poniedziałek, 22 października 2012

Szarlotka z puszystą bezą



" Takiego wypieku nie mogło zabraknąć w sezonie, w którym królują jabłka. Maślane, kruche ciasto, delikatnie cynamonowy mus jabłkowy i cudowna bezowa pianka. Beza udała się znakomicie, z wierzchu jest delikatnie chrupiąca, a wewnątrz lekka jak piórko puszysta pianka. Troszkę się chwaląc powiem, że szarlotka smakuje naprawdę pysznie.


Składniki:


  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 70 g masła
  • 70 g cukru + 2 łyżki
  • 2-3 żółtka (zależy od wielkości)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 słoiki musu jabłkowego (w sumie ok. 600 g musu)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, dodać zimne masło i rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Dodać żółtka, zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Blaszkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zimne ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach na spód blaszki i delikatnie ugnieść. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z termoobiegiem i piec ok. 20 minut, aż nabierze złotego koloru. 
W międzyczasie ubić 3 białka z 70 g cukru na sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Wyjąć ciasto, wyłożyć mus jabłkowy, na wierzch rozłożyć pianę z białek. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut w 180 st. C z termoobiegiem. Wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto na ok. 10-15 minut. Po tym czasie wyjąć i odstawić do przestygnięcia.

/Przepis własny/

28 komentarze:

przecinkowa pisze...

Z chęcią zjadłabym taki kawałek :)

Majana pisze...

Wysooka,piekna beza. Szarlotka prezentuje się wytwornie i smacznie:)

ralpheek pisze...

Mniam...
Mogę wpaść na kawałeczek?

Patrycja pisze...

Jak pięknie piana wyrosła. Smakowicie wygląda!

Droczilka pisze...

Twoja szarlotka wygląda szalenie elegancko i pysznie.

pasjonatka pisze...

ta beza mnie przekonuje ;)

Antenka pisze...

genialną chmurka bezowa:D pycha
doskonałe ciacho

Nemi pisze...

Porywam kawałek!!!!

Wiewióra pisze...

musi być cudownie lekka i przepyszna!!!

Dusia pisze...

doskonała

Jolanta szyndlarewicz pisze...

wow ...beza to Ci naprawdę Aguś puszysta wyszła:) Uwielbiam szarlotki:)

kasandraa6 pisze...

super pomysł - ślicznie wygląda

Ale babka i robi to co lubi pisze...

o tak! ta szarlotka musi być pyszna!wygląda niesamowicie

ugotujmyto.pl pisze...

Wygląda cudnie:)!

kruszyna pisze...

Przepiękna ta beza, udała Ci się idealnie! Ale wszystkie warstwy wyglądają przeapetycznie :)

piegusek1976 pisze...

grubość bezy imponująca!!! wow!!!

bartoldzik pisze...

Jak nie przepadam za bezą to ten kawałek ze zdjęcia biorę w ciemno :-)

Evitaa pisze...

Cudowna. Z hojną bezą :))

aga pisze...

bardzo miło czytać tyle serdecznych słów, za co bardzo Wam dziękuję:)

Asia pisze...

Mimo późnej pory nie odmówiłabym kawałeczka :-)

pieczarka mySia pisze...

uwielbiam Twoje szarlotki :)

Anonimowy pisze...

Super szarlotka ! Prosze, napisz jaki jest czas pieczenia jesli nie uzywa sie termoobiegu.
Pozdrawiam

aga pisze...

Anonimowy - spód ok. 30 minut, a najlepiej to tak na złoty kolor, potem z beza jeszcze ok. 30-35 minut. Tak naprawdę zależy to też od piekarnika i trzeba to kontrolować. Pozdrawiam:)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Będzie mi się śniła - CUDOWNA!

anytsujx pisze...

Cudowna, brak słów by opisać mój zachwyt ...!:).

ANECZQ1987 pisze...

Beza wygląda obłędnie...

Bernadeta pisze...

taka beza z szarlotka jest obłędna.

Anonimowy pisze...

w przepisie jest 70gr cukuru + 2 lyzki. Czyli 2 lyzki do ciasta a 70gr do piany??
pozdrawiam

Prześlij komentarz