" Zawsze sernik z brzoskwiniami piekę tradycyjnie z jasnym ciastem, jednak tym razem odeszłam od tej reguły i zrobiłam ciasto kakaowe. Ciemny kolor ciasta fajnie współgra z jasnym serem i żółtą brzoskwinią. Smakowo też wypada bardzo dobrze, gdyż delikatna masa serowa idealnie komponuje się z mocno kakaowym kruchym ciastem. Jedynym takim małym minusem jest to, że sernik wyszedł trochę za niski, więc proponuję robić masę serową z 1,5 porcji. Ciasto będzie wówczas trochę wyższe i będzie lepiej się prezentować. Natomiast jeśli chodzi o smak to widzę tylko same plusy: kremowa, wilgotna masa serowa, soczyste brzoskwinie i odpowiednio kruche ciasto. Lubię takie zróżnicowanie faktur smakowych. "
Składniki:
Ciasto:
- 1 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 100 g masła/margaryny
- 1 jajko
Masa serowa:
- 500 g sera mielonego z wiaderka
- 1/2 szkl. cukru
- 2 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 400-500 g brzoskwiń
Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto ręcznie lub przy użyciu malaksera. W malakserze zmiksować mąkę, cukier, kakao, proszek do
pieczenia razem z masłem. Dodać jajko i ponownie zmiksować. Powstanie coś w rodzaju kakaowej kruszonki. Ok. 2/3 tej kruszonki wysypać do foremki 20 x 24 cm wyłożonej
papierem do pieczenia i delikatnie ugnieść łyżką. Pozostałą część zagnieść i włożyć do zamrażalnika. Można również całą kruszonkę zagnieść na gładkie ciasto, a potem rozwałkować i przełożyć do foremki. Ciasto wstawić do piekarnika
nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 15 min. Wyjąć i chwilę
przestudzić.
Masa serowa: Ser, cukier, jajka i budyń delikatnie zmiksować. Z brzoskwiń usunąć pestki i pokroić owoce na mniejsze kawałki. Dodać do masy serowej i wymieszać. Wyłożyć na upieczony spód. Na wierzch zetrzeć na tarce zamrożone ciasto i całość wstawić do piekarnika na ok. 40 minut.
32 komentarze:
Cudny jest, mam wielką ochotę:)
Sernik z brzoskwiniami, ciasto uwielbiane w moim domu. Rzeczywiście lepiej prezentuje się na ciemnym spodzie więc muszę spróbować :)
Boski, uwielbiam ten sernik!
Smakowita klasyka wśród serników. Taki był mój pierwszy sernik...
Sernik z brzoskwiniami wręcz uwielbiam, a z kakaowym spodem to juz musiało być znakomite :D
piękny i bardzo apetyczny!
wygląda pysznie....:)
Doskonałe!
Pięknie wygląda. Kradnę przepis, w koncu trzeba zrobić sernik ;)
Miłego dnia :))
Wspaniały sernik :) uwielbiam takie! ;-)
kolejne cudo w twoim wydaniu! wspaniały sernik:)
Och jaki pyszny, dawno już nie jadłam takiego sernika z brzoskwiniami.
dawno nie piekłam sernika, aż mi ślinka cieknie na sam widok :)
Wygląda fantastycznie!
Bardzo lubię ten sernik, ale ja zawsze z brzoskwiniami robię na ciemnym:) Według mnie ładniej wtedy wygląda:)
Świetnie się prezentuje. Bardzo smakowicie. :)
Uwielbiam każde serniki, o każdej porze dnia i nocy:D. Pyszota.
Dziękuję:) Serniki to jedne z tych ciast, co raczej wszystkim smakują, a poza tym zawsze można je czymś odmienić:)
Bombowy!
Zapowiada się bardzo smacznie :) Serowa, śnieżnobiała masa ładnie kontrastuje z czarnym spodem :) Nic tylko zatopić widelczyk w blaszy wypieku!
Jak dla mnie, nie musialby byc nawet wyzszy. Lubie takie niskie, plackowate ciasta, nawte jesli to sernik.
Jeden z moich ulubionych serników :] Twój wygląda bardzo apetycznie!
Rewelacyjny, wygląda przepysznie !
Mój ulubiony. Jak tylko będę mogła już jeść nabiał, to zrobię. I właśnie z Twojego przepisu, bo serniczek Ci wyszedł jak marzenie!
Genialnie wygląda :) aż ślinka cieknie! Zapraszam też do mnie na http://www.szybkozjesc.pl
ech, nie ważne że niskie! ważne, że smaczne ;) a wygląda cudnie;)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)
dziękuję serdecznie:)
Genialnie wygląda a ja uwielbiam serniki!
Chciałabym Cię poinformować, że zostałaś przeze mnie nominowana to The Versatile Blogger Award. Po więcej informacji zapraszam tutaj: http://oliwkawczekoladzie.blogspot.com/2012/09/ja-tez-ja-tez-d.html
Pozdrawiam!
za zwykłym sernikiem tak średnio przepadam ;) koniecznie muszą w nim być właśnie brzoskwinie ;) mm
Zrobiłam według Twojego przepisu i po raz pierwszy zjedliśmy cały placek do ostatniego okruszka! Mniam:) Dzięki!!
Urszula Jaworska - bardzo się cieszę, że tak Wam posmakował:)
vé hãng eva air giá bao nhiêu
eva airlines tại việt nam
Giá vé khứ hồi đi Mỹ
china airlines website
vé máy bay đi mỹ giá bao nhiêu
Hãng Pacific Airlines Việt Nam
Review du lịch Quế Lâm Trung Quốc
Prześlij komentarz