poniedziałek, 22 października 2012

Szarlotka z puszystą bezą



" Takiego wypieku nie mogło zabraknąć w sezonie, w którym królują jabłka. Maślane, kruche ciasto, delikatnie cynamonowy mus jabłkowy i cudowna bezowa pianka. Beza udała się znakomicie, z wierzchu jest delikatnie chrupiąca, a wewnątrz lekka jak piórko puszysta pianka. Troszkę się chwaląc powiem, że szarlotka smakuje naprawdę pysznie.


Składniki:


  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 70 g masła
  • 70 g cukru + 2 łyżki
  • 2-3 żółtka (zależy od wielkości)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 słoiki musu jabłkowego (w sumie ok. 600 g musu)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, dodać zimne masło i rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Dodać żółtka, zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Blaszkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zimne ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach na spód blaszki i delikatnie ugnieść. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z termoobiegiem i piec ok. 20 minut, aż nabierze złotego koloru. 
W międzyczasie ubić 3 białka z 70 g cukru na sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Wyjąć ciasto, wyłożyć mus jabłkowy, na wierzch rozłożyć pianę z białek. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut w 180 st. C z termoobiegiem. Wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto na ok. 10-15 minut. Po tym czasie wyjąć i odstawić do przestygnięcia.

/Przepis własny/

31 komentarze:

GotującaWmM pisze...

Z chęcią zjadłabym taki kawałek :)

Majana pisze...

Wysooka,piekna beza. Szarlotka prezentuje się wytwornie i smacznie:)

Rafał pisze...

Mniam...
Mogę wpaść na kawałeczek?

Patrycja Reszko pisze...

Jak pięknie piana wyrosła. Smakowicie wygląda!

Droczilka pisze...

Twoja szarlotka wygląda szalenie elegancko i pysznie.

pasjonatka pisze...

ta beza mnie przekonuje ;)

Antenka pisze...

genialną chmurka bezowa:D pycha
doskonałe ciacho

Nemi pisze...

Porywam kawałek!!!!

Wiewióra pisze...

musi być cudownie lekka i przepyszna!!!

Dusia pisze...

doskonała

Jolanta szyndlarewicz pisze...

wow ...beza to Ci naprawdę Aguś puszysta wyszła:) Uwielbiam szarlotki:)

kasandraa6 pisze...

super pomysł - ślicznie wygląda

Ale babka i robi to co lubi pisze...

o tak! ta szarlotka musi być pyszna!wygląda niesamowicie

ugotujmyto.pl pisze...

Wygląda cudnie:)!

Patrycja pisze...

Przepiękna ta beza, udała Ci się idealnie! Ale wszystkie warstwy wyglądają przeapetycznie :)

piegusek1976 pisze...

grubość bezy imponująca!!! wow!!!

bartoldzik pisze...

Jak nie przepadam za bezą to ten kawałek ze zdjęcia biorę w ciemno :-)

Evi pisze...

Cudowna. Z hojną bezą :))

aga pisze...

bardzo miło czytać tyle serdecznych słów, za co bardzo Wam dziękuję:)

Asia pisze...

Mimo późnej pory nie odmówiłabym kawałeczka :-)

pieczarka mySia pisze...

uwielbiam Twoje szarlotki :)

Anonimowy pisze...

Super szarlotka ! Prosze, napisz jaki jest czas pieczenia jesli nie uzywa sie termoobiegu.
Pozdrawiam

aga pisze...

Anonimowy - spód ok. 30 minut, a najlepiej to tak na złoty kolor, potem z beza jeszcze ok. 30-35 minut. Tak naprawdę zależy to też od piekarnika i trzeba to kontrolować. Pozdrawiam:)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Będzie mi się śniła - CUDOWNA!

anytsujx pisze...

Cudowna, brak słów by opisać mój zachwyt ...!:).

Anonimowy pisze...

Beza wygląda obłędnie...

Bernadeta pisze...

taka beza z szarlotka jest obłędna.

Anonimowy pisze...

w przepisie jest 70gr cukuru + 2 lyzki. Czyli 2 lyzki do ciasta a 70gr do piany??
pozdrawiam

Doanh Doanh pisze...




hãng hàng không eva air
vé máy bay đi mỹ hạng thương gia
mua vé máy bay korean air
vé máy bay đi mỹ
giá vé máy bay đi canada
Những Chuyến Đi Cuộc Đời
Ngau Hung Du Lich
Tri Thuc Du Lich















Chuyên trang đi Mỹ pisze...

Điểm danh những khu nghỉ dưỡng trẻ hóa USA
Kinh nghiệm mua vé máy bay đi Mỹ
Điểm danh bãi biến nổi tiếng ở California
Los Angeles thiên đường du lịch Hoa Kỳ
Vé máy bay đi Mỹ hạng thương gia
Tham quan các bảo tàng ở Philadelphia
5 điểm hàng đầu của Hoa Kỳ để kỷ niệm Celebrate St. Patrick's Day USA Mỹ
Các thành phố du lịch ở Texas
Giới thiệu lịch sử của Chicago Bean
Du lịch Empire State Building New York

szpilka pisze...

Upiekłam wg przepisu, pyszne. Proszę o więcej szczegółów/ sekretu dot.piany... u mnie pięknie się trzymała póki ciasto nie ostygło w piekarniku - opadło niestety

Prześlij komentarz