czwartek, 25 października 2012

Kakaowa rolada malinowa



" Dzisiaj mam dla Was kolejną roladę, tym razem w wersji malinowej. Pięknie pachnie malinami, bardzo dobrze smakuje i już od pierwszego kęsa przywołuje na myśl słoneczne dni lata. 
Do zrobienia kremu użyłam malin z syropu, które już jakiś czas temu dostałam od mojej Mamy i jakoś tak nie miałam na nie pomysłu, aż do teraz. Można również wykorzystać mrożone maliny, a w sezonie oczywiście najlepsze są świeże. Roladę można także przygotować w innej owocowej wersji zastępując maliny truskawkami bądź jagodami. "


Składniki:

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 75 g mąki pszennej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g musu z malin
  • 300 ml śmietany 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru (a najlepiej do smaku)

Oddzielić białka od żółtek. Wymieszać obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić stopniowo dosypując cukier na sztywną pianę. Ciągle miksując dodawać żółtka. Wsypać mąkę z dodatkami i wymieszać. Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. z termoobiegiem i piec ok. 10-12 minut. 

Wyjąć z piekarnika i przełożyć papierem do góry na ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Zdjąć papier i zwinąć razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego lub krótszego boku. Ja zawsze zwijam ciasto przy dłuższym boku, wtedy rolada jest dłuższa, jednak o mniejszej średnicy. Jeśli natomiast ciasto będzie zwinięte wzdłuż krótszego boku wówczas rolada będzie krótsza, ale będzie miała większą średnicę. Zwinięte ciasto w ściereczce zostawić do wystygnięcia.

Mus malinowy przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Po przetarciu wyszło mi ok. 1 szklanki musu. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier (ja nie dodawałam, bo miałam maliny ze słodkiego syropu), zmiksować. Do śmietany dodać mus malinowy, całość zmiksować. Żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach gorącej wody i jak przestygnie dodać do malinowego kremu, zmiksować. Odstawić do lodówki, aby krem zaczął tężeć. 

Wystudzony biszkopt rozwinąć, rozsmarować krem malinowy zostawiając ok. 2 cm margines nie posmarowanego ciasta przy drugim dłuższym boku, tak aby podczas zwijania nadzienie nie wypływało. Delikatnie zwinąć biszkopt, owinąć papierem lub ściereczką i wstawić do lodówki. Przed podaniem roladę posypać cukrem pudrem.

/Przepis na ciasto biszkoptowe z książki "Domowe Wypieki. Biblioteczka Poradnika Domowego" z moimi zmianami,
na krem - przepis własny/

34 komentarze:

justka2712 pisze...

Jak smakuje tak jak wygląda to musi być boska :)

Nemi pisze...

Co za kolor:) Mniam!

Droczilka pisze...

Rolada wygląda cudnie i przepysznie.

Wiewióra pisze...

wspaniała rolada :) i w smaku i z wyglądu na pewno powalająca :)

pieczarka mySia pisze...

swietna ta roladka :)

PS. masz piekny telarzyk ;-)

Basia pisze...

Super fajny pomysł, bo kakao i maliny to udane połączenie :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia

Evi pisze...

Piękna. Idealna. Maliny jesienią... :)

Unknown pisze...

Wygląda bardzo apetycznie! I jets z moimi ulubionymi malinami :)

Anula pisze...

Idealna, pewnie pyszna jest

pasjonatka pisze...

zawsze chcialam upiec rolade ;p

Kasia, Slodkie fantazje pisze...

piękna, musiała być pyszna :)

Dusia pisze...

piękna

Bożena pisze...

Pyszności..

wiosenka27 pisze...

Uwielbiam rolady. Robić i jeść:)

Unknown pisze...

Wygląda idealnie:) Chętnie bym się skusiła na kawałeczek;)
Zapraszam również do mnie na bloga:)

Ervisha pisze...

Widze że lubisz rolady a każda Twoja jest wyjątkowa :D

Justyna pisze...

wygląda obłędnie smacznie, zdjęcie powala!

Majana pisze...

Piękna, po prostu cudownie piękna :)

Samantha pisze...

Wspaniale wygląda, pysznie i pięknie ! Pozdrawiam :)

aga pisze...

Pięknie Wam dziękuję za takie serdeczne komentarze:)

Karmel-itka pisze...

sliczna!
dla mnie rolady to jeszcze egzotyczny temat xd

ola in the kitchen pisze...

Pozytywnie zakręcona :}

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Maliny i czekolada - jedno znajlepszych połaczeń na świecie:) pozdrawiam

Usagi pisze...

Po prostu prześliczna. I musi smakować rewelacyjnie. Ja dawno nie robiłam rolady... ma jedną zasadniczą wadę - za szybko znika :D
Pozdrawiam!

Smakiem Pisany pisze...

rolada po prostu idealna!
wpraszam się na kawałeczek ;)))

Pozdrawiam ;)

Ola pisze...

kocham smak rolad... nie wiem tylko dlaczego wciąż boję się ich piec

gin pisze...

Wygląda cudownie, i ten kolor... Ach :)
Ja się rolad boję, zrobiłam tylko jedną, i jakaś taka trochę krzywa była... ;)

anytsujx pisze...

Śliczna rolada, piękne zdjęcie, oczy by jadły, a monitor nie pozwala ;), pozdrawiam cieplutko :-).

Rafał pisze...

Chciałbym umieć takie piękne rolady kręcić...

aga pisze...

Dziękuję:)

ugotujmyto.pl pisze...

Nie dość że super smakuje to jeszcze obłędnie wygląda :)!

Patrycja Reszko pisze...

Ojej, ale piękna!

Doanh Doanh pisze...





vé máy bay eva air
giá vé máy bay từ sài gòn đi mỹ
korean air việt nam
đại lý vé máy bay đi mỹ
vé máy bay đi canada tháng nào rẻ nhất
Cuoc Doi La Nhung Chuyen Di
Du Lich Tu Tuc
Kien Thuc Du Lich














Chuyên trang đi Mỹ pisze...

Du lịch Quận Cam California USA
Vé máy bay đi Mỹ hãng Korean Air
Cuộc phiêu lưu lãng mạn California USA Hoa Kỳ
Khám phá các biểu tượng du lịch ở Mỹ
Vé máy bay đi Mỹ tháng nào rẻ nhất
Du lịch trải nghiệm 2 thú vui tuyệt đỉnh không thể bỏ lỡ ở Alaska
Khám phá 3 thị trấn ma Hoa Kỳ
Thăm Bảo tàng điệp viên ở Hoa Kỳ
Vé máy bay đi Mỹ
3 thị trấn ma nổi tiếng Alaska Mỹ

Prześlij komentarz