poniedziałek, 8 października 2012

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką



" W tym roku kruche ciasto wystąpiło już u mnie w połączeniu chyba ze wszystkimi owocami. Przyszła też i pora na śliwki. Na wierzch dałam naprawdę dużo kruszonki, żeby fajnie chrupała podczas zajadania. Efekt wyszedł bardzo smaczny:) "


Składniki:

Ciasto:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szkl. cukru
  • 75 g masła
  • 2 jajka
  • ok. 2 łyżek śmietany kwaśnej
  • ok. 700 g śliwek

Kruszonka:
  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 112 g masła
  • 6 łyżek cukru

Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować. Masło do kruszonki rozpuścić, dodać do mąki i cukru. Wymieszać tworząc grudki, wstawić do lodówki. Można również przygotować kruszonkę z miękkiego masła, rozcierając je palcami razem z mąką i cukrem. Mąki wymieszać z proszkiem i cukrem. Dodać masło, posiekać nożem lub rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Dodać jajka, śmietanę, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozłożyć na dnie foremki 20 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć połówki śliwek skórką do dołu, posypać dużą ilością kruszonki. Wstawić do piekarnika, piec ok. 40 minut w 180 st. C.

/Przepis własny/

30 komentarze:

Droczilka pisze...

Ciacho obłędnie smakowite! Nigdy nie dodawałam mąki ziemniaczanej do tego rodzaju ciasta....

Wiewióra pisze...

cudowne ciasto! kocham kruche a ze śliwkami darzę szczególnym sentymentem :)

pieczarka mySia pisze...

uwielbiam Twoje ciacha z dodatkiem owocow! :)
Kolejny super sliwkowiec!

Pycha!
Milego dnia ;-)

Anula pisze...

Najlepsze ciasto, trzeba korzystać póki jeszcze śliweczki są.

aga i kaja pisze...

Prezentuje się niezwykle apetycznie. Uwielbiamy śliwki, a tym bardziej pod kruszonką :-) pozdrawiamy

pasjonatka pisze...

nie bylo jeszcze kruchego z mango ;p

a ze sliwkami to moj hit

Iwona [Escapade Gourmande] pisze...

W zeszły weekend robiłam podobne...śliwki najlepiej smakują mi na kruchym cieście z kruszonką. Cudowna słodkość!

Antenka pisze...

kocham oglądac twoje ciacha! Aguś obłędne:):):)

Kamila pisze...

Smacznie bardzo!

Basia pisze...

Uwielbiam takie ciasta, są proste, a jednocześnie tak cudne w smaku, że nie mają sobie równych :-)
Pozdrawiam serdecznie!

Danusia pisze...

poproszę kawałeczek :)

Patyska pisze...

Moja mama takie uwielbia, muszę jej zrobić :)

Gosia pisze...

ależ apetyczne :)

Majana pisze...

Cudowne! Po prostu rewelacja!:)

kabamaiga pisze...

Wspaniałe. Ja jakoś za dużo kruchych nie robiłam w tym roku, ale kilka się pojawiło. Chociaż chyba ze śliwkami nie było (albo nie pamiętam)

MartynCia ^^ pisze...

lubię takie ciacha :) i ta gruba warstwa kruszonki... mniam!

Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

Samantha pisze...

Wszystkie Twoje kruche ciasta, są znakomite i piękne i oczywiście wyglądają przepysznie !!!
Ze śliwkami i kruszonką, to już poezja :) Pozdrawiam :)

Usagi pisze...

I znów zaglądam, a tu pyszne ciasto. Nie nadążam :)

Patrycja pisze...

Aż ślinka mi leci!

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Klasyk, w najlepszym wydaniu:)

aga pisze...

Ja to w tym roku szczególnie rozsmakowałam się w kruchym cieście i ciągle mam ochotę właśnie na takie wypieki. Wielkie dzięki za odwiedziny i uściski dla wszystkich:)

Anonimowy pisze...

:) wlasnie zaczelam wszystko mixowac a tu nie mam maki ziemniaczanej :/ czy moge bez ?

Anonimowy pisze...

Ciasto przepyszne, szybko się wyrabia a podczas pieczenia unosi się cudny zapach.:)Skusiłam się i smak okazał się pozytywną niespodzianką:)Polecam:)

aga pisze...

Anonimowy1 - pewnie już za późno na odpowiedź, ale tak, można:)
Anonimowy2 - dziękuję i cieszę się, że smakuje:)

Anonimowy pisze...

jajka cale czy tylko zoltka?

aga pisze...

Anonimowy - całe jajka.

shinju pisze...

Właśnie się piecze. Niestety po dodaniu 2 jajek i śmietany ciasto stało się tak strasznie klejące, że musiałam dodać dodatkowej mąki pszennej by dało się w ogóle zagnieść. Zobaczymy co będzie po upieczeniu.

Anonimowy pisze...

Witam,
Właśnie wypróbowuje przepis, jaką konsystencję ma mieć masa ciastowa, bo moja jest jakaś lepka.... dodałam wszystko w takiej ilości jak pisze. I jeszcze jedno pytanie na jakim poziomie w piekarniku piec i czy góra i dół czy może tylko jedno z dwóch???

Anonimowy pisze...

Ja nie dodawałam śmietany, po prostu to czuć pod rękami czy ciasto jest elastyczne (różna mąka różnie wchłania mokre składniki:)wiec w moim przypadku mąka pełnoziarnista nie potrzebowała dodatkowego składnika w postaci śmietany..Zaraz będzie się piekło; )

Anonimowy pisze...

Witam,
wygląda super, ale ciasto rzeczywiście papka nie ma mowy o rozwałkowaniu za mało mąki coś jest nie tak w tym przepisie. Proszę o informację może ktoś robił czy tylko pisze jak ładnie wygląda

Prześlij komentarz