czwartek, 18 października 2012

Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym



" Aromatyczna rolada w wersji owocowej, a dokładnie - jabłkowej z dodatkiem cynamonu. 
Do musu dodałam galaretkę, żeby stężał i rolada dała się ładnie kroić, ale jak ktoś chce może ją pominąć. Rolada jest lekka, delikatna i pięknie pachnąca cynamonem. Sama w sobie jest bardzo smaczna, a z dodatkiem lodów waniliowych czy bitej śmietany stanowi naprawdę elegancki i pyszny deser."


Składniki:

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 słoiki musu jabłkowego (w sumie ok. 600 g musu)
  • 2-3 łyżeczki cynamonu (lub wg uznania)
  • 1 galaretka cytrynowa

Oddzielić żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijać, stopniowo dosypując cukier, aż powstanie sztywna piana. Dodać żółtka i zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i ciągle miksując wsypywać po trochu do masy jajecznej. Blaszkę dużą z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. z termoobiegiem i piec 10-15 minut do lekkiego zrumienienia. 

Wyjąć z piekarnika i przełożyć papierem do góry na ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Zdjąć papier i zwinąć razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego lub krótszego boku. Ja zawsze zwijam ciasto przy dłuższym boku, wtedy rolada jest dłuższa, jednak o mniejszej średnicy, natomiast jeśli ciasto będzie zwinięte wzdłuż krótszego boku wówczas rolada będzie krótsza, ale będzie miała większą średnicę. Zwinięte ciasto w ściereczce zostawić do wystygnięcia.

Mus jabłkowy przełożyć do garnuszka, dodać cynamon, podgrzewać do zagotowania. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę w proszku i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia i lekkiego stężenia. Wystudzony biszkopt rozwinąć, rozsmarować mus jabłkowy zostawiając ok. 2 cm margines nie posmarowanego ciasta przy drugim dłuższym boku, tak aby podczas zwijania nadzienie nie wypływało. Delikatnie zwinąć biszkopt, owinąć papierem lub ściereczką i wstawić do lodówki. 
Przed podaniem roladę posypać cukrem pudrem.

/Przepis własny/

29 komentarze:

Majana pisze...

Jaka ładna! :) Jabłka i cynamon - mniam:)

Kamila pisze...

Piękna! Idealna!

Anula pisze...

Jak z dobrej cukierni, ja nie mam odwagi zrobić rolady.

Antenka pisze...

jak malowana! aguś jesteś mistrzynią wypieków:D

pasjonatka pisze...

wyglada idealnie ;)

majka pisze...

Wyglada wspaniale. Cale wieki nie jadlam juz rolady...

Usciski.

Veggie pisze...

pełna jestem podziwu, dla tej perfekcyjnej rolady, myślę, też że trochę można ją podciągnąć pod szarlotkę, więc zapraszam Cię z tym przepisem do mnie na konkurs, gdybyś wygrała, byłoby to dla mnie niezłe wyzwanie, hi, hi

Ervisha pisze...

Nie lubię rolad, ale kawałek Twojej zjadłabym bez wahania.... Szykuj herbatkę bo już pędzę do Ciebie na jej kawałeczek :D

pieczarka mySia pisze...

Wspaniala rolada :) bardzo lubie polaczenie biszkoptowe ciasta z jabuszkami :)

magda k. pisze...

uwielbiam ciasta tego typu, są pyszne i cudnie wyglądają

Danusia pisze...

mnie się nigdy nie udało jeszcze tak ładnie zwinąć rolady! ;)

aga pisze...

bardzo dziękuję i chętnych zapraszam na poczęstunek:)

Nemi pisze...

Rewelacyjna!

Wiewióra pisze...

idealna, cudowna, piękna... słów brak :)

Dusia pisze...

robiłam jakiś czas temu taką, ale bez galaretki :)

MartynCia ^^ pisze...

przepiękna w przekroju!
idealna wręcz:)

Ola pisze...

cudowna :) jaka równiutka!

ola in the kitchen pisze...

Śliczna :]

Kaś pisze...

rolada idealna!

kabamaiga pisze...

Uwielbiam. Pamiętam jak mój 4-letni wtedy syn, złapał pół takiej rolady i zaczął jeść jak kanapkę.

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

wygląda bardzo apetycznie:)

ugotujmyto.pl pisze...

Rolady z musem jeszcze nie jadłam a Twoja wyglada b. obiecująco:)!

mania179 pisze...

Jest po prostu idealna, równa, cudna! :)

Patrycja pisze...

Jak mistrzowsko zrolowana!

Anonimowy pisze...

ale sliczna,niam;)

flowerek pisze...

Pieknie wyglada i bardzo zachecajaco, chociaz ja do ciast z jablkami, oprocz szarlotek i jablecznikow, raczej przekonac sie nie moge. Chyba jednak musze, bo kusi :)

aga pisze...

dziękuję:) fajnie, że się Wam podoba:)

burczymiwbrzuchu pisze...

Ta rolada jest po prostu idealna. Jesteś cukierniczą królową, bo wypieki Ci wychodzą perfekcyjnie :)

ralpheek pisze...

cudnie apetyczna...

Prześlij komentarz