poniedziałek, 15 października 2012

Szarlotka Puszek z kokosem



" Szarlotka... nazwa trochę na wyrost, gdyż oprócz dodatku jabłek, w żadnym innym stopniu nie przypomina szarlotki. Jest to po prostu biszkoptowe ciasto z jabłkami i kokosem. I choć wiórki kokosowe nie są bardzo wyczuwalne, to dają delikatny kokosowy aromat. Prawdziwe natomiast jest to, że ciasto rzeczywiście jest jak puszek, a do tego delikatne i miękkie. Takie do wyjadania jeszcze ciepłe prosto z blaszki, bo tak smakuje najlepiej. "


Składniki:

  • 5 dużych kwaśnych jabłek
  • 5 jajek
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki wiórków kokosowych

Foremkę o wymiarach 20 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Przełożyć do foremki ok. 3/4 ciasta, rozłożyć kawałki jabłek. Do pozostałej części ciasta dodać wiórki kokosowe, wymieszać i rozłożyć na jabłkach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 30-40 minut. 
Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.

/Przepis z książki "Domowe Wypieki. Biblioteczka Poradnika Domowego"/

28 komentarze:

Ervisha pisze...

Moa siostra lubi mawiać "Puszek, okruszek" :) I rzeczywiście szarlotka jest tak puszysta, że na pewno zostały po niej tylko okruszki ;D

Majana pisze...

Pieknie wygląda, naprawdę cudnie puszysta :)

pieczarka mySia pisze...

Rzeczywiscie, ale cudowny puszek :)

milego dnia! :*

Paulina Romankiewicz pisze...

mmm wygląda fantastycznie !:) a 'puszek' to idealna nazwa ! :D

Anula pisze...

Z tymi wiórkami to pewnie fantastycznie smakuje. Tylko czy nie jest za suche to ciasto.

Antenka pisze...

wyśmienity lekki puszek!:) cudowne ciasto

Patrycja pisze...

Już dawno chciałam upiec ciasto biszkoptowe z jabłkami...

Evitaa pisze...

Zdecydowanie Puszek. Wygląda leciutko i pysznie :).

majka pisze...

Rewelacyjny puszek :) Cos czuje ze pol blachy zjadlabym sama :))

Panna Malwinna pisze...

To ciasto robiła moja babcia. Uwielbiałam je. Dziękuję Ci serdecznie za ten przepis;) Biegnę do kuchni piec

miłego dnia!

Jolanta szyndlarewicz pisze...

Zasługuje na swoją nazwę, jest naprawdę niesamowicie puchate:) pozdrawiam

Danusia pisze...

jak tak patrz na to zdjęcie to myśle sobie, ze to ciasto rozpływa się w ustach :)

Dusia pisze...

bardzo lubię takie lekkie z jabłuszkami

Veronica pisze...

Połączenie jabłka z kokosem to dla mnie nowość, ale myślę, że smakuje obłędnie :)

Ola pisze...

piękne i delikatne

Ale babka i robi to co lubi pisze...

naprawdę wygląda jak puszek:) fajny pomysł na jabłka - inny:)

ugotujmyto.pl pisze...

Chętnie wypróbuję takie połączenie....:)!

aga pisze...

serdecznie dziękuję za wszystkie miłe słowa w komentarzach:) a jak ktoś ma ochotę to częstujcie się do woli:) Uściski:)

Szarlotek pisze...

Uwielbiam takie niezawodne i smaczne ciasta na i bez okazji :) Właśnie pomyślałam sobie ,że to taki puszek po którym nie ma okruszek tylko wylizane talerzyki :)

Magda pisze...

uwielbiam dodatek kokosu! do wszystkiego!:))

katie pisze...

Wygląda niesamowicie lekko :) Piękna!

Ela D. pisze...

Lubimy takie ciacha :):)
Mmmmm...
Pozdrawiamy!
Tapenda:);)

pasjonatka pisze...

dobry biszpot nigdy nie jest zly ;)

Aga pisze...

Ale puszyste, piękne:)

cquek pisze...

I absolutely love this one!

MartynCia ^^ pisze...

rzeczywiście puszek ;)

Paulina pisze...

mmm, ale apetyczna<3

aga pisze...

dziękuję:)

Prześlij komentarz