodzi mi po głowie myśl by upiec roladę, Twoja prezentuje się cudnie, że wzroku nie jestem w stanie oderwać, pozdrawiam :)
takie rolady kojarzą mi się z babcią, bo zawsze je robiła i wychodziły wyśmienicie.
Prześliczna jest. Po prostu klasyka. Z takimi roladami jest tylko jeden problem - zbyt szybko znikają :)
Pozdrawiam!
uwielbiam rolady, są przepyszne:)
prosta, smaczna, idealna!
nie wiem dlaczego jeszcze nigdy nie zrobiłam rolady....
Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)
u mnie taka rolada też cieszy się ogromnym wzięciem :) przepyszna!
Dziękuję:)
łyżeczka proszku do pieczenia - czy to nie za dużo na 100 g mąki?
jaka cudna, wcale się nie dziwię, że zniknęła tak szybko:) buziaki
dużą blachę, czyli blachę od piekarnika ?
Anonimowy - tak, chodzi o taką dużą blachę z wyposażenia piekarnika:)
jest pyszna!!!
A kiedy dodać śmietanę?
Anonimowy - śmietanę ubić na sztywno, posmarować upieczony biszkopt i zwinąć całość w roladę. Pozdrawiam:)
Od lat nie jadłam rolady jak trafiłam na twoja odrazu postanowiłam ja zrobić! No i o to Ci ja. Biszkopt gotowy teraz sie chłodzi czekam aż mój mężczyzna mi przywiezie kremowke i będziemy kompletować rolade!
Odważyłam się zrobić tą roladę i wyszła bosko! :) Ja dodałam jeszcze przed nałożeniem śmietany marmoladę i była bardzo słodka, ale nie przesadnie. A sam przepis zasługuję na piątkę :D
Rolada wyszła przepięknie.
Robię roladę kolejny raz i wszyscy są zachwyceni. Twój przepis jest genialny, zawsze wychodzi. Dziękuję serdecznie.
Wspaniały przepis na biszkopt! od dziś tylko w taki sposób piekę wszystkie torty!
Pozdrawiam
Właśnie zrobiłam roladę. Jest pyszna !
czy moge na rozmarowana bita smitane dodac kosteczki galaretki czy popsuje to caly smak i wyglad?
Polecam,polecam,polecam ,nawet dwie lewe ręce dadzą radę,PYYCHCHAAAA!!!!!!!
Zrobiłam z Twojego przepisu, to najłatwiejsze ciasto świata!
Dzięki, jest pyszna!
Cudnie wyszlo... tylko jak dla mnie za słodka o ten cukier puder.bardzo kleiła sie po rozwinięciu ze ściereczki. Co źle zrobiłam?
Rolada wyszła rewelacyjnie! Mam tylko pytanie odnośnie śmietany-jaka polecacie żeby wyszła najlepsza? Moja jest taka trochę za ciężka...
Może trochę po czasie, ale może komuś się przyda:) Najlepsza kremówka jest ta łowicka z Łowicza (taka w żółtym kartoniku) :)
przepis boski zrobiłam i udała sie pyszna
Właśnie jestem w trakcie ... czekam aż ostygnie. Teraz chyba najgorszy moment?: czy uda mi się ją fajnie zwinąć ;) . Pozdrawiam
Od jakiegoś czasu chodzi za mną rolada z bitą śmietaną. Dlatego dzisiaj właśnie ją zrobiłam. Teraz chłodzi się w lodówce. Jedyne co zmieniłam, to dodałam warstwę konfitury z żurawiny :) Jutro degustacja.
Moze i przepis jest dobry tylko po jaka cholere go podawac jak nie mozna go wydrukowac uzywajac tabletu lub telefonu!? Tylko ciasniak o tym moze nie pomyslec!!!
wlasnie pieke, podziele sie opinia wieczore, ha ha
Upiekłam i wyszło wspaniale. Ciasto bez zakalca, łatwo się zawija. Ja akurat zrobiłam z kremem karpatkowym i i drobiną wiśni na środku. Polecam.
Jakiej wielkości blachy używa Pani do pieczenia rolady?
Mam zamiar dzis upiec to bedzie moj pierwszy raz,juz sie piec nagrzewa,oby piekarnik pokazal wlasciwa temp bo jest leciwy
Niestety rolada mi pękła przy zawijaniu😟
Czy do ubitej śmietamy nie trzeba dodać żelatyny?
A czy zamiast bitej śmietany mogę dać krem do karpatki?
Ja właśnie piekę .... Taki niedzielny spontan, będzie coś do kawki po obiadku 😊
Jest idealna. Poprostu pyszna. Mąż ją uwielbia. Dziękuję.
Można dodać żelatynę na 2 łyżeczki na kartonik śmietanki 0.33 ja tak robię
Prześlij komentarz